Készült: 2020.07.05.06:16:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2005.10.18.), 24. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mezőgazdasági bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:57


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY, a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ahogy elhangzott az előttem szólótól, Gőgös képviselőtársamtól, múlt héten szerdán megtárgyalta a mezőgazdasági bizottság a kereskedelmi törvénytervezetet, és tulajdonképpen az a furcsa helyzet alakult ki, hogy nem is kellene nekem elmondani a kisebbségi véleményt, mert Gőgös képviselőtársam többségi véleményként megfogalmazta a kisebbség által megfogalmazottakat is, tulajdonképpen csak a konklúzióban volt egyet nem értés, hogy általános vitára alkalmas-e az előterjesztés vagy sem. A 13 kormánypárti képviselő szerint módosító javaslatokkal kezelhető a kérdés, az ellenzéki képviselők pedig azt mondták, az a véleményünk, miután minden oldalról, kormánypárti, ellenzéki oldalról ugyanazok a dolgok fogalmazódtak meg, lehet, hogy célszerű volna egy új előterjesztést tárgyalni.

Abban valamennyien egyetértettünk, hogy a törvény nagyon fontos. Ahogy az államtitkár úr is mondta, a nemzetgazdaságon belül a kereskedelem a foglalkoztatási, illetve a GDP-arányokat tekintve 12-14 százalékot ér el, és ez a bizonyos '78-as belkereskedelmi törvény valóban már megújításra, felújításra szorulna.

Mezőgazdasági vagy agrárgazdasági szempontból nagyon fontos, hogy az üzemanyag- és a gépkocsi-kereskedelmet kivéve az élelmiszer-kereskedelem az összkereskedelmi tevékenység több mint 50 százalékát jelenti. Másrészt agrárgazdasági szempontból elég érzékeny területről van szó, amikor a kereskedelemről beszélünk, ezen belül, mondjuk, az élelmiszer-kereskedelemről, hiszen az európai uniós csatlakozás után az élelmiszerexportot, -importot tekintve elég kedvezőtlen tendenciák alakultak ki; vagy ha az élelmiszer-biztonsági kérdésekre gondolunk, a vásárlók védelmére vagy a kis- és középvállalkozások védelmére, támogatására, akkor bizony szeretnénk egy olyan kereskedelmi törvényt látni, ami valamiféle szempontból megnyugtató válaszokat ad ezekre a problémákra és dilemmákra.

Konkrétan megfogalmaztuk, és még egyszer mondom, kormánypárti és ellenzéki képviselők is egyaránt, hogy a szándék ellenére ez az előterjesztés a multinacionális cégek javára módosítaná a törvényt, tehát véleményünk szerint igazából nem valósulna meg a kis- és középvállalkozások védelme.

Szintén fontos észrevétel volt, hogy hatástanulmányokat nem tesz kötelezővé az előterjesztés.

Többen megfogalmazták aggályaikat a 150 milliárdos értékhatárral kapcsolatosan.

Az is egyértelmű volt, hogy az érdekképviseletek sem lelkesednek kifejezetten ezért a törvényért, illetve a törvényjavaslat ilyetén beterjesztéséért. A mezőgazdasági bizottság ülésén ott volt az ÉFOSZ képviselője, és tulajdonképpen egyetértett a kritikai megfogalmazásokkal, amelynek a középpontjában, ahogy elhangzott a többségi vélemény oldaláról is, a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma nagyon határozottan felmerült. Tehát az egy dolog, hogy az agrárrendtartási törvény szabályozza ezt a kérdést, az megint egy más dolog, hogy milyen szankciókkal és hogyan érvényesül ez. Mindenféleképpen az fogalmazódott meg, hogy ragaszkodunk ahhoz, hogy a kereskedelmi törvény is foglalkozzon ezzel a kérdéssel, és szerepeljen a beszerzési ár alatti értékesítés kategóriája, illetve tilalma is az előterjesztésben.

 

(10.10)

Azt is megfogalmaztuk, engedve a többségi akaratnak, ha már egyszer a parlament napirendre tűzte, általános vitára vette az előterjesztést, élni szeretnénk azzal a lehetőséggel, hogy a módosító javaslatoknál találjuk meg azokat a közös nevezőket, amelyeket - mondom még egyszer - mindannyian hasonló módon látunk, és reméljük, hogy ezáltal egy jó kereskedelmi törvényt tudunk majd alkotni.

Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai