Készült: 2020.07.12.01:55:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 68. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár úr is és képviselőtársunk, Vidorné is az előbb említette, hogy a családtámogatási rendszer átalakítása az igazságosság nevében készült.

Kedves Képviselőtársak! A helyzet az, hogy azon családok, akik a legrászorultabbak, és eddig gyermekvédelmi támogatást is kaptak, egy fillérrel nem kapnak többet az új rendszerben, semmivel nem kapnak többet, csak más módon, más cím alatt.

Önök többször elmondták azt is, hogy nem támogatják, hogy a tehetősebbek többet kapjanak a támogatásokból, mint a rászorultak. Tessenek megkapaszkodni: azok a családok, akik eddig adókedvezményben részesültek, ezzel a rendszerrel lényegesen jobban járnak. Az egygyerekes családok, akik adókedvezményre jogosultak, e rendszerrel gyermekenként 2500 forinttal, a kétgyerekes, adókedvezményre eddig jogosult családok 1300 forinttal kapnak többet az új rendszerben, mint eddig; az adókedvezményre jogosult családok közül egyedül a háromgyerekesek azok, akik mínuszt könyvelhetnek el. Olyan esetben, ha nem cél a több gyermek, nem cél az, hogy e családokban megszülessen a harmadik gyermek, akkor ez akár indokolt is lenne.

Sem az igazságosság nem valósul tehát meg ebben az új rendszerben, sem pedig semmifajta népesedésjavító tényezőt nem tartalmaz, hisz ahol az egykézést vagy maximum a két gyereket támogatja egy rendszer, az nem viszi előre a gyermekek születését, tehát nemcsak hogy nem igazságos, de még nem is ésszerű ez az új rendszer.
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai