Készült: 2020.07.08.13:34:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

137. ülésnap (2011.11.18.), 200. felszólalás
Felszólaló Tóth Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Honvédelmi és rendészeti bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH GÁBOR, a honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A honvédelmi és rendészeti bizottság 2011. XI. hó 8-ai ülésén megtárgyalta a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési rendszerről szóló T/4863. számú törvényjavaslatot. Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a bizottság a javaslatot 12 igen, 3 nem és 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta.

Tisztelt Ház! A szabálysértési jog számos életviszonyt érint, átszövi a polgárok mindennapi életét, az állampolgárok jogtudatát és az önkéntes jogkövetést, ezért különös helyet foglal el jogrendszerünkben. A szabálysértés mint jogintézmény fejlődése során rengeteg kihívással kellett hogy szembenézzen, illetve hatalmas változásokon ment keresztül, míg a jelenlegi formáját elérte. Ezen törvényjavaslat megalkotásának célja egy olyan új szabálysértési eljárásrendszer kialakítása, amely hatékony és gyors eljárási lehetőséget biztosít az egyes szabálysértési hatóságok számára. Cél amellett a költséghatékony eljárás felépítése is, amelyben a szabálysértés elkövetőjének már nem fűződik érdeke az eljárási cselekmények indokolatlan elhúzásához.

A tervezet átalakítja a szabálysértést és a szabálysértés miatt kiszabott büntetések végrehajtásának rendszerét. A korábbi hosszadalmas, adók módjára történő behajtás helyett a pénzbírság meg nem fizetése esetén a törvény szabálysértési elzárásra változtatását rendeli el. A meg nem fizetett pénzbírság azonban közérdekű munkával megváltható.

Azt gondolom, mindezzel kiegészítve, amit az államtitkár úr elmondott, általános vitára alkalmasnak tartom a törvényjavaslatot, és javasolom a Háznak ennek elfogadását.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai