Készült: 2021.03.05.14:07:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 89. felszólalás
Felszólaló Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Legfőbbügyész-helyettes Úr! A múlt héten két olyan ügy is volt és két olyan erős mondat, amellyel kapcsolatban szeretném kérni a Legfőbb Ügyészség hivatalos álláspontját is.

Az egyik a Hunvald-Weinek-ügy, ahol a VII. és a XIV. kerületi korábbi polgármestereket hűtlen kezelés vádjával állították bíróság elé a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai, és amelynek vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette őket a bíróság. De nemcsak ennyi történt, hanem kifejezetten tudomására hozta a bíróság indoklásában a közvéleménynek és azt gondolom, az ügyészségnek is azt a néhány mondatot, amit most a figyelmébe ajánlok.

Az egyik az, hogy a bíróság nem válhat a politikai bosszúállás eszközévé. A Hunvald és Weinek ártatlanságát kimondó nem jogerős ítélet azért is kudarc a Központi Nyomozó Főügyészségnek, mert a bíró többször felhívta a figyelmet az alapvetően hibás ügyészi logikára. A bíróság az ügyben 46 tanú meghallgatása után jelezte: a kifizetések jogszerűek voltak, a vádlottak megbízásokkal nem lépték át a törvényt, amikor pedig az ügyészség ezt vitatja, tulajdonképpen az önkormányzati törvényt bírálja, amely alapján jelenleg is számos önkormányzat eljár. Ez a vita viszont - idézem - "nem tartozik a bíróságra, a bíróság nem kíván politikai ügyek részese lenni".

Kérdezem egyrészről tehát, hogy hány bírósági ítéletnek kell még kimondania a Központi Nyomozó Főügyészség egyrészt csapnivaló, másrészt gyanúnk szerint politikailag motivált munkáját ahhoz, hogy valamilyen vizsgálat vagy valamilyen következménye végre legyen ennek a Legfőbb Ügyészségen.

A másik nagyon érdekes mondat ma még aktuálisabb. Ezt nem más tette, mint Meggyes Tamás, aki egyébként az ő polgármestersége idején elkövetett gyanús cselekmények alapján a mentelmi joga miatt nem szerepelt abban az eljárásban, aminek a vége iratismertetés és vádemelés lett. Azt mondta, ha ebből mégis ügy lesz, szerinte annak tudható be, hogy a politikai megrendelések nem ismeretlenek az igazságszolgáltatásban.

A mai napon a legfőbb ügyész kikérte Meggyes Tamás mentelmi jogát, annak felfüggesztését. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Kérdezem tehát a Legfőbb Ügyészséget, hogy milyen politikai befolyás érte őket, ha érte egyáltalán. Kérem válaszát.

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  89  Következő    Ülésnap adatai