Készült: 2021.04.10.16:23:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

249. ülésnap (2005.09.27.), 298. felszólalás
Felszólaló Molnár László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:57


Felszólalások:  Előző  298  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt évben módosítottuk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvényt a befektetők védelme érdekében. Igyekeztünk bezárni mindazokat a kiskapukat, amik a korábbi időszakban még nyitva maradtak. Elképzelhető, hogy nem mindenben sikerült ezt még megtennünk.

Az akkori időszakbeli és a mai törvénygerinc kapcsán továbbra is a pénzügyi tárgyú törvények, így most 12 törvény módosítása kerül előtérbe, elsősorban a közigazgatási eljárási törvény átültetése miatt. Nyilvánvalóan a hitelintézeti, a biztosítási, a tőkepiaci - és nem sorolom fel, itt elhangzott már - törvényben szereplő különös szabályok alkalmazása a közigazgatási eljárási törvény 13. §-a szerinti megfogalmazással átültetésre került.

Az, ami a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél újként megjelenik, a felügyeleti eljárás, szintén egy régi adóssága ennek a törvénynek. Én azt gondolom, hogy a korábbi szervezeti-tartalmi egység mellett mindenképpen ki kell emelni azt is, hogy a közigazgatási eljárási törvény egy újfajta szemléletet is hoz, hiszen ez a törvény, mint korábban is, a közhatalom egyik komoly letéteményese volt, azonban ennek úgy kell működnie, hogy az ügyfél abban a viszonyrendszerben, ahol partner lehet - nyilván a súlyának és a személyének megfelelően -, az ügy jellegétől függően együttműködő legyen mindkét fél.

Itt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete természetesen a teljesítőképesség, a jogkövetés kapcsán, mint ahogy az eljárási törvény egésze, csak indokolt esetben alkalmazza a rendelkezésre álló hatalmi eszközöket. Az '57. évi IV. törvényhez viszonyítva ez lényeges eltérés, és szükségessé teszi a PSZÁF-törvény 3. §-ában felsorolt szaktörvények ilyetén való módosítását.

Én azt gondolom, hogy a közigazgatási rendszerben, mint minden másban, a nyilvánosság jelentős visszatartó erő a társadalom egészét érintően. Éppen ezért, amikor a szabályozás arról beszél, és valahol a háttérben a magyar tőkepiaci lap megszűnése kapcsán hozzánk eljuttatott vélemény is arról szól, amiről szól ez az egyéni befektetői kezdeményezés, nyilvánvaló, hogy a honlapon megjelenő Határozatok Tárának teljességét veti fel, ami, azt gondolom, a mai viszonyok között elvárható. Nyilván ezt meg kell vizsgálni anyagi függvényében is.

(17.20)

A határidőkről itt már szólt, ezek technikai jellegűek, bár nagyon fontos technikai jellegű módosítások. Azt gondolom, hogy ismételni itt az államtitkár úr által elmondottakat nem szükséges.

A felügyeleti díjra vonatkozó kérdés felvetődött az elmúlt években is, ennek szabályainak objektív rendezése, számításos módon történő fizetése szintén fontos tétele a szabályozásnak.

A pénzügyi piac nemzetközi jellegére tekintettel a felügyelet eljárása során eltekinthet a magyar nyelv kötelező használatától, illetve az iratok ilyetén történő benyújtásától is. Azt gondolom, hogy a szaktörvényből átültetett intézkedésekre vonatkozó szabályok célja lehetővé teszi a felügyeleti tevékenység, illetve a felügyeletnek a pénzügyi tevékenységek egységes megítélését és ennek a napi munkában való érvényesülését is.

A szocialista képviselőcsoport tisztelettel kéri a képviselőket, hogy támogassák a kormány előterjesztését. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  298  Következő    Ülésnap adatai