Készült: 2020.09.28.05:35:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 16. felszólalás
Felszólaló Tóth András (MSZP)
Beosztás a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH ANDRÁS, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Megértő embernek tartom magam, habár lehet, hogy ez magánügynek minősül ebben az esetben. Ezt azért mondom, mert megértem és belátom, hogy kellemetlen helyzetben van a Fidesz, amely program nélkül kénytelen politizálni. (Derültség a Fidesz padsoraiban.) Megértem, hogy a programhiány roppant kellemetlen, sőt kifejezetten kínos tud lenni, így, választások előtti időkben. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból.) Ilyenkor jönnek a megváltó ötletek, ilyenkor jönnek a politikai agytrösztök javaslatai, amit - és ebben is belátó vagyok, képviselő úr - önnek kell itt a Ház falai között előadni.

Nos, az ötletek egyike, ugye átéltük már ebben a körben, a kormány programjainak lenyúlása, a száz lépés politikájának kisajátítása. Én értem ennek a logikáját is, hiszen nyilvánvaló, ma már tagadhatatlan, hogy ez a programsorozat sikeres, és mert konkrét és az emberek mindennapi életét érintő ügyekről van szó, mert a megvalósítás eredményei kézzelfoghatók, én tudom, hogy ezt az eszközt, hogy megpróbálják kisajátítani, a kényszerűség hozta önök számára, mert e program megmutatja a kormány bátor kiállását a változtatásért, a biztonságos és igazságos megoldás kereséséért, és az évtizedek során felhalmozódott ellentmondások, adósságok törlesztésére irányuló program okkal népszerű az emberek körében.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr persze kért támogatást e Ház falai között is az ellenzéktől, így önöktől is, de azt hiszem, hogy kicsit félreértették: ő támogatást kért és nem kisajátítást. Ő azt kérte, hogy csatlakozzanak azon programok megvalósításához, amely programok természetükből adódóan kormányzati ciklusokon átnyúlnak, de ez nem azt jelenti, hogy az önök gyakorlatát követve most megpróbálni - a korábbi időszak mondanivalóját félretéve, új húrokat pengetve - a kormány száz lépés programjából politikai tőkét kovácsolni.

Én azt hiszem, hogy különbséget kell tenni, és különbséget lehet tenni a változtatás képessége és a változás képessége között. A változtatás képessége jelenleg a kormány képessége, azon politikusok képessége, akik tudatosan, felismerve az emberek igényét, felismerve az elmúlt 15 év történéseit, konkrét lépésekkel próbálnak biztonságos és igazságos válaszokat adni társadalmunk kihívásaira. Önök ezzel szemben hol támogatnak, hol elutasítanak javaslatokat; most jelenleg támogatnak, csak hát sajnos az emberi eszme nem annyira feledékeny, hogy ne tudna visszaidézni olyan tételeket, amely tételek az önök képviselőitől jelentek meg a nyilvánosság előtt: “Szeretném megerősíteni, az autópálya-építést nem lassítani, gyorsítani kell. Szeretném megerősíteni, hogy nem szabad kétszázezer embert rászabadítani a munkaerőpiacra, és szeretném azt is megerősíteni, hogy álláspontunk szerint nem több, hanem kevesebb kormányzati intézmény szolgálja a hatékony és olcsó államot.ö

(8.40)

Ezekben az ügyekben mi nyitottak vagyunk. Természetesen szívesen és érdemben kívánunk tárgyalni a parlamenti patkó valamennyi pártjával, de azt nem szeretnénk vállalni, ha ez a szélkakas stílus uralná el a magyar politikát, és ha ez a stílus jelentené azt a politikát, amelyet a választási kampány időszakában a Fidesz meg kíván jeleníteni. Mi konkrét ügyekben szeretnénk konstruktívan tárgyalni. Ez a munka tegnap új fordulatot vett, miniszterelnök úrnál volt egy egyeztetés, azt gondolom, ennek az egyeztetésnek - ha önök is úgy látják - lehet folytatása konkrét ügyekben.

Azzal pedig egyetértek önnel, hogy félre kell tenni a szólamokat, és a konkrét tettek azok, amelyek meghatározzák a politikát, és meghatározzák azt, hogy az emberek hogyan fognak fél év után a választási időszakban véleményt nyilvánítani.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai