Készült: 2020.09.22.10:38:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

290. ülésnap (2013.06.17.), 146-148. felszólalás
Felszólaló Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  146 - 148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Június 4-én veszélyhelyzetet hirdetett a miniszterelnök a rekordméretű árvíz közeledtével. Magyarország teljes Duna-szakaszán több mint 200 ezer ember volt veszélyben, az ő védelmüket kellett a védekezés irányításának megoldani. 36 ezernél több önkéntes, több ezer katona, több száz tűzoltó, több száz rendőr, több civil és több polgármester, önkormányzat szállt be a védekezési munkákba.

Mára már elmondhatjuk, hogy az árvízi védekezés, a védelmi rendszer jól működött, jól vizsgázott, emberéletben nem esett kár, nagyobb vagyoni kár sem keletkezett. Ma ugyan ezt elmondhatjuk, hogy a védelmi igazgatásnak az árvízvédelemre való felkészülése és a védekezési munkák jól vizsgáztak, eredményes volt az árvízvédelem, ugyanakkor tudjuk azt, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításra került, és a munka nagy része a napokban is folyik a gátakon. Ma is több százan dolgoznak annak érdekében, hogy az ideiglenesen kiépített védműveket elbontsák, a homokzsákokat kiürítsék, és az utakat tehermentesítsék, illetve mentesítsék a dunai árterületeken. A helyreállítási időszakban azt a több mint tízmillió homokzsákot kell visszafejteni, visszaszedni, amit a védekezésre való felkészülés során kiraktak, illetve amivel megtámasztották a töltéseket, a gátakat.

(16.10)

Azoknak az embereknek a visszaköltöztetéséről kell gondoskodni, akiknek a veszélyhelyzet során előzetes intézkedések miatt el kellett hagyniuk az otthonukat. Több mint 242 500 köbméter homokot kell eltakarítani, és mint veszélyes hulladékot megfelelő helyen tárolni, deponálni. A közutak járhatóságát biztosítani kell, a vasúti közlekedés járhatóságát biztosítani kell és biztonságossá kell tenni, noha jól tudjuk azt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a vasúti töltések a megerősítés ellenére több helyütt átáztak.

Államtitkár úr, kérdezem öntől...

ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony.

CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT (Fidesz): ...mikor várhatják a Duna menti településen élők, ha már a Duna visszatért medrébe, hogy az ő életük is visszatérjen a nyugodt kerékvágásba.

Köszönöm. (Dr. Józsa István: Mederbe! Olyan szép ez a magyar nyelv!)
Felszólalások:  Előző  146 - 148  Következő    Ülésnap adatai