Készült: 2020.07.15.00:44:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

102. ülésnap (2011.06.22.), 284. felszólalás
Felszólaló Tóth Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Honvédelmi és rendészeti bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  284  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH GÁBOR, a honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném megjegyezni, hogy a többség véleményét fogom elmondani. Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága 2011. június 14-ei ülésén megvitatta a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló T/3478. számú törvényjavaslatot, és azt 17 igen szavazattal, 2 nem ellenében általános vitára alkalmasnak tartotta.

A honvédelmi és rendészeti bizottság többségi álláspontja szerint a törvényjavaslatra szükség van, hiszen a jelenlegi honvédségi törvény hatálybalépése óta biztonsági környezetünk változott, a társadalmi viszonyokban átalakulások történtek, amik a honvédségre is jelentős hatással voltak.

(19.00)

Ezen változásokat figyelembe véve ez évben megszületett Magyarország alaptörvénye, amely tartalmazza a Magyar Honvédségre vonatkozó fő szabályokat is. A most tárgyalandó javaslat célja az előbb említett alaptörvénnyel történő összhang megteremtése, és a 2004 óta történt, tartalmilag is jelentős változások rögzítése.

Úgy vélem, a javaslat fő üzenetével minden képviselőtársam egyetért. Minden magyar állampolgár alapvető és szent kötelessége a haza védelme, de a javaslat lehetőséget ad arra, hogy aki lelkiismereti meggyőződése miatt nem akar fegyvert fogni, az más módon tegyen szolgálatot a hazának.

A javaslatról összességében elmondható, hogy a honvédség működésével kapcsolatos minden lényeges elemet tartalmazza, a kor kihívásaival és a hazánkat érő kihívásokkal összhangban.

Ahogyan dr. Hende Csaba miniszter úr is elmondta a június 14-ei bizottsági ülésen, az előterjesztés nem jelenti a sorkatonaság visszaállítását, a hadkötelezettség kizárólag rendkívüli állapotban vagy megelőző védelmi helyzetben léphet életbe az Országgyűlés döntése alapján.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának többségi véleménye alapján az előterjesztést általános vitára alkalmasnak tartjuk, és javasoljuk a tisztelt Háznak annak elfogadását.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  284  Következő    Ülésnap adatai