Készült: 2020.07.13.23:39:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

211. ülésnap (2012.07.02.), 244. felszólalás
Felszólaló Tóth Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Honvédelmi és rendészeti bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:37


Felszólalások:  Előző  244  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH GÁBOR, a honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága 2012. június 25-ei ülésén megvitatta az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés ellen fellépést biztosító módosításáról szóló T/7772. számú törvényjavaslatot, és azt 16 igen és 4 nem ellenében a bizottság általános vitára alkalmasnak nyilvánította.

Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottsági ülésen a Belügyminisztérium képviselője részletesen bemutatta a törvényjavaslatot, amelynek elsődleges célja, hogy olyan következményi rendszert hozzon létre, amely a rendészeti jellegű tevékenységeket ellátó szervezeteket egységesen szabályozza. Erre azért van szükség, mert jelenleg ezen szervezetek hat törvény hatálya alá tartoznak, és szükségessé vált egy áttekinthető és egységes jogi szabályozás.

A most tárgyalandó törvényjavaslat elfogadása esetén a rendészeti jellegű tevékenységet ellátó szervek munkatársainak alkalmazási feltételei, képesítési követelményei és az intézkedésre való jogosultság - amely alatt az intézkedések köre és a használható kényszerítő eszközök értendők - egy egységes, jól alkalmazható törvényben kerülnének szabályozásra.

A javaslat továbbá tartalmazza a rendészeti feladatokat ellátó személyek intézkedései ellen benyújtott panaszok elbírálásának rendjét, és a szükséges képzésüket, a vizsgarendjüket és más szervekkel történő együttműködési megállapodásukat is. A rendőrség eredményes működésében szerepet játszanak a törvényjavaslatban meghatározott személyek, akik a feladataik ellátása során a rájuk vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján számos bűncselekmény, szabálysértés, jogellenes cselekmény észlelése esetén a helyszínen intézkedésre és szükség esetén kényszerítő eszköz alkalmazására is jogosultak. Ezen személyek munkájára szükség van a közrend és a közbiztonság fenntartásában.

Tisztelt Országgyűlés! A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának többségi véleménye alapján az előterjesztést általános vitára alkalmasnak tartjuk, és javasoljuk a tisztelt Háznak annak elfogadását.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  244  Következő    Ülésnap adatai