Készült: 2021.06.21.12:00:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

227. ülésnap (2017.05.22.), 38. felszólalás
Felszólaló Bánki Erik (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁNKI ERIK (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A 2010 utáni kormányzás idején a kezdetektől eredményesen képviselték a klímaváltozással kapcsolatos hazai és nemzetközi ügyeket, amihez ezúton is külön gratulálok. Ennek köszönhető többek között, hogy az üvegházhatású gázok csökkentése terén az Európai Unión belül az egy főre eső legkisebb kibocsátások tekintetében az élmezőnyben vagyunk.

A párizsi klímaegyezményben elfogadott és az Európai Unió által is előírt, 2030-ig szóló, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40 százalékos csökkentését az 1990-es szinthez képest már most megközelítettük. Közismert tény, hogy az úgynevezett fosszilisenergiahordozó-alapú energiafelhasználás erős korrelációban áll az üvegházhatású gázok, leginkább a szén-dioxid kibocsátásának mennyiségével. A legjobb ismereteim szerint az Európai Unió szabályainak megfelelően a szén-dioxid-kvóták meghatározott részével a kormány rendelkezhet, illetve kereskedhet, amelyeket az Unió megfelelően szabályozott piacán értékesíteni tud.

Az értékesítésből származó bevételek 25 százalékát jogszabályban rögzített módon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogosult felhasználni. Az üvegházhatású gázok csökkentése terén a legjobb beruházások közé tartoznak az energiahatékonyságra és a megújuló energiák felhasználására irányuló fejlesztések. Ezek különösen fontosak akkor, ha hozzájárulnak a lakosság optimálisabb energiafelhasználásához, emellett csökkentik a családok rezsiköltségeit. Nem beszélve arról, hogy nagyban hozzájárulnak a klímaváltozás hatásainak csökkentésével összefüggő hazai és nemzetközi összefogás sikeréhez.

Tisztelt Miniszter úr! Az előbbiek kapcsán kérdezem öntől, milyen hazai támogatásokkal segítette a kormány a lakosság energiatakarékossági beruházásait. Milyen formában és milyen eredménnyel használták fel a szén-dioxid-kibocsátási kvóta bevételeiből megszerzett források minisztériumra eső részét? Melyek voltak a legfőbb eredmények az elmúlt években? Milyen fejlesztésekkel, pályázatokkal segítette eddig a kormány a családok energiatakarékossági beruházásait, és milyen tervei vannak e területre vonatkozóan a következő időszakra? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai