Készült: 2020.04.03.20:11:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2001.12.10.), 138. felszólalás
Felszólaló Ékes József (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Visszatérek Takács Imre képviselőtársamhoz - egész jól el tudunk kommunikálni egymással. A minimálbér kérdéséről és a bérsávok közötti különbség kérdéséről: ha nem lett volna a minimálbér megemelve ebben az évben 40 ezer forintra és jövőre 50 ezer forintra, akkor mekkora lett volna a különbség a szegények és a gazdagok között?

Bauer Tamás képviselőtársam is mondta, hogy a miniszterelnök úr annak idején félt attól, hogy a szegények és a gazdagok között szélesedni fog a sáv, középosztály nélkül. Most viszont azzal, hogy a 40 ezer és az 50 ezer forintos minimálbér-emelés bekövetkezik, valóban közelítünk ahhoz, hogy ki tud alakulni egy normális középosztály a bér tekintetében is, a család biztonsága tekintetében is, hiszen nagyon sok, számos olyan támogatási rendszer párosul hozzá, amely egyfajta biztonságot hoz a családnak.

A másik kérdés pedig az önkormányzatiság kérdése. Én is már nyolc éve vagyok alpolgármester, illetve polgármester is. Nagyon jól tudom azt, hogy egy önkormányzatnál jelen viszonyok között milyen terhek vannak. Viszont annak érdekében, hogy valóban a szociális háló az önkormányzatiság keretein belül meg tudjon maradni, a minimálbér-emeléssel tulajdonképpen valamilyen mértékben csökken a szociális rászorultság száma és nagyságrendje.

Nálunk, Ajkán is megvan az, hogy ha valaki szociálisan rászorult, akkor két jogon kaphat támogatást az önkormányzattól. Ez egyébként odafigyelés kérdése is - nagyon őszintén.

Tudom azt határozottan, hogy nálunk sem tudunk megoldani minden problémát, hisz rengeteg intézményünk van. Maga Ajka nyolc településrészből áll, és nincs még egy olyan település, ahol 13 templom lenne adott esetben a városban, nálunk az is van; van kórház, vannak középiskolák, általános iskolák, van bölcsőde, óvoda, vannak sportcentrumok és még lehet sorolni. Tehát nem jut mindenre. De kellő odafigyeléssel az önkormányzatok is egyfajta biztonságot tudnak adni az ott élő állampolgárok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) számára. Nem tudnak mindent megoldani, ez teljesen logikus. (Taps a Fidesz soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai