Készült: 2020.05.28.21:43:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

142. ülésnap, 121. felszólalás
Felszólaló Dr. Kis Zoltán (SZDSZ)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  121  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Ez a nagytétényi környezetszennyezés még a Monarchia idején kezdődött, nevezetesen, Ferenc Jóska uralkodása alatt, majd folytatódott vitéz Nagybányai Horthy Miklós, aztán Rákosi Mátyás és Kádár János uralma szerint, míg a rendszerváltás aztán 1990-ben vetett véget ennek a környezetszennyező tevékenységnek, bár a jogutód Metallochemia felelőssége nyilvánvalóan nem zárható ki az így felhalmozódott - és most a tényadatokat mondom - 410 ezer köbméter színesfém-kohászati salak, valamint 640 ezer tonna szennyezett talaj területen történő megjelenésében.

Ennek a kármentesítési programjai az elmúlt tizenkét évben bizony nagyon lassan haladtak, hisz óriási anyagi erőfeszítést és iszonyatos technikát igényelnek. Most a kormány döntése szerint az Országgyűlés által elfogadott gyorsforgalmi autópálya-, illetve autóúthálózat fejlesztéséről szóló döntés szerint ennek a kármentesítése az M6-os autópálya, valamint az érdi emelkedő M0-ás összekötésével kapcsolatban kerül rehabilitációra.

 

(15.50)

 

Mégpedig úgy, hogy 2004 és 2006 között a terület mentesítése megtörténik, 2008-ig a teljes ott felhalmozott jelenlegi veszélyes hulladék úgynevezett résfalba, azaz egy betonszarkofágba kerül, az útépítéssel együtt, az útépítés költségei között mintegy 12 milliárd forintos összberuházási költséggel, amelyből nyilván - még egyszer hangsúlyozom - a Metallochemiának is a maga részét majd viselnie kell.

A kormánydöntés március 31-én született meg. Várhatóan ez évben a munkák elkezdődnek; és az ott lakókat is megnyugtathatjuk, hogy 2006 végére nemcsak a jelenleg most szennyezett terület, hanem a környező kertek, magántulajdonban lévő ingatlanok kármentesítésére is sor kerül. Köszönöm szépen.

Felszólalások:  <<  121  >>    Ülésnap adatai