Készült: 2020.04.05.15:39:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2001.12.10.), 16. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:31


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az előbb egy olyan politikai dühkitörésnek lehettünk tanúi (Derültség a Fidesz soraiban.), amely egyre jellemzőbb a Házban a zárszámadási törvény elfogadása óta.

Szeretném megemlíteni, hogy az előbb elhangzott felszólalás arra alapozódott, hogy hiba volt elfogadni a kétéves költségvetést. Szeretném megemlíteni, hogy az Európai Unió Bizottságának éves országjelentése kifejezetten pozitív összefüggésben említi a kétéves költségvetés elfogadását, hangsúlyozva, hogy ez átláthatóbbá és tervezhetőbbé tette a magyar költségvetési gazdálkodást.

Szeretnék köszönetet mondani azoknak az országgyűlési képviselőknek, üljenek akár az ellenzéki, akár a kormánypárti oldalon, akik akarva vagy akaratlanul, de elfogadták a zárszámadási törvényt. (Taps a Fidesz soraiban.) Azt hiszem, olyan döntést hoztak, ami a magyar gazdaság és a magyar polgárok számára hasznos, és nem tartom illendőnek, hogy ezért őket szolgalelkűséggel bélyegezzék meg. Ez még egy párt frakciójának vagy magának a pártnak az etikai bizottságában sem lenne illendő eljárás.

Úgy ítélem meg, hogy a zárszámadási törvény nemcsak a nyugdíjak emeléséhez, az egészségügyi dolgozók béremeléséhez járult hozzá, hanem többek között 25 milliárd forint többletforrást biztosított a Széchenyi-tervhez is, méghozzá 5 milliárd forintot bérlakásépítésre, ebből az 5 milliárd forintból további 1000-1200 bérlakás építésére nyílik lehetőség; 10 milliárd forintot munkahelyteremtésre, beruházások támogatására; 5 milliárd forintot a turizmus fejlesztésére és 5 milliárd forintot a magyar kis- és középvállalkozások támogatására. Olyan döntés ez, amelyik bátran vállalható, és inkább azon kell csodálkozni, hogy ehhez a döntéshez miért nem csatlakoztak.

Az adókedvezmények kibővítését is szeretném megköszönni az Országgyűlésnek, legyen szó akár a gyermekek után járó családi adókedvezmények bővítéséről, az otthonteremtéshez kapcsolódó adókedvezmények bővítéséről - a lakáscélú hitelek után fizetett törlesztőrészleteket megillető adómentesség 35 ezer forintról 240 ezer forintra nőtt -, és külön köszönet illeti az Országgyűlést, amiért a magyar vállalkozóknak az eddigi 10 millió forint helyett jövőre a Széchenyi plusz keretében 30 millió forint beruházási adókedvezményt kíván nyújtani.

Jó döntések voltak ezek, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság lendületesen továbbfejlődhessen.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

(14.40)

 

 
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai