Készült: 2020.03.30.12:28:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2001.12.10.), 134. felszólalás
Felszólaló Dr. Gémesi György (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanaz a téma: az önkormányzatok szociális feladatra megkapják a szükséges forrásokat. Tizenkét éve foglalkozom az önkormányzatokkal. Én nem mondom, hogy minden önkormányzat megkapja a településüzemeltetés minden részletéhez a szükséges forrást; nem azt mondom, hogy önkormányzatok mértéktelen fejlesztési forrásokkal rendelkeznek, mert ez nem igaz. De ne keverjük össze ezt azzal, hogy a szociális feladatokra megkapják a pénzt, a szociális feladatokra biztosított pénzből pedig a különböző, szegényebb családokra szükséges kiegyenlítő mechanizmusokat biztosítani tudják. Nem beszéltünk egyébként a kiegészítő családi pótlékról, amely már négyezer forintos nagyságrendet fog megütni, és ez azért részben pótolja azokat a forrásokat, amelyekről tetszettek beszélni.

Tehát visszatérve a szociális feladatokra, a források megvannak; csak az egy másik kérdés, hogy a település az esetleg szorító fejlesztési elképzelései és gondjai miatt mire fordítja ezeket a normatívákat, hiszen egységes pénzalappal gazdálkodik, hiszen nem kell minden egyes szociális feladatra biztosított pénzzel szó szerint, forint szerint elszámolni.

Tehát visszatérve nem tudom elfogadni azt a nézetet (Dr. Vojnik Mária: És az oktatási normatíva?!), hogy nincs lehetőségük a településeknek a helyi szociális védőháló kiépítésére, és nincs lehetőségük azokat a problémákat orvosolni, amelyek abból adódnak, hogy egyes családok nehéz helyzete miatt, vagy a munkanélküliség, vagy a térség szegénysége miatt nem tudnak megfelelő helyzetbe kerülni. Ez egész egyszerűen nem igaz! Mondom ezt amellett, hogy tudom, a településeknek milyen alapvető gondjaik vannak, tudom, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetű település kategóriájába még mindig nagyon magas számban tartoznak önkormányzatok, de ezeket a forrásokat is, amelyek ezeken keresztül jönnek, tehát a kiegészítő működésiforrás-támogatásokat is részben szociális feladatokra igénylik meg a települések.

 
Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai