Készült: 2021.03.05.13:54:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

325. ülésnap (2013.11.18.), 302. felszólalás
Felszólaló Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  302  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár úr, nem fogok többet szólni, de megpróbálom összefoglalni, vagy valamilyen válaszra rászorítani önt vagy az előterjesztőt ezekben a kérdésekben.

Például abban, hogy felmérték-e, mennyi terhet fog róni a hajléktalanellátó rendszerre ez az egész kérdés. Értjük, hogy délelőtt még huszonvalahány emberről van szó, délután huszonhárom plusz ötről vagy négyről, de nem ez az igazi kérdés, hanem a valódi probléma az - látjuk egyébként mi is, mindenki a parlamentben, és lehetne erről normálisan beszélni -, hogy a migráció növekedése lassan kezelhetetlenné válik Magyarország számára. Mármint annak az üteme mindenképpen. Egyik évről a másikra eddig elképzelhetetlen nagyságú migrációs nyomás van az országon. Azt is értjük, hogy ezt nem lehet megoldani egyik napról a másikra. De hogy azzal az eszközzel, amit önök választottak, nem kezelhető, világosan látszik, mert az egyik problémát kieresztik, és sokkal nagyobb problémát okoznak vele, tudniillik egyébként a saját állampolgáraink életét, testi épségét is veszélyeztethetik ezzel a megoldással, plusz nyilván a menekültek emberi jogairól és az ő emberi méltóságukról nem is beszélve.

Azt szeretném kérni, hogy gondolják át, támogassák a módosító javaslatunkat. Amíg a hosszú távú megoldás - ami lehet, hogy az lesz, ami elhangzott, tehát további befogadóállomásokat kell építeni - meg nem történik, addig emeljék vissza a menekültügyi rendszerbe ezeket az embereket, és emeljék vissza az ellátás időtartamát 12 hónapra, illetve 6 hónapra az oltalmazottaknál, menekülteknél, hogy amíg a hosszú távú megoldást megtaláljuk, ne az utcán lődörögjenek, ne közbiztonsági veszélyt jelentsenek, és ne a hajléktalanellátó rendszert terheljék ezek az emberek a következő időszakban sem. Szerintem egy normális, hosszú távú gondolkodás pedig történjen arról, hogy ezt az óriási migrációs nyomást, ami a következő években is várni fog ránk, hogyan kezelje az ország.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  302  Következő    Ülésnap adatai