Készült: 2020.04.06.01:49:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2001.12.10.), 114. felszólalás
Felszólaló Ékes József (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Kicsikét szomorú vagyok, amikor valaki nagyon frappáns dolgot mond, és a többiek majdhogynem felugorva tapsolnak. Én szeretném úgy lefordítani ezt a kérdést, amit Vojnik Mária is feltett, amikor az előző hozzászólásnál kellemetlen kérdés volt, akkor visszamutogatott az MDF-kormányra. Teljesen helytelen. Teljesen helytelen, mert ha nézzük a statisztikákat és nézzük azt, hogy a felsőoktatásban, az egyetemeken hányszoros a jelenlegi hallgatói létszám, a másod-, harmaddiploma kérdése, akkor ezeket mind össze kell adni. Mind össze kell adni azon támogatásokat, amelyeket a kormány az elmúlt három év folyamán foganatosított. Itt a minimálbér kérdése, adott esetben a különböző családtámogatások kérdése, lakásépítési támogatás kérdése, és ne tessék azt sem elfelejteni, hogy irányított közüzemidíj-emelkedések vannak; tehát olyan értelemben, hogy nem az infláció mértékével emelkednek a közüzemi díjak, hanem vissza van szorítva, vissza van fogva, tehát ez is tulajdonképpen a családok helyzetén javít, és javít az önkormányzatok helyzetén is.

Én is mint polgármester el tudom azt nyugodtan mondani, hogy egyetlenegy intézményt nem zártunk be. Tehát az első és legjobb befektetés a tudásalapú befektetés. Lehet, hogy az önkormányzat költségvetése a mai viszonyok között nehéz körülmények között van, de ennek ellenére évente 20 milliót tudunk biztosítani a fiatal házasok első lakáshoz jutásának kérdésére mint egyfajta támogatást. Függ az önkormányzattól is, teljesen logikus, és tessék azt megnézni és összehasonlítani, melyik időszakban milyen iskolabezárási hullámok zajlottak le. Tessék ezt is megnézni!

És a másik pedig az, hogy ha vizsgáljuk és nagyon komolyan vizsgáljuk, összeadjuk az összes támogatást és annak a lehetőségeit, hogy egy-egy család hányféle támogatást tud kihasználni, ez egy fontos kérdés. Tehát nem egyet kiragadok, és akkor számokat állítok mögéje (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hanem az összes támogatást próbálja meg levetíteni arra, hogy hány család tudja azt igénybe venni. Ez a fontos kérdés!

 

 

(18.00)

 

 




Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai