Készült: 2020.09.24.04:27:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2005.05.09.), 24-28. felszólalás
Felszólaló Tóth András (MSZP)
Beosztás a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  24 - 28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH ANDRÁS, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A stílus maga az ember, ezért számomra mindabból, amit most itt elmondott Áder János, az következik, hogy egy olyan stílust képvisel, amely ízlésemtől idegen. (Felzúdulás a Fidesz soraiban. - Taps az MSZP soraiban. - Az elnök csenget.) Szeretném azt is hozzátenni, tisztelt képviselőtársaim, ha már a tényeknél tartunk, akkor tény, hogy Áder János frakcióvezető úr kompenzál. Oka van persze kompenzációra, hiszen két alkalommal, mint tudjuk, ön találkozott Kulcsár Attilával (Dr. Áder János közbeszól.), ön tárgyalt politikai védelemről, ön próbált Kulcsár Attilával megállapodásra jutni. Hogy ez nem sikerült, az nem önön múlt. (Derültség és taps az MSZP soraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha már a vizsgálóbizottságoknál tartunk, szeretném megkérdezni Áder János frakcióvezető úrtól, tessenek visszaemlékezni arra, hogy 1998 és 2002 között hány ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottság jöhetett létre a magyar parlamentben. (Dr. Áder János: Semmi értelme nem volt.) Tessenek megmondani, hány ilyen volt?! Emlékezetem szerint egyetlenegy darabot nem engedélyeztek (Közbekiáltások a Fidesz soraiból. - Az elnök ismét csenget.), hiszen mind olyan kellemetlen ügy volt, amelyekkel önök nem kívántak szembenézni. (Közbeszólások a Fidesz soraiból, köztük dr. Áder János: Hol vannak a jegyzőkönyvek?)

Természetesen arról a vizsgálóbizottságról, amelyre ön emlékszik, és amelyet ön emleget, annyit tudok elmondani, hogy nem a mi dolgunk és nem a mi felelősségünk, hogy Demeter Ervin nem volt képes egy vizsgálóbizottsági munkát összehozni, és nem volt képes Demeter Ervin egyetlen érvényes vizsgálóbizottsági döntést elérni a parlamentben. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Ugyan már! - Dr. Áder János: Szemenszedett hazugság, amit államtitkár úr mond!) Hiszen, mint köztudott, ezzel nem állt elő egyetlen alkalommal sem, ily módon, amikor önök bírósághoz fordultak abban az ügyben (Dr. Répássy Róbert: Ez már egészen botrányos!), hogy jegyzőkönyvet akarnak megtekinteni, akkor a bíróság két alkalommal jogerős döntéssel kimondta, hogy önöknek ehhez nem volt joguk. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Azt mondta, hogy jogunk volt hozzá!) Kérem szépen, rosszul emlékszik!

ELNÖK: Képviselőtársaim!

TÓTH ANDRÁS, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Nézze meg a bírósági határozatot!

Ami az ön által tett állításokat illeti, el tudom mondani itt, a parlamentben is, 515 telefonbeszélgetést (Dr. Répássy Róbert: Hány jegyzőkönyv?), minden olyan telefonbeszélgetést, amelyet kért a rendőrség, megkapott; megkapott a rendőrség minden olyan beszélgetést, amelyre szüksége volt. Nem volt információvesztés, ezt önök is tudják, ez a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén elhangzott. Ezenkívül azt is tudják, mert ezt is elmondtuk, hogy az ügyészségi szervek részére is 25 beszélgetési anyagot átadtunk. Összességében 515 plusz 27 anyag került át a nyomozó szervekhez.

Tisztelt Uraim! Amikor önök botrányt emlegetnek egy törvényes eljárással összefüggésben, akkor önök egy ügyben hazug beállítást tesznek. Az önök érvelése álságos, és az egész ügy lebonyolítása szakmailag nonszensz. (Dr. Áder János: Már kiké? Az önöké!) Az önöké, frakcióvezető úr, az önöké! Egy mesterségesen kreált botrányról van szó, amely botrány (Felzúdulás a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.) semmi módon nem kötődik az ügy lényegéhez. Tíz éve a nemzetbiztonsági törvény írja elő azt az eljárást, amely eljárás alapján mai napig a szolgálatok ezt a tevékenységet elvégzik. (Dr. Répássy Róbert: Nincs a törvényben ilyen!) 2004-ben 140 ügycsoport kapcsán ugyanezt az eljárást folytatták le, és ugyanez volt az eljárás akkor is, amikor Kövér László vagy Demeter Ervin volt az e területet felügyelő vagy irányító miniszter. Sehol senkinek semmifajta kifogása ezzel az eljárással szemben ez idáig nem volt.

Ezek után azt gondolom, az még belefér persze, ízlésektől függően, a politikai csatározásokba, hogy ki mit mond a másik félnek. Az azonban, frakcióvezető úr, nem, hogy ön politikai eszköznek kívánja felhasználni egy alantas vitában a nemzetbiztonsági szolgálatokat. (Dr. Répássy Róbert: Micsoda?! - Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.) Ez nem bírja ki a jogállami normákat, ez nem bírja ki a felelős ellenzéki magatartást... (Nagy zaj, az elnök csenget.)

ELNÖK: Képviselőtársaim!

TÓTH ANDRÁS, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: …ez elfogadhatatlan, és nonszensz ez a magatartás, ezt én visszautasítom.

Köszönöm a meghallgatást. (Nagy taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24 - 28  Következő    Ülésnap adatai