Készült: 2020.04.05.22:55:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2001.12.10.), 106. felszólalás
Felszólaló Dr. Bazsa György (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BAZSA GYÖRGY (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Valóban, egyetértünk abban, a tények makacs dolgok. Abban is, elfogadom, hogy én kiemeltem a hallgatói támogatási körből a legfontosabbat és a legjelentősebbet, azt a 70 ezer forintos évi támogatást, amit az államilag finanszírozott nappali képzésben részt vevő hallgatók 170 ezren megkapnak. Ez az, ami nem változott, és azt mondtam, hogy ez az, ami nagyon szomorú. Hozzátehetem, hogy akkor teljes legyen a kép, hogy nem emelkedett a 7 ezer forint/fő/éves tankönyvtámogatás sem, csak a hallgatók körülbelül egyharmadát érintő lakhatási támogatás nőtt 30 ezer forint/fő/évről 33 ezer forintra, és a sporttámogatás 200 forintról 820 forintra, ami 400 százalékos emelkedés. Ezért elismerésem és gratulálok a kormánynak, mint ahogy összességében is megtehetem, mert a hallgatói juttatásokat három év alatt nominálisan 2 százalékkal majdnem megemelte - a három év alatt bekövetkező több mint 30 százalékos inflációval szemben. Ezt kell akkor ilyen értelemben teljes képként elmondanom.

 

 

(17.50)

 

 

Én is tudom persze, Pósán képviselőtársamhoz hasonlóan, hogy elkezdődött már néhány alap lerakása a Debreceni Egyetem két campusán is, de három évig nem épült semmi, és én ezt mondtam világosan, hogy igazából három évig nem épült semmi a magyar felsőoktatásban. Ilyen három éve nem volt még a magyar felsőoktatásnak, amikor az infrastruktúra ilyen mértékben nem fejlődött, és azt is tudom hozzá mondani, hogy az állapota és az állaga az intézményeknek is ugyanilyen mértékben maradt, ahol a hallgatóknak, a nagy tömegnek, a megemelt létszámnak tanulnia kellene.

Azt írja a kormányjelentés, hogy az előző évekhez hasonlóan elsősorban a halaszthatatlan felújítási munkálatokat lehetett csak megvalósítani, a létesítmények nagyfokú igénybevétele és túlzsúfoltsága miatt fokozatosan romlik az épületek, tantermek, laboratóriumok, irodahelyiségek, könyvtárak, kollégiumok, s a többi műszaki állapota. Nem én mondom! Idézem a kormány jelentéséből! Tessék már elhinni, hogy ez a valóság! Nem az, hogy most a választások előtt mi fog épülni! (Taps az MSZP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai