Készült: 2019.10.14.18:57:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

219. ülésnap (2017.05.04.), 62. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igen, egy kis léptékű, az előadó-művészeti törvényt módosító javaslat van előttünk, ismertette államtitkár úr a részleteket. Én egy nagyobb léptékű módosítást is el tudnék képzelni, szerintem több ponton szükség lenne rá. De ezek a pontok, amiket most ez a módosítás tartalmaz, átláthatóbbá teszik ezt a rendszert, és ez az új, kétszintű szabályozás pedig rugalmasabbá is teszi, éppen ezért támogatjuk.

Az az apróság, ami a nyilvántartásba vétellel kapcsolatos, az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vételével, ezt nagyon fontosnak tartjuk, ez a nyilvántartásba vétel az egyik alappillérre, alapeleme az előadó-művészeti szervezeti létnek, és azzal, hogy az elmulasztott nyilvántartásba vétellel kapcsolatosan törvényi szinten szabályozzuk ezt a kérdést, ez nagyon helyes, egy tisztázó lépés tulajdonképpen.

Az intézményvezetői kinevezésekkel kapcsolatosan nagyon örültem, hogy államtitkár úr nagyon világosan elmondta a helyzetet. Ezt hangsúlyoznunk kell, azért, mert ismerve az ellenzéki hozzáállásokat, nem mindig azt mondják el, ami a törvényben van. Tehát nézzük meg először azt, hogy mi nincs benne.

Először is, a vezetőválasztás módja egyáltalán nem változik, az úgy marad, ahogy eddig volt, a vezetőválasztás módja tehát ezután is nyilvános pályázatokon fog eldőlni, és ez megnyugtathat mindenkit.

Ami változik még, az a szervezetek minősítésével kapcsolatos szabályozás, de az is egy kis léptékű dolog. Ugye, a „kiemelt” és a „nemzeti” minősítés szerepel, létezik az előadó-művészeti szervezetek világában, és az ilyen minősítéssel rendelkező szervezeteknek a törvényben előírt módon és menetrend szerint kell a vezetőiket megválasztani; ha ez nem így van, akkor éri őket olyan szankció, hogy elveszik tőlük a címet. Ez nagyon helyes, ez egy garanciális elem. Ennek egy ilyen időbeli pontosítása, ami itt történik, ez is egy kis léptékű változás.

Az államtitkári expozéban pedig, amit hallottunk arról, hogy a kormányrendelet majd mit tartalmaz, az nagyon fontos dolog volt véleményem szerint, és nagyon köszönöm államtitkár úrnak. Ugye, kétszintű szabályozásról beszélünk, az átláthatóbb, a rugalmasabb helyzetről, és a második szintet is, nemcsak a törvényit, hanem a kormányrendeleti szintet is ismertette államtitkár úr részletesen, nagyon részletesen, és mindez mutatja azt, hogy nem változik a rendszerben lényegében semmi.

Ezt a változást, ami most történik, természetesen támogatjuk, és nyitottak vagyunk arra, hogy a későbbiekben, évek múlva, ha szükséges, akkor legyenek újabb változások, de most ennek semmilyen jele nincs, és nem is mutatja semmi azt, hogy erre szükség lenne.

Köszönöm szépen a figyelmüket. A frakciónk támogatja a módosítást.
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai