Készült: 2020.07.10.19:05:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

278. ülésnap (2013.05.15.), 12. felszólalás
Felszólaló Vigh László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Önkormányzati és területfejlesztési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:09


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VIGH LÁSZLÓ, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt ÁSZ-elnök Úr! Az önkormányzati bizottság megtárgyalta az Állami Számvevőszék 2012. évi szakmai tevékenységéről szóló beszámolót, meghallgattuk az elnök urat; minket különösen az az alrendszer érdekelt, amely az önkormányzatisággal foglalkozik. Ez az alrendszer az egyik legnagyobb rendszer az egész rendszeren belül, és mi, polgármesterek, képviselők felhívtuk az ÁSZ elnökének figyelmét azokra a dolgokra, amelyek bennünket érdekelnek.

A tavalyi évben történt egy nagyon fontos dolog: az önkormányzatok adósságát az állam rendezte. 22-23 évi adósság halmozódott fel, és ez az adósság azért halmozódott fel, mert az állam előírta az önkormányzatok számára a kötelezően ellátandó feladatokat, és ehhez nem mindig rendelte hozzá az anyagi forrásokat. Emellett nagyon sok uniós forrás érkezett, hála istennek, az országba, és ehhez nem tudtunk önerőt biztosítani, ezért hitelt vett fel az önkormányzati rendszer, és ez jelentette a második eladósodási formát.

Arra is kitértünk az önkormányzati bizottságban, hogy az önkormányzatok 99,8 százaléka szerintünk nagyon jól gazdálkodik, tisztességesen bánik a közpénzekkel, odafigyel a közvagyonra. Amikor az ÁSZ ezzel kapcsolatban jelzi véleményeit, bizonyos jelzőket használ az önkormányzati szférával kapcsolatosan. Kértük az ÁSZ elnökét, kértük az Állami Számvevőszék dolgozóit és mindenkit, aki a jelentéssel és ezzel a témával foglalkozik, hogy óvatosan bánjunk ezekkel a jelzőkkel, hiszen egy-egy negatív történés egy-egy önkormányzatnál, egy-egy településen nem jellemző az egész rendszerre. Mi azt mondjuk, polgármesterek, képviselők, hogy ez a rendszer nagyon jól működik, az egyik legjobban működő rendszer az önkormányzati rendszer, kár lenne, ha egy-egy negatív történést ráhúznánk az egész önkormányzati rendszer működésére, hiszen közel 3200 önkormányzatról beszélünk, közel 3200 településről beszélünk, amikor megítéljük az önkormányzati rendszert.

Azt gondolom, hogy ebben az évben már elindul egy tisztulási folyamat, hiszen feladatfinanszírozás van, és az ÁSZ is rámutatott arra, hogy nem szabad, hogy ez az adósság újratermelődjön. Nagyon fontos az, hogy az önkormányzati rendszer hitel nélkül tudja majd biztosítani a kötelezően ellátandó feladatait. Mi bízunk abban, hogy az új rendszer ebben majd segít.

(10.00)

Én a magam és a bizottság részéről természetesen támogattuk a beszámolót, a többség támogatta, hiszen nagyon fontos számunkra, önkormányzati képviselők, polgármesterek számára, hogy az emberek az adóforintjaikat olyan helyre adják, ahol biztosak benne, hogy jól megtérül, biztosak abban, hogy a felhasznált közpénzekkel, közvagyonnal a polgármesterek, az önkormányzatok, a települések jól gazdálkodnak.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai