Készült: 2020.09.23.05:47:42 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
265 300 2017.12.11. 2:33  291-302

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy néhány szóban én is elmondjam a Fidesz álláspontját. Egyfelől üdvözöljük a törvénymódosítást. A törvénymódosításnak néhány elemére szeretnék kitérni, ami pozitívan érinti mind a magyarországi cigányságot, mind a teljes magyarországi kisebbségeket.

Az egyik legfontosabb eleme a törvénymódosításnak, hogy végre ez a törvény lehetővé fogja tenni, hogy a nemzeti kisebbségi önkormányzatok, az országos önkormányzatok a törvény alapján meg fogják jelölni azt, hogy milyen feladatokat kell ellátniuk, és ez végre nevesítve lesz. Ez volt az elmúlt 25 év egyik legkomolyabb problémája, hogy nem nagyon tudták törvény alapján a működésüket biztosítani.

Nagyon fontos elemének tartom azt is, hogy a törvény nyitott afelé, hogy már nem 100 százalék kisebbséginek kell egy iskolában részt venni ahhoz, hogy meg tudja lépni a kisebbség a megfelelő lépéseket, és így már a 75 százalék is elég lesz. Azt szeretném még tisztázni, hogy ilyen összefogás ebben a parlamentben törvény mellett még nem volt, és ez a magyar társadalom kisebbségpolitikáját és a kisebbséggel való együttérzést biztosítja. Nem szeretnék kampánybeszédet tartani, de nem tudom szó nélkül hagyni azt, hogy az elmúlt 8 évben a kisebbségek támogatása 2010 óta a háromszorosára emelkedett. 2010-ben körülbelül 3 milliárdot költött a magyar állam a kisebbségekre en bloc, és most el fogjuk érni a 10 milliárdot. Én még egyszer köszönöm Fuzik János és a kisebbségi szószólók munkáját, sok sikert és boldog, békés karácsonyt kívánok minden kisebbséginek. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)