Készült: 2020.09.21.12:21:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

183. ülésnap (2012.04.24.), 204. felszólalás
Felszólaló Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Megígérem, hogy nem fogok önéletrajzokból idézni, és nem fogom a vitát elvinni, szeretném is visszaterelni.

Göndör képviselő úr mondta az elején, hogy a társulásokat valami ilyenre hozták annak idején létre. Szeretném jelezni, hogy öntsünk már tiszta vizet a pohárba: a társulás nem államigazgatási feladatra létrejött szervezeti egység. (Dr. Lamperth Mónika: De van olyan. - Göndör István: Olyan is van.) Önkormányzati társulás láthatott el államigazgatási társulási feladatot, de az nem a járási hivatalok alapját szolgáló jogszabályi környezet. Ne kezdjük összemosni, mert nem véletlen, hogy olybá tűnik, hogy szocialista képviselőtársaink nem olvasták a jogszabály tervezetét, mert ne is haragudjanak, de teljesen úgy tűnik abból, amit mondanak, vagy pedig szándékosan összemosás, megtévesztés és csúsztatás (Dr. Lamperth Mónika közbeszól.) céljával mondanak mást, mint ami le van írva.

Szintén Göndör képviselőtársamtól idéznék, nagyon jó volt hallani azt a mondatot, hogy most legalább már vannak kormányhivatalok, amelyek a törvényességi felügyeletet, ellenőrzést ellátják az önkormányzatoknál. Teljesen jó, hogy vannak. Emlékeztetném önöket, hogy 2009. január 1-jétől 2010. szeptember 1-jéig nem volt, önöknek köszönhetően (Göndör István nevet.), törvényességi ellenőrzés az önkormányzatok felett, mert a regionális államigazgatási hivatalok létrehozásával - amelyet nem mellesleg alkotmányellenesen tetszettek megtenni - elvonták az államigazgatási hivataloknak ezt a jogát. Némi emlékeket idézzünk fel, csak a történetiség és a korrektség kedvéért.

Lamperth képviselőtársam kiment, pedig ha valakinek, neki igazán tudnia kéne, hogy nem csak arról a 160 ügykörről, hatáskörről vitatkozunk ma, ami a törvényben van. Nagyon jól tudja volt miniszterként, hogy a törvény alapján rengeteg rendeleti szinten alapított hatáskörről és feladatról beszélünk, ami szintén a járási hivatalokba kerül. Több mint 1400 ezeknek a hatásköröknek és feladatoknak a száma, a törvényi szabályozás 160. Sajnos, kiment a teremből, úgyhogy most sem fogja megtudni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(17.10)
Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai