Készült: 2020.07.12.19:26:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

173. ülésnap (2012.03.20.), 112. felszólalás
Felszólaló Tóth Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Honvédelmi és rendészeti bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:45


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH GÁBOR, a honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága 2012. március 19-i ülésén megvitatta a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényt és az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról, valamint a katasztrófavédelemmel kapcsolatos egyes törvényi rendelkezések módosításáról szóló T/6390. számú törvényjavaslatot, és azt 14 igennel, 3 nem és 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta.

Összegezve azt mondjuk, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság álláspontja szerint a törvények módosítására szükség van. A szabálysértésről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló új törvény hatálybalépése előtt szükséges az egyes pontosításokat elvégezni.

Módosításra kerül 23 törvény, amely az új szabálysértési törvénnyel van összefüggésben, figyelemmel arra, hogy több tényállást nem tartalmaz a szabálysértési törvény, viszont szankcionálásuk szükséges, ezért lehetővé kell tenni a közigazgatási bírság kiszabását.

A katasztrófavédelemről és a hozzákapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvény, valamint a végrehajtási rendelet 2012. január 1. napjával hatályba léptek. A katasztrófavédelmi rendszer szerkezete a katasztrófavédelmi törvény hatálybalépésével teljesen megújult, a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok az egyes katasztrófavédelmi szervezetekbe tagozódtak be, valamint korszerűsödtek a katasztrófavédelmi helyzettel kapcsolatos irányítási szabályok is.

Az alaptörvény azonos időpontban történt hatályba léptetésére figyelemmel ezzel egy időben a jogrendszer egyéb elemei is nagy arányban cserélődtek ki, ezért a katasztrófavédelmi törvény rendelkezései jelentősen megváltozott szabályozási környezetben léptek hatályba. Mindezen körülmények indokolttá tették az elfogadott joganyag áttekintését és a szükséges korrekciók elvégzését.

Azt gondolom, mindazzal kiegészítve, amit államtitkár úr elmondott, az általános vitára alkalmasnak tartom a törvényjavaslatot, és tisztelettel a Háznak is ezt javaslom.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai