Készült: 2020.07.10.19:00:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2013.02.12.), 58. felszólalás
Felszólaló Vigh László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VIGH LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Káli képviselőtársamhoz csatlakoznék, aki mondja, hogy a polgármesterek meggondolják, hogy induljanak-e a következő választásokon. Azt tudom mondani, hogy az elmúlt ciklusokban 5-10-20-30-40 millióval adták át az önkormányzatok az adósságot a másik polgármesternek, és a polgármesterek mégis úgy döntöttek, hogy indulnak.

A nyolc évre hivatkozik. Én 19. éve vagyok polgármester, és azt látom, hogy ilyen év még nem volt, mint az idei, ilyen még nem volt a magyar önkormányzatiság életében, hogy tisztába tettük az 5 ezer lélekszám alatti önkormányzatokat. Folyamatosan úgy fordítottunk évet, hogy nem tudtuk, mit hoz a jövő, mennyi önhikit tudunk lehívni, mennyit fogadnak el. Ez az első év, amikor azt mondta a magyar kormány, hogy tegyük tisztába az önkormányzati rendszert 5 ezer lélekszám alatt, és legalább nyugodtan aludjanak a polgármesterek, a képviselők, biztonságosan tudjanak tervezni - ilyen nem volt. És ezt kritizálni?

Az igazi korlát ott volt az elmúlt ciklusokban, amikor arról döntöttünk, hogy 10-20 vagy 50 millió hiányunk van; a hiányt tervezgettük, nem az önkormányzatiságot, hanem a hiányokat. Most egy tiszta, világos képet ad a kormány, tisztán, világosan leírja, hogy mi az önkormányzatok feladata, mi az államé, tisztán szétválasztotta, és ezen tiszta szétválasztás után nyugodtan lehet tervezni. Mi is terveztük a kistelepülések költségvetését, és el kell mondanom, hogy Zala megyében nem rossz a kép. A polgármesterek elmondják, hogy végre olyan tervezést tudtunk csinálni, amire nem volt példa a rendszerváltástól kezdve. Úgy gondolom, jó úton járunk. Természetesen vannak finomítások, tehát ahol nem működik jól a rendszer, ott lehet finomítani, de ezek csak finomhangolások.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai