Készült: 2020.04.04.05:26:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2001.12.10.), 147. felszólalás
Felszólaló Szabó Sándorné (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  147  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ SÁNDORNÉ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Azt hiszem, a képviselőtársaim ott követik el az első hibát, amikor a mai árakkal számolnak és a mai nyugdíjminimumot veszik például '94-es vagy '95-ös nyugdíjminimumnak alapul. Nem ahhoz kell viszonyítani az akkori 21 300 forintot! Kérem, mélyüljenek el azokban a számokban, egészen más százalékokról, tízezer forint körüli összegről volt akkor szó, és akkor ennek a duplája fölött húzták meg ezt a határt.

 

 

(18.30)

 

Nem vagyok ma sem arra büszke, ezt akkori képviselőként én... (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) De csak a szociálpolitikai megszorító csomagra nem vagyok büszke, de az összes többire igen, hogy a három- és többgyermekesek mellett meg tudtuk tartani azokat a juttatásokat, tehát a gyest is és a családi pótlékot is megkapták. Én magam is, háromgyerekesként rögtön lemondtam erről - de nem erről akartam beszélni.

'98-ban önök azt ígérték a választásokon: Orbán Viktor és pártja magyar csodáról beszélt, 7 százalékos emelkedésről és 7 százalékos nemzetijövedelem-gyarapodásról beszéltek. Ehhez képest a tények: 4,2, 5,2 és 3,9 százalékos növekedés. Ehhez képest - már képviselőtársaim elmondták, de úgy látszik, ebben a Házban még mindig csak ismételni kell - egytized forinttal, tehát 10 fillérrel növelték önök ilyen gazdasági növekedés mellett a családtámogatásra fordított összegeket, és ezeket aránytalanul osztották el. Ez a bajunk, semmi más!

És nagyon örülünk minden családokhoz, gyermekekhez eljutó forintnak, fillérnek, de igazságtalannak tartjuk azt, hogy önök valamilyen elv szerint különbséget tesznek gyerek és gyerek között ma Magyarországon, és ez egy Európába törekvő államban elfogadhatatlan. (Babák Mihály: Ez meg nem igaz, kedves!) Ez egy perverz újraelosztás. Tessék megkérdezni európai szociálpolitikusokat, mi erről a véleményük!

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  147  Következő    Ülésnap adatai