Készült: 2020.01.17.15:08:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

227. ülésnap (2017.05.22.), 40. felszólalás
Felszólaló Dr. Seszták Miklós (KDNP)
Beosztás nemzeti fejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SESZTÁK MIKLÓS nemzeti fejlesztési mi­nisz­ter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Or­szág­gyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány a kvó­ta­bevételekből olyan programokkal támogatja a ma­gyar családokat, amelyeknek köszönhetően a háztar­tá­sok energiafelhasználása érzékelhető módon csök­ken. E forrásokból indítottuk el 2014-ben az „Otthon melege” programot. A népszerű pályázatok eddig mintegy 120 ezer háztartás energetikai korszerű­sí­té­sét tették lehetővé 23 milliárd forintnyi támo­ga­tással.

A sikeres program 2017-ben is folytatódik, to­vábbi 5,6 milliárd forint értékben jelennek meg az idén új alapprogramok. A családi házak és a társas­házi lakások fűtés-korszerűsítését segítő alapprog­ra­mot márciusban hirdettük meg 3,5 milliárd forintos keretösszeggel.

(12.10)

E kiírásban új kondenzációs kazán beépítéséhez, a kazáncsere kiegészítő költségeihez igényelhető vissza nem térítendő támogatás, amelynek maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 40 százaléka, de legfeljebb 700 ezer forint. A pályázatokat elektronikus úton 2017. július 6-ától lehet majd benyújtani.

A háztartási nagygépek energetikai megtakarítást eredményező cseréjét célzó alapprogramot néhány hete jelentettük be, 600 millió forint keretösszeggel, személyenként és lakásonként egy hűtő-fagyasztó készülék vagy mosógép, mosó-szárító gép cseréjéhez igényelhető maximum 25-45 ezer forint vissza nem térítendő támogatás. A pályázatokat augusztusban régiónként eltérő időpontokban elektronikus úton lehet majd benyújtani.

Még egy alapprogramot szeretnénk meghirdetni az idén: elavult gázkonvektorok cseréjét fogjuk még biztosítani másfél milliárd forintos keretösszeg erejéig. Azt tudjuk kijelenteni, hogy egy háztartás az elavult nagygépek cseréjével akár 20 ezer forintot, míg a lakóépületek korszerűsítésével 150-180 ezer forintot is megtakaríthat éves rezsikiadásain.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai