Készült: 2019.10.18.02:09:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2017.05.30.), 122. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 4:41


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak óvatos leszek, nehogy az én fejem is esetleg lerepüljön Szi­lágyi György verbális közlése által.

A helyzet a következő az ötpárti egyeztetéssel. Ez egy olyan törvényjavaslat, amit mi egyéni képviselőként nyújtottunk be, és a Kulturális bizottság tárgyalta a tárgysorozatba vételét tegnap. A Kulturális bizottság elnöke Dúró Dóra, a Jobbik képviselője. Történetesen a bizottsági ülésen már egy következő napirendi pont kapcsán Hegedűsné képviselő asszony is ott ült tegnap, amikor én előterjesztő voltam a bizottság ülésén. (Hegedűs Lorántné: Ki is ment utána!)

A bizottsági ülésen voltak ott képviselőtársaim, a jegyzőkönyvben is benne van, elmondtam, hogy szerdán 10-kor tartunk egyeztetést. Azokban a percekben küldték ki a meghívót minden frakcióvezetőnek a kollégáim, és holnap, szerdán ötpárti egyeztetést tartunk. És milyen szerencsés volt, hogy a bizottsági ülés volt hamarabb, és nem az ötpárti egyeztetés, mert a bizottsági ülésen érdemi hozzászóló összesen egy ember volt, senki nem szólt hozzá se a jobbikosok, se a szocialisták közül. Szabó Szabolcs független képviselő, aki egyébként az Együtt mint párt képviselője, tehát mindjárt már hatpártivá is tudtuk bővíteni az egyeztetést, már ott ő elmondta a véleményét, ami egyáltalán nem volt ilyen siránkozóan, arrogánsan támadó, néha megértő, mint az önöké ‑ bocsánat, hogy minősítettem (Hegedűs Lorántné: Elég baj, hogy ennyire minősítette.) ‑, hanem nagyon-nagyon is megértő volt a dologban. Ennyit az ötpárti egyeztetésről. (Szilágyi György közbeszól.)

Tehát egyáltalán nem szerencsétlen dolog az, hogy ezt az ötpárti egyeztetést majd holnap tartjuk, de látom a hőzöngésükből, képviselő úr, hogy önök csak keresik az alkalmat, hogy ne támogassák ezt a javaslatot. (Dr. Apáti István: Hol tanultad az arroganciát, az SZDSZ-ben?) Ez a probléma.

Meg a következő még a probléma. Képviselő asszony beszélt itt 750 millió forintos döntés-előkészítésről. Nem a döntés-előkészítés volt annyi, hanem a bontás egész költsége volt annyi, képviselő asszony. (Hegedűs Lorántné: Nem, nem így volt!) Ráadásul nyilvánvalóan tudnia kell önnek azt is, hogy a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság nem rendelkezik már csak a törvény erejénél fogva is olyan lehetőséggel, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá eső ügyekben eljárjon. Tehát az a probléma, a gondolatkör, amit fölvetett, nem tud megvalósulni, mert a törvényeink ilyenek.

Szóval a helyzet az, hogy remélem, majd az ötpárti egyeztetésen még több kérdést tisztázni tudunk, mert teljesen egyetértek a képviselő asszonnyal abban, hogy sok olyan részletkérdés van, amit ott érdemes tisztázni. De mivel az ügy folyamata olyan, hogy módosító indítvánnyal lehet kezelni még a TAB-szakaszban is, a törvényalkotási bizottsági szakaszban is, ezért nagyon nyitottak vagyunk arra, hogy az ötpártin elhangzottak után mire tudunk jutni.

Egyébként a Forradalom lángja emlékműről pedig annyit, hogy új elhelyezésre került, és az érdekeltek, az ’56-os szervezetek és a művész jogainak örököse is egyetért ezzel az új hellyel. Én ezt a vitát ezért nem nyitnám ki, és a mostani helyzetet pedig nagyon is helyénvalónak tartom, hogy ilyen méltó megemlékezés és emlékezés van erre a nagyon fontos nemzeti ügyre is.

Az MSZP képviselője pedig az ötpártiról beszélt. Láthatóan hozzájuk sem jutott el a hír, pedig ott ült a párt választmányának elnöke a kulturális bizottsági ülésen, Hiller István, amikor jeleztem, hogy ötpárti egyeztetés lesz, ott ült az alelnök asszonyuk, Kunhalmi Ágnes a bizottsági ülésen, mikor jeleztem, hogy szerdán 10-kor ötpárti lesz. Beszélni kell egymással, képviselő urak, hölgyek, meg az e-maileket, amelyeket elküldünk, érdemes elolvasni. De várunk mindenkit az ötpártira.

S még akkor még egyszer annyit, hogy miért nem a kormány nyújtotta be. Ez valóban olyan javaslat, amely több ponton a kormány hatáskörén is túl van.

(14.20)

Ez nem kormányügy, ez az Országgyűlés ügye. Igenis helyesnek és jónak tartom azt, ahogy képvi­selőtársam, L. Simon László is mondta, hogy azok, akik korábban benyújtották a határozati javaslatot, a mostani előterjesztők között képviselve vannak, és a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság, ahol én képviselőként tag vagyok, szintén képviselve van. Az ottani tapasztalatokból gyűjtöttük össze mindazt, ami ebben a törvénymódosításban benne van.

Remélem, hogy a kezdeti izgalmak, az elmondottak után felül tudunk emelkedni a szokásos vitáinkon, próbáljuk meg, mert valóban egy olyan javaslat van előttünk, amely ennek a térnek, ennek a helynek a további méltóságát segíti megőrizni, amit közösen tudunk megtenni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai