Készült: 2021.04.11.23:08:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap (2005.06.06.), 184. felszólalás
Felszólaló Molnár László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:42


Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! A költségvetési bizottság 2005. május 31-én megtárgyalta, és 15 igen, 13 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartja a 16302. számú törvényjavaslatot, amely az építési, kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatással összefüggő egyes törvények módosításáról szól.

A miniszter úr is említette, három alapvető törvénnyel foglalkozik: a munkaügyi ellenőrzéssel, a közbeszerzéssel és az építési törvénnyel. Mindhárom törvényhez el lehet mondani, hogy az adatszolgáltatási, az ellenőrzési és a közbeszerzési törvényben pedig további pontosítási kérdéseket vetett fel.

A kisebbségi, többségi vélemény itt egyben szerepel. Szeretném elmondani, a kisebbségi oldalról felvetődött, hogy a feketegazdaság idáig árcsökkentő szerepet töltött be, ez a továbbiakban 8-10 százalékos esetleges érték-, árnövekedést hozhat magával. Úgy gondolom, ezzel együtt a feketegazdaság visszaszorítása érdekében a legfertőzöttebb területeken - építőipar, magasépítő-ipar és útépítés - hathatós lépéseket kell tenni. Nem megengedhető az, hogy a hatodik, nyolcadik alvállalkozó már számla nélkül, esetleg csak egy fénykép dokumentálásával jelezze, hogy a munka elkészült, lapátos emberek felvonultak a gépek mellé, és semmilyen egyéb dokumentáció nincs az elvégzett munkáról.

Azt gondolom, az eddigi törvények is igen szigorúan szabályozták az építési tevékenységet, azonban ezen törvények megtartása kívánnivalót hagyott maga után. Ez a törvény az építésfelügyeleti eljárás szabályait is pontosítja. Azt gondolom, az építésfelügyeleti eljárásnak sokkal inkább a jegyzői tevékenységnek az ellenőrzésére kellene irányulnia, mint az egyes építések ellenőrzésére. A munkabiztonsági tevékenység teljesen egyértelmű: az emberek biztonságát, a munkavégzés biztonságát is jelenti. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy a feketemunkásokat nem kell ellenőrizni a munkavédelmi vizsgálatok rovására.

Azt gondolom, a közbeszerzési törvény azon pontosítása, amely az 5. § (9) bekezdésére vonatkozik, teljesen egyértelmű: a vállalati vállalkozásba adási szerződés Ptk. szerinti megfelelése itt alvállalkozókról beszél, ahol a vállalkozási szerződés eredmény eléréséről beszél, míg a megbízási szerződés a teljesítési segédet ismeri; ez itt helytelen megfogalmazás, ezért erre képviselőtársam módosító indítványt fog benyújtani.

Visszatérve az építkezési tevékenységre: a kiviteli tervek készítése idáig is kötelező volt, az építési napló vezetése idáig is kötelező volt. Alapvetően olyan szerteágazó törvények születtek - és lehet, hogy ennek a szabályozásnak egy picit az egyszerűsítés irányába is kell hatnia -, hogy a kivitelezők meg tudják tartani a törvényt. Korábban volt egy 1978. évi szabályozás a Ptk.-n kívül, amely csak az építési vállalkozási szerelési szerződésekre vonatkozott. Én felvetem a kormányzat részére, hogy elképzelhető, mint atipikus szerződési kategóriának, külön részletekbe menően is érdemes lenne az építési szerelési szerződés Ptk.-n kívüli szabályozása is. Itt az anyagban szerepel, hogy kormányrendelet is foglalkozni fog az üggyel.

A költségvetési bizottság tehát általános vitára alkalmasnak tartja. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(19.30)
Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai