Készült: 2020.07.06.02:07:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap (2006.01.30.), 273. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Szociális bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  273  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA, a szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Bizottságunk, a szociális és családügyi bizottság január 25-én tárgyalta meg a T/18877. számú, a Gazdasági és Szociális Tanácsról szóló törvényjavaslatot, és 12 igen, 0 nem és 6 tartózkodás mellett tartotta általános vitára alkalmasnak.

Azt tudom elmondani, hogy az ellenzék képviselői miért tartózkodtak a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságánál. A törvényjavaslat egy két éve, 2004-től működő rendszerről szól, és most, 2006 januárjában teremti meg a Gazdasági és Szociális Tanács működésének a jogszabályi alapjait. Még a kormánypárti képviselőknek is az volt erről a véleménye, hogy éppen ideje, hogy másfél év múlva megszülessen ez a törvényjavaslat.

Mi, fideszes képviselők ennél tovább mentünk. Mi azt mondtuk, hogy van egy tanácsadó testület, amely már megkezdte a működését másfél éve - megalakult, ahogy megalakult, ettől kezdve véleményez mint tanács, tanácsot ad, erre hivatkoznak, idézik a tanácsokat -, majd valaki fejéhez kap, hogy megfelelő stabilitás kellene ennek a tanácsnak, és 2006 januárjában legalizálni kellene a működését a törvényjavaslattal - egy olyan tanácsnak, amely elvileg már másfél éve működik. Bár hangsúlyozzuk, hogy nem döntési, hanem tanácsadói funkcióban működik ez a testület, nem egy kétkamarás parlament második kamarájáról van szó, akinek a tanácsát meghallgatni nem kötelező, de mégis: ez egy működő testület, és csak most van beterjesztve a törvényjavaslat.

Ennek alapján a képviselőink tartózkodtak a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságától.

Köszönöm, hogy meghallgattak.
Felszólalások:  Előző  273  Következő    Ülésnap adatai