Készült: 2020.04.04.04:12:08 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
228 136 2017.05.29. 1:42  135-136

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Személyes érintettség okán kérek szót. Mesterházy Attila képviselő úr az általa elmondott interpelláció során, illetőleg a válaszomat követő viszonválaszban azt mondta szó szerint, idézem: „Olyan pletykák is vannak Veszprémben, hogy ön személyesen akarta leállíttatni az eljárást, amit ebben az esetben megkezdett a rendőrség. Legalább azt cáfolhatta volna itt a parlamentben, hogy ön semmilyen módon nem akart hozzányúlni, lassítani vagy leállítani ezt az eljárást a fideszes politikussal szemben. Továbbra is marad a kérdőjel, hogy be akart-e ön személyesen avatkozni ebbe az ügybe, vagy nem.”

Tisztelt Képviselő Úr! Ön gyáva volt, mert nem az interpellációjában mondta el ezt a kérdést (Moraj az MSZP és a kormánypártok padsoraiban.), hanem akkor, amikor én nem tudtam válaszolni. Ön sportállamtitkár volt, nem volt sportszerű, sportszerűtlen volt. De azt is mondhatom, hogy tisztességtelen volt, ezek az állítások, az önök által gerjesztett pletykák minden alapot nélkülöznek. Ezeket teljes mértékben visszautasítom. (Folyamatos zaj.)

Tisztelt Képviselő Úr! Nemcsak engem rágalmazott meg, hanem az eljáró bűnüldöző hatóságokat is, a magyar hatóságokat is megrágalmazta. Persze, önöknek ez nem számít, akkor sem számított, amikor kormányon voltak, csak a politikai haszonszerzés számít, az számít, hogy befeketítsék a rendőrséget vagy az ügyészséget. Képviselő úr, ezeket visszautasítom. És ha van önnek bátorsága ezt állítani, ezt a hazugságot állítani, ha nem gyáva ember, és van önben tisztesség, akkor be fogom perelni önt, képviselő úr. Ön hazudik! Köszönöm szépen. (Nagy taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
228 184 2017.05.29. 2:13  181-188

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Én abban bízom, hogy nem sokáig tűri már Brüsszel, bár a jelek nem erre mutatnak egyébként, nem erre utalnak a jelek, tehát nem sokáig tűri, hogy terroristák tartsák rettegésben Európát, hiszen az ön által is felsorolt súlyos terrorcselekmények és a legutóbbi manchesteri terrortámadás is azt bizonyítja, hogy a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár. Ez megengedhetetlen, ezért ezzel szemben erőteljes fellépés lenne célszerű.

Például a határok megvédése ügyében fontos lenne, ha az Európai Unió is megkövetelné minden tagállamtól, hogy megvédje a schengeni külső határokat, és ne engedjen be egyetlen illegális bevándorlót se anélkül, hogy igazolni tudná a személyazonosságát.

És szeretném elmondani, hogy Magyarország az elmúlt közel két évben fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy megvédjük a magyar embereket, megvédjük Magyarország biztonságát. Bár százszázalékos biztonság nincsen, de azt mondhatjuk, hogy az eddigi megelőző intézkedéseink és eddigi erőfeszítéseink eredményesek voltak, és a magyar emberek biztonságban vannak.

Magyarország szerencsésebb helyzetben van, mint a nyugat-európai országok, hiszen az illegális migráció visszaszorításával kevesebb esély van arra, hogy olyan ember juthat be az országba, aki terrorcselekményt hajthat végre.

Magyarország Kormánya továbbra is a magyar emberek biztonságát és a határok védelmét tartja az egyik legfontosabb feladatának, és azt szeretnénk elérni, hogy a magyar emberek dönthessék el, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem akarnak együtt élni.

A manchesteri merénylet is azt igazolja, hogy Európában nem csökkent a terrorveszély. Immár bebizonyosodott, amit a magyar kormány a migrációs válság kirobbanása óta következetesen képvisel, és fel kell lépni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) az illegális migrációval szemben, meg kell védeni a határokat, meg kell védeni az embereket. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

(17.00)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
228 188 2017.05.29. 1:21  181-188

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A manchesteri támadás arra is példát ad, példát mutat nekünk, hogy kiemelt figyelmet kell biztosítani azoknak a rendezvényeknek, azoknak a tömegrendezvényeknek a biztosítására és kiemelt biztonságára, amelyek nagy létszámú embert vonzanak, és különösen a fiatalok és a fiatalkorúak is célpontjaivá váltak ‑ ez a manchesteri támadás ezt bizonyítja ‑ a terroristáknak.

De Magyarországon több olyan rendezvény lesz a nyáron ‑ például a Sziget Fesztivál vagy a győri ifjúsági olimpia ‑, amelyen előreláthatólag több ezer, több tízezer fiatal vesz részt. Ezekre a rendezvényekre a rendőrség és valamennyi rendvédelmi szerv kiemelt figyelmet fog fordítani, ezt tudom ígérni. A Sziget Fesztivál tavalyi rendezvénye alkalmával a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervei megfelelő erőkkel és eszközökkel voltak jelen a rendezvényen, illetőleg a rendezvény környékén. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Köszönöm szépen.

Még azt szeretném elmondani, hogy nagyon fontos az, hogy ezeket a rendezvényeket, ahol nagy tömegű fiatal vesz részt, kiemelten biztosítsák a rendvédelmi szervek. Ezt meg fogjuk tenni. Köszönöm szépen, és elnézést kérek. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
228 202 2017.05.29. 1:53  199-206

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném emlékeztetni önt, tisztelt képviselő úr, arra, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának 2017. május 25-ei ülésén is felvetette ezt a kérdést. Nyilvános ülésén, azért idézem korrekt és tisztességes módon ezt a felszólalását, amely az ön által említett személlyel kapcsolatban van. Azt kérdezte, hogy miért nem tiltjuk ki, és miért nem indítunk ellene büntetőeljárást. Ezt kérdezte, ugye, képviselő úr, Pintér Sándor belügyminiszter úrtól? (Mirkóczki Ádám: Így van.)

Pintér Sándor belügyminiszter úr a bizottság ülésén tájékoztatta önt arról, amit én is meg tudok most erősíteni, hogy Soros-ügyben egyelőre csak sajtóhírek jelentek meg, feljelentés a magyar rendőrség részére nem érkezett. Azt is elmondta a miniszter úr, arról is tájékoztatta önt és a tisztelt bizottságot, hogy az Alaptörvény alapján a kitiltása lehetetlen, ez az ember magyar állampolgár, tehát nem lehet kitiltani Magyarországról. A kormány ilyenről nem gondolkodik.

Hogy milyen bűncselekményt követett el, illetve mit tett a kormány vagy a magyar bűnüldöző hatóságok ezzel kapcsolatban? Elmondtuk, miniszter úr is elmondta, én is elmondom, hogy büntetőfeljelentés nem érkezett Soros György tevékenységével kapcsolatban. Soros György, mint ahogy elhangzott, mint ahogy ön is idézte, számtalan nemzetközi fórumon támadja Magyarországot, a magyar kormányt, minden eszközt felhasznál Soros György annak érdekében, hogy Magyarországot lejárassa, Magyarországnak kárt okozzon. Politikai eszközökkel fogunk fellépni Soros György ellen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
228 206 2017.05.29. 0:46  199-206

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy Magyarország demokratikus jogállam, ahol a törvények mindenkire kötelezőek, senki nem állhat a törvények fölött. Aki megsérti a törvényt, annak viselnie kell a törvénysértés következményeit. Ezt tudom erre a kérdésére válaszolni. Ha ebben az esetben, az ön által kérdezett személy esetében ilyen cselekmény be fog következni, és ez jogsértő magatartást jelent, akkor annak következményeit viselnie kell. Mert még egyszer mondom: Magyarország demokratikus jogállam, ahol a törvények uralma érvényesül. Ez vonatkozik mindenkire, minden magyar állampolgárra. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
231 56-58 2017.06.06. 2:04  53-58

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Legelőször is azt szeretném mondani, hogy a személyi állomány számára nem mindegy, hogy az illetmény emelése milyen nagyságrendű illetményről indul el, és furcsának találom ezt a hangot, ahogyan ön a büntetés-végrehajtásban szolgálatot teljesítő hivatásos pártfogók vagy pártfogó felügyelők illetményemelésének a kérdését kéri rajtunk számon. Képviselő úr, öntől azért furcsa ennek a kérdésnek a számonkérése… (Dr. Harangozó Tamás: Ne személyeskedjen, hanem válaszoljon a kérdésre! ‑ Az elnök csenget.)

ELNÖK: Tessék, folytassa, államtitkár úr!

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tehát azért furcsa, mert ön 2006-10 között, amikor a hivatásos állománynak az illetménye nem nőtt, nem tudták pályán tartani a hivatásos állományt, és több ezren hagyták el fiatal nyugdíjasként a pályát, a hivatásos állományt, amikor a legjobb korban lettek volna, akkor ön semmit sem tett, pedig négy miniszternek volt (Dr. Harangozó Tamás: A pártfogó felügyelőkről beszéljen!), négy miniszternek volt a tanácsadója, és furcsa, hogy ön kéri rajtunk számon ezt a kérdést. (Dr. Harangozó Tamás: Ön meg hét éve nem tesz semmit.) Hiszen mi 2015. július 1-jétől bevezettük a hivatásos állomány számára, a rendvédelmi hivatásos állományúak számára az illetményemelést, az életpályaprogramot, új szolgálati törvényt fogadtunk el, és a rendvédelmi hivatásosok és a honvédek vonatkozásában is ezt megvalósítottuk, illetőleg folyamatosan megvalósítjuk. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból.) De nemcsak itt, hanem az orvosok, ápolók, az egészségügyi, szociális ágazatban dolgozók vonatkozásában is megtettük. Tehát magyarán, olyan lemaradásban voltak a közszférában dolgozók százezrei, amit egyszerre nem tudtunk megoldani, képviselő úr.

De szeretném elmondani, arra törekszünk, hogy a büntetés-végrehajtásban dolgozó hivatásos pártfogó felügyelők vonatkozásában is ez megtörténjen, és bízom abban, hogy ez így is fog történni, ahogy a nemzetgazdaság teljesítőképessége ezt lehetővé teszi. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
231 150 2017.06.06. 1:27  147-154

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megnyugtatni a képviselő urat, hogy Magyarországon ma minden esély megvan arra, hogy erre a kérdésre megadják a hatóságok a választ, hiszen a kormány elkötelezett a korrupció elleni harcban, zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen. (Zaj. ‑ Az elnök csenget.) 2011-ben létrehozta a Nem­zeti Védelmi Szolgálatot, amit a jobbikos képviselőtársaink sajnálatos módon nem szavaztak meg, nem támogatták azóta sem, és a magyar hatóságok mindent megtesznek a korrupció elleni küzdelemben.

Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által kérdezett üggyel kapcsolatban, tekintettel a parlamenti szokásjogra, a következőket szeretném elmondani tájékoztatásul. Jelenleg arról tudok beszámolni, hogy a büntető törvénykönyv 290. § (1) bekezdésébe ütköző hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt feljelentés érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészséghez. Az ilyen tárgyú ügyekben a büntetőeljárásról szóló törvény, a Be. 29. § (2) bekezdése alapján kizárólag az ügyészség végezhet nyomozást, így az eljárás az ügyészségnél folyamatban van. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség fel­je­len­­tés­kiegészítést rendelt el az ügyben, a beszerzett adatok alapján hozzák meg a döntést, hogy a bűncselekmény gyanúja megáll-e. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
231 154 2017.06.06. 0:59  147-154

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban megkönnyítené az igazságszolgáltatás helyzetét, ha az érintett személy megszólalna és bevallaná az igazságot, illetőleg fontos lenne, ha a Jobbik megszólalna, hiszen az előbb, két azonnali kérdéssel ezelőtt Apáti képviselő úr nagyon kiállt (Zaj. ‑ Az elnök csenget.) a korrupcióellenes küzdelemben, de vajon akkor, amikor az ő pártjuk, esetleg valamelyik tagjuk érintett lehet, akkor miért nem szólalnak meg?

Tisztelt képviselőtársaim, tisztelt jobbikos képviselők, arra kérem önöket, hogy valljanak színt ebben a kérdésben, mondják el, mit tudnak erről az ügyről, mondják el (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Hogyan szóljunk? Add át az időt!), hogy mi a véleményük erről, és határolódjanak el ettől az ügytől, ettől az esettől. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Tartott sajtótájékoztatót! Mit tudsz Farkas Flóriánról? A tűzoltók védőszentje, Flórián! ‑ Zaj. ‑ Az elnök csenget.) Ha ezt megteszik, tisztelt képviselőtársaim, akkor valóban hozzájárulnak a korrupcióellenes küzdelemhez. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
232 26 2017.06.12. 3:56  23-26

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A tömeges illegális bevándorlás ellen fizikai és jogi határzárral, élőerős védelemmel, illetve a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépéssel lehet védekezni. A szocialisták valamennyi eszközzel való fellépést akadályozták. Egyrészt a helyzet úgy áll, hogy Botka László több mondatával is világossá tette: ő nem szeretne kerítést a déli határra.

Ugyan később egyes szocialisták próbálták magyarázni Botka mondatait, de mindig kiderül az igazi álláspontjuk. Kunhalmi Ágnes egy közbekiabálásával múlt héten itt a parlamentben is feleslegesnek nevezte a kerítést. Ez egy régi szocialista álláspont. Arra is emlékszünk, amikor Kunhalmi képviselő asszony és Horváth Csaba 2015 nyarán álproblémának nevezték a bevándorlást, és kritizálták a kerítésépítést.

Azért is érthetetlen a szocialisták álláspontja, mert ma már alig vitatja valaki, hogy a fizikai határzár jelentősen hozzájárult az elmúlt időszakban Magyarország, a magyar emberek biztonságához. Ezért szerintünk Botka László kerítésszaggató nyilatkozata nem véletlen elszólás, hanem tudatos politikai cselekvés. Ez abból is látszik, hogy az MSZP a jogi határzárat sem támogatta a parlamentben.

S az is ebbe a láncolatba illeszkedik, hogy az MSZP megpróbálta meggátolni a kvótanépszavazást, majd nem szavazta meg az országot védő alkotmánymódosítást sem, sőt az elnökük, Molnár Gyula arról beszélt, hogy el kellene fogadni a kötelező betelepítést. A pártelnök szavaiból az is látszik, hogy hajlandó lenne tárgyalni ennek felső határ nélküli változatáról is. Végül pedig képviselőik nemrég egy olyan határozatot is támogattak az Európai Parlamentben, amely felgyorsítaná a betelepítési programot, megkönnyítené a családegyesítéseket, a menekültek fogalmát széles körre kiterjesztenék, amellyel teljes mértékben kiszolgáltatottá tennék Magyarországot.

Sőt, legkésőbb tavaly ősz óta azt is tudjuk, hogy a Jobbikra sem számíthatunk az illegális bevándorlás ügyében, nem kampányoltak teljes erővel a kvótanépszavazáson, hiszen még kampányfőnökük sem volt, majd belpolitikai számításokból nem szavazták meg a kvótaellenes alkotmánymódosítást. Sőt, az elnökük már a betelepítési kvóta elfogadásáról is lamentált az egyik televízióban.

Ennek tetejébe a múlt héten az is bebizonyosodott, az is beigazolódott, hogy a határok megvédésében az Európai Bizottságra sem számíthatunk, például Avramopulosz bevándorlási biztos már több eljárással fenyegette meg Magyarországot, most pedig azt mondta, hogy nem jó megoldás az európai határvédelem szempontjából, ha az uniós tagállamok kerítéseket húznak fel a külső határokon. Sajnos Avramopulosz biztos véleménye megváltozott: hazája védelmi minisztereként ugyan még azt támogatta, hogy kerítés védje az országa határát a görög-török határon, ma már ő is úgy gondolkodik, ahogy a magyar szocialisták.

Nehéz ilyenkor nem arra gondolni, hogy Avramopulosz biztos is nemrég találkozott Soros Györggyel. Úgy tűnik, hogy létrejött egy nemzetközi kerítésbontó koalíció, amelynek vezetője Soros György, és az ő bevándorláspárti forgatókönyvét hajtják végre, azt valósítják meg. A végrehajtásban pedig a Soros-bandériumok és egyes brüsszeli bürokraták mellett az MSZP és a Gyurcsány-párt is fontos partner, a Jobbik pedig csendestárs.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tehetünk mást, tudomásul vesszük, hogy a magyar baloldal, Botka László, a Gyurcsány-párt és a Jobbik nem akarja megvédeni Magyarország határait, nem akarja megvédeni a magyar embereket. Ők ezt ajánlják a magyar választópolgároknak. Mi pedig, a Fidesz és a KDNP képviselői mindenkit biztosítunk arról, hogy megvédjük Magyarország határait, megvédjük a magyar embereket. Így legalább tiszta és világos, hogy miről dönthetünk a 2018-as választásokon. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
232 179 2017.06.12. 2:05  176-183

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy tűnik, hogy létrejött egy nemzetközi kerítésbontó koalíció, amelynek vezetője Soros György (Moraj az ellenzék padsoraiból. ‑ Dr. Varga László: Ez még a napirend előtti? ‑ Dr. Józsa István: Ne hülyéskedj már, Karcsi!), és a résztvevők az ő bevándorláspárti forgatókönyvét hajtják végre (Folyamatos zaj az ellenzék padsoraiból. ‑ Dr. Varga László: A napirend előttire már válaszoltatok! ‑ Az elnök csenget.), a végrehajtásban a Soros-bandériumok és az egyes brüsszeli bürokraták mellett az MSZP és a Gyurcsány-párt is fontos partner, a Jobbik pedig csendestárs.

A kormány kiáll az eddigi eredményeinkért, Magyarország nem akar változtatni (Dr. Józsa István: Hülyeség!) bevándorláspolitikáján. Mi akarjuk megmondani, hogy kikkel éljünk együtt és kikkel nem. (Dr. Józsa István: Öreg vagy te már ehhez, Karcsi!) Ezt a jogot nem akarjuk átadni, és nem is fogjuk átadni senkinek sem.

Magyarország megvédi határait és a schengeni határokat, ezzel nemcsak a magyar, hanem az európai emberek biztonságát is védi. A magyar kormány a tranzitzónát és a kerítést fenn kívánja tartani, és továbbra is elutasítja a migránsok kötelező betelepítését. Ha mindezek miatt az Európai Bizottság jogi eljárást indít Magyarországgal szemben (Dr. Harangozó Tamás: Még egy perc!), készen állunk a jogi vita megvívására.

(17.10)

Jól látható, hogy Brüsszel, a Soros György által finanszírozott szervezetek és most már az MSZP is azon dolgoznak, hogy a magyar kerítést lebontsák, a Magyarországot és a schengeni határokat védő jogszabályokat pedig megváltoztassák. Nemzetközi nyomás által arra akarnak bennünket kényszeríteni, hogy mégiscsak engedjük be a migránsokat, adjuk fel eddigi eredményeinket. Az MSZP a jogi határzár létrehozásáról szóló javaslatot sem támogatta ‑ em­lékszünk rá ‑ a parlamentben.

Mi kiállunk Magyarország érdekei mellett. A nemzeti konzultációt azért indítottuk, hogy ismételten megkérdezzük a magyar emberek véleményét. Ez ad felhatalmazást arra, hogy megvédjük eddigi eredményeinket. Az 1 millió 680 ezer visszaküldött kérdőív abszolút rekord, az eddig feldolgozott, közel 1 millió 400 ezer kérdőív alapján a véleményüket elmondók egyértelműen kiálltak amellett, hogy az illegális bevándorlást segítő tevékenységet, az embercsempészetet és az illegális migráció népszerűsítését is el kell utasítani. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban. ‑ Közbeszólások az MSZP soraiban: Bravó! ‑ Adjunk még egy percet államtitkár úrnak!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
232 183 2017.06.12. 1:06  176-183

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt hétvégén péntektől vasárnapig 115 határsértőt tartóztattak fel az ország területén a rendőrök. Az elmúlt héten az ország területén 211 migránst tartóztattak föl és kísértek vissza a rendőrök. (Dr. Varga László: Ez milyen műsor?) A jó idő beálltával tehát ismét megnövekedett a migrációs nyomás és az embercsempészek tevékenysége is. Szerbiában a migránsok a hírek szerint csónakházakat törnek fel, önkényesen épületeket foglalnak, ahol azt várják, hogy az embercsempészek átvigyék őket a határon.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Ezek az információk, ezek az adatok azt bizonyítják, hogy a veszély nem múlt el, a kerítésre szükség van. Az emberek csak a kormányra számíthatnak, a Fidesz-KDNP-re, hogy megvédjék őket a továbbiakban is az illegális migránsokkal szemben. A magyar baloldal, Botka László, a Gyurcsány-párt és a Jobbik nem akarja megvédeni Magyarország határait (Dr. Varga László: Ez a rész a legjobb!), az emberek Magyarországon a kormányra és a Fidesz-KDNP-re számíthatnak. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban. ‑ Dr. Varga László: Nagyon jó volt! ‑ Közbe­szó­lások az MSZP soraiban: Szép búcsú volt! ‑ Há­tul egy ember tapsol!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
236 64 2017.06.23. 2:10  61-67

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy Habony Árpád nem áll és nem állt jogviszonyban soha egyetlen kormányzati szervvel vagy személlyel sem, közfunkciót nem tölt be, nem politikus, és semmilyen közéleti tevékenységet nem végez, diplomata-útlevéllel nem rendelkezik. (Dr. Staudt Gábor: Ez már gyanús!) Megdöbbentő követelés azonban az önök részéről, hogy elvárják a kormánytól, hogy kövesse, a magyar állampolgárok mikor, kivel és hova utaznak. (Bangóné Borbély Ildikó: Nem. Csak Habony Árpádot!) Elképzelhető, hogy egy olyan agresszív pártnak, mint az önök pártja, ez helyén­való, azonban szeretném jelezni, hogy már nem a kommunizmusban élünk hál’ istennek, Magyarország egy szabad ország, ahol a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a világ bármely pontjára.

Tisztelt Képviselő Úr! A rendőrség közreműködését illető kérdésre válaszolva azt tudom elmondani önnek, hogy az ön által említett helyszínen és időpontban a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság rendőrei nem láttak el biztosítási feladatot, és rendőri intézkedést sem foganatosítottak. A rendőrség a rá vonatkozó szabályok betartásával járt el, a helyszínen tartózkodó újságírókkal szemben semmilyen rendőri intézkedés foganatosítására nem került sor.

Ha ön annyira érzékeny a morális kérdések iránt, és nem csak a pénz körül forog az agya, akkor javaslom önnek, hogy egyeztessen európai parlamenti képviselőtársával, Kovács Bélával. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Miért, ő is ott volt?) Bár az önök pártelnöke korábban azt ígérte, hogy kivizsgálja a kémkedés gyanújába keveredett képviselője ügyét, ezt a mai napig nem tette meg. Gyöngyösi Márton képviselő úr, a Jobbik képviselője úgy fogalmazott 2016. január 19-én az ATV-ben, idézem: „Nem tudom, hogy Kovács Bélának miből volt pénze, vagy miből tudott néhány millió forintot a Jobbiknak adni.” Vona Gábor pedig a Magyar Nemzetnek azt mondta az üggyel kapcsolatban (Dr. Gyüre Csaba: Ez volt a kérdés? ‑ Bangóné Borbély Ildikó: De most Habony Árpádról kérdeztek!), idézem: „Sok mindent hallottam, közte elbizonytalanító dolgokat is, amikre választ várok.” Tisztelt Képviselő Úr! Önök továbbra is rejtegetik Kovács Bélát, miközben számos kérdés nyitott az ügyben, amire a magyar állampolgárok jogosan várják a választ ‑ válaszoljanak, képviselő úr! Köszönöm szépen. (Dr. Gyüre Csaba: Ez volt a kérdés? ‑ Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
238 218 2017.09.18. 2:54  217-224

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A most előterjesztett egyezmények megkötése hozzájárul a honvédelem, a belügyi, rendőri együttműködés, valamint a nemzetközi szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harc területén való együttműködés erősítéséhez is. Ma Európában a biztonság a legfőbb közösségi érték, amelyet a kormány minden lehetséges eszközzel meg fog védeni.

A minősített adat védelméről szóló törvény hatálybalépését követően kezdődött meg az a szakmai munka, amelynek célja a partnerországokkal történő együttműködés során keletkezett és kicserélt minősített adatok védelmének a biztosítása. A cél megvalósítása érdekében végzett munka első mérföldköve a 2012-ben hatályba lépett első kétoldalú minő­sí­tett­adat-védelmi egyezmény volt, amelyet hazánk a Szlovák Köztársasággal kötött meg.

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország ezt követően a Lengyel Köztársasággal, a Cseh Köztársasággal, a Lett Köztársasággal, a Francia Köztársasággal, az Osztrák Köztársasággal, a Macedón Köztársasággal, az Albán Köztársasággal, a Belga Királysággal, a Szlovén Köztársasággal, a Horvát Köztársasággal, az Oroszországi Föderáció Kormányával, Montenegró Kormányával és a Spanyol Királyság Kormányával kötött a minősített adat cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló törvényben már kihirdetett egyezményt.

(18.40)

Több ország esetében a hasonló egyezményekkel kapcsolatos tárgyalások már lezárultak, az egyezmények végleges szövegének megállapítása folyamatban van. Jelenleg az olasz, a ciprusi, valamint a bolgár féllel kötött, minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló megállapodások elfogadására kérem a tisztelt Országgyűlés támogatását.

Az egyezmények célja elsődlegesen, hogy védelmet biztosítsanak az országok közötti együttműködés során keletkezett vagy kicserélt minősített adatok számára. Ennek keretében szabályozzák a felek közötti biztonsági együttműködést, kijelölik a hatáskörrel rendelkező hatóságokat, rendelkeznek az egyes minősítési szintek egymásnak történő megfeleltethetőségéről, valamint a minősített adat biztonságának megsértése esetén alkalmazandó eljárásról.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A jelenleg tárgyalt megállapodások megfelelnek Magyarország érdekeinek, helyes célokat szolgálnak, erősítik az országok közötti bűnügyi együttműködést, a terrorizmus elleni harcot, egyaránt szolgálják a részes országok biztonságát. Erre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot megtárgyalni és támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
238 224 2017.09.18. 1:11  217-224

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném megköszönni a vitában hozzászóló képviselők támogatását. Egyetértek Mesterházy Attila képviselő úrral abban, hogy ezek az egyezmények gyakorlatilag lehetőséget teremtenek arra, hogy ezek az együttműködések betöltsék a szerepüket, és az adott országok biztonságát szolgálják. Szeretném hangsúlyozni, hogy Magyarországnak, az illetékes magyar szerveknek az a célja az együttműködés során, hogy ez az együttműködés érdemi és eredményes legyen, tehát mi az egyezményeket nem a célnak, hanem a startnak tekintjük, hogy ez az együttműködés beinduljon és eredményes legyen.

Bana Tibor képviselő úrnak is köszönöm a támogató nyilatkozatát. Bízom abban, hogy ez a jelenleg tárgyalt és előterjesztett három egyezmény is hozzájárul Magyarország és a magyar emberek biztonságához. Ennek reményében köszönöm meg még egyszer a támogató hozzászólásokat, és ismételten kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatokat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
239 20 2017.09.19. 5:06  17-20

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma Európában és az egész világon a rend, a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza mindennapjainkat, meghatározza boldogulásunk feltételeit is. Ma az elmúlt több mint hét és fél év erőfeszítéseinek megfelelően és annak eredményeként azt mondhatjuk, hogy Magyarország Európában és a világon is az egyik legbiztonságosabb ország, hiszen az Egyesült Királyság külügyminisztériuma által nemrégiben publikált adatok alapján Magyarország a világon a kilencedik legbiztonságosabb ország. Úgy gondolom, ez önmagáért beszél, és ebben kiemelkedő szerepe van az állami rendvédelmi szerveknek, a rendőrségnek, a szolgálatoknak, a honvédségnek és a polgárőrségnek is.

Ha visszatekintünk az elmúlt hét és fél évre, és visszagondolunk arra, hogy milyen állapotban vettük át az országot, 2010-ben a nemzeti együttműködés kormánya nemzeti ügyként határozta meg a rend helyreállítását, az állampolgárok biztonságérzetének javítását, és meghatároztuk azokat a kereteket is és azokat az eszközöket is, amelyekkel ezt a célt el akartuk érni: megerősítettük a rendőrséget több mint 4 ezer fővel, akkor szigorú törvényeket fogadtunk el, a rendőrséget eszközállományában, anyagi feltételrendszerében is megerősítettük, új életpályatörvényt fogadtunk el 2015-ben, de a polgárőrségről is, úgy, ahogy a képviselő úr mondta, 2011-ben új törvényt fogadtunk el, amely eredményesebb működést, hatékonyabb működést tesz lehetővé a szervezet számára.

Mára oda jutottunk, hogy Magyarország ebben a helyzetben, amikor is a déli határokat is meg kell vé­de­ni, hiszen a rendőrségnek, a rendvédelmi szerveknek és a honvédségnek kettős feladata van - egyrészt az ország biztonságának szavatolása, másrészt pedig a határok, a déli határok védelme, az Európai Unió határainak, a schengeni határok védelme -, ennek a kettős feladatnak a végrehajtásában a polgárőrség nagy segítséget nyújt a rendőrségnek. Ezért a segítségért én köszönetet mondok, köszönetet mondok minden polgárőrnek, hiszen úgy, ahogy a kép­viselő úr elmondta, a saját szabadidejük terhére, a családjuk rovására, ha lehet így fogalmazni, vagy a csa­ládjuk egyetértésével és támogatásával vesznek részt ebben a nagyon fontos tevékenységben, amiért én ismételten köszönetet mondok, hiszen nagyon fontos a bűnmegelőzés tekintetében az ő tevékenységük.

Hadd mondjak két számot! Azt tudom mondani, hogy 50 százalékkal csökkent, tehát a felére csökkent a közterületi bűncselekmények száma, és a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább veszélyeztető kiemelt bűncselekmények száma 2010 és 2016 között 46,7 százalékkal csökkent. A felmérésben részt vevő válaszadók több mint 65 százaléka arról számolt be 2013-ban, hogy biztonságban érzi magát sö­té­tedés után, addig 2016-ban ez az arány 76 százalékra nőtt, ez azóta tovább nőtt. Magyarország sokat tesz azért, hogy ez a biztonság fennmaradjon, különös tekintettel a jelenlegi veszélyekre, amelyek az illegális migrációhoz kötődnek.

Egyébként arról is szeretnék tájékoztatást adni a tisztelt Háznak, hogy a polgárőrségről szóló új törvény alapján az Országos Rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodást kötött a polgárőrséggel, ezt megújítottuk, és a legutóbbi megállapodásban különösen a közterületi jelenlét fokozását kértük a polgárőrségtől, aminek eleget is tett, különös tekintettel az illegális migráció okozta feladatokra, amelyek a rendőrséget és a honvédséget terhelik. Az Országos Polgárőr Szövetség meghirdette a „300x100 Biztonság” elnevezésű programot, ami azt jelenti, hogy 300 településen 100 százalékos közbiztonságot céloztak meg, így ezeken a településeken még tovább nő a lakosság szubjektív biztonságérzete. A helyi polgárőrök rendszeresen végeznek a déli határszakasz védelmét támogató tevékenységet, határvédelmi polgárőrtagozat alakult ez év január 20-án Mórahalom székhellyel. Azt tapasztaljuk, hogy a polgárőrség, amely egyébként évek óta kiemelt, több mint 1 milliárd 50 millió forintos évi támogatásban részesül a kormány javaslatára a költségvetésből, eredményesen és együttműködve látja el tevékenységét.

Úgy gondolom, a kormány készen áll arra, hogy az új együttműködési formákat megtaláljuk a polgárőrséggel, hogy még hatékonyabban tudjuk szolgálni Magyarország és a magyar emberek biztonságát. Köszönet illeti az Országos Polgárőr Szövetségetés minden magyar polgárőrt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
241 91 2017.09.25. 1:33  88-91

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi állam­titkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt El­nök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az önök pártja a pénzért és a hatalomért mindenre képes (Felzúdulás, közbeszólások a Jobbik sorai­ból.), és nem tudjuk, hogy vajon mit akarnak, hiszen ön most a kunmadarasi börtön építése miatt tett föl kérdést nekem, Kulcsár Gergely képviselőtársa pedig a berettyóújfalui börtönkórház építése ellen fog majd itt megszólalni. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Tehát nem tudjuk, hogy mit szeretnének. Egy biztos, hogy a hatalmat szeretnék, a hatalomért és a pénzért mindenre képesek.

És ha már itt tartunk, az igazságszolgáltatás miatt idekapcsolódik: az önök európai parlamenti képviselője, Kovács Béla sajtóhírek szerint ismét külföldre menekült. Ha minden igaz, akkor éppen most Mongóliában húzza meg magát, így a kém­ke­déssel és költségvetési csalással vádolt jobbikos távollétében kezdődött meg a múlt héten a bíróságon az iratismertetés. Továbbra is rejtély, hogy a job­bikos európai parlamenti képviselő pontosan mennyi támogatást intézett a Jobbiknak, mit kértek ezért cserébe, és egyáltalán: hány Kovács Béla van még az önök pártjában, tisztelt képviselő úr? Arról az emberről van szó, akiről még a pártelnökük is azt mondta egy interjúban, hogy az ügye kapcsán hallott elbizonytalanító dolgokat. Itt lenne az ideje, tisztelt képviselő úr, hogy elmondja, mire is gondolt, meddig nézik ezt tétlenül.

Ami pedig a börtönépítési projektet illeti, a terveket ön is ismertette, a kormány a börtön­férő­hely-bővítés ügyében meghozta a döntést, a végre­hajtás tekintetében folyamatosan tájékoztatni fogjuk az embereket. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
241 111-113 2017.09.25. 2:11  108-113

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nem értem önöket. Az előbb Lukács képviselő úr a kunmadarasi börtön ügyében (Dr. Lukács László György: A két dolog teljesen más! Kár, hogy nem érti a szakterületét!) tett föl kérdést, és állt ki a kunmadarasi… (Dr. Lukács László György: A két dolog teljesen más! - Az elnök a csenget. - Dr. Lu­kács László György: Akármennyit csöngetnek, akkor is így van!) Orvost a képviselő úrnak!

ELNÖK: Képviselő Úr! Nem emlékszem, hogy államtitkár úr közbeszólt volna. Bocsásson meg, államtitkár úr! Szíveskedjen végighallgatni a válaszadót! Köszönöm.

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tehát ez is bebizonyítja, hogy az önök pártja pénzért és hatalomért mindenre képes, képviselő úr. (Derültség a Jobbik soraiban. - Gyöngyösi Márton: Ez egy kicsi logikai gubanc!) Ennek érdekében az embereket is képes megtéveszteni.

Szeretném elmondani, hogy ha megépül a börtönkórház Berettyóújfaluban, az a közbiztonságot nem veszélyezteti, a településen most is rend van. Egyébként, ha szükséges, megerősítjük a rendőri szerveket Berettyóújfaluban. Magyarország az elmúlt hét és fél év erőfeszítéseinek megfelelően a világ egyik legbiztonságosabb országa, az első tízben vagyunk benne. Magyarország minden településén kitűnő minőségű rendet és közbiztonságot szeretnénk szolgáltatni a jövőben is. Nagyon sajnálom, hogy önök a politikai haszonszerzés érdekében mindenre képesek (Dr. Gyüre Csaba: Kérdéseket teszünk fel.), elhallgatják ennek a beruházásnak, amely, ha megvalósulna, az előnyeit, amely többmilliárdos, az építésnél is több száz embernek adna munkát, a felépítés után is, a kórház műszerezettsége is javulna, és az ott élők érdekét is szolgálhatná ez a beruházás.

Szeretném leszögezni, hogy a kormány minden esetben, itt is tiszteletben fogja tartani a helyben élők döntését. A helyi népszavazás eredményének megállapítása október 8-án lesz, az új büntetés-végre­hajtási egészségügyi központ építése tárgyában addig nem születik döntés, és abban bízunk, tisztelt képviselő úr, hogy az emberek világosan látják az érdekeiket, és a település érdekeinek és az ő érdekeiknek megfelelő döntést hoznak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
241 179 2017.09.25. 2:15  176-183

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném leszögezni, hogy a 2017. szeptember 21-én Pintér Sándor által átadott tűzoltógépjárművek a védekezés, a mentés eredményességét, így a magyar emberek, Magyarország biztonságát szolgálják. Itt legelőször is szeretnék köszönetet mondani valamennyi tűzoltónak, valamennyi katasztrófavédőnek, akik a magyar emberek, Magyarország biztonságáért dolgoznak, hiszen nagyon sokat tettek azért, hogy megvalósult az a kormányzati célkitűzés, amit 2010-ben tettünk, amikor is a közrend, a közbiztonság helyreállítását nemzeti ügyként határozta meg a kormány, és ennek érdekében a hivatásos állomány megbecsülését kiemelt feladatnak tekintettük. Kifizettük az elmaradt túlórákat, emlékeznek rá, a hivatásos állománynak életpályamodellt biztosítottunk. 2015. július 1-jével az életpályaprogram egy 50 százalékos illetményemelést tett lehetővé; jelenleg 40 százaléknál tartunk. 2018. január 1-jétől újabb 5 százalék lesz, akkor 45 százaléknál leszünk, és 2019. január 1-jével, ha teljesül a program, akkor pedig elérjük az 50 százalékot.

Új képzési és követelményrendszert vezettünk be, az új szervezeti felépítéséről képviselő úr beszélt. A technikai fejlesztések is azt szolgálják, hogy még eredményesebben tudjon dolgozni a katasztrófavédelem, és ebben az évben még további járművek átadását tervezzük, hiszen az emberek biztonsága a legfontosabb. Ennek érdekében a kormány egyrészt saját forrásból, másrészt uniós forrásból biztosít forrásokat ezeknek az eszközöknek a beszerzése érdekében.

Külön szeretném említeni az önkéntes tűzoltókat, róluk sem szabad megfeledkezni, hiszen az ő mun­kájukat is el kell ismerni. Köszönöm a közösség érdekében végzett tevékenységüket. Magyarország Kormánya és a katasztrófavédelem számít az önkéntes segítőkre, és fontosnak tartjuk a velük való együttműködést. A fejlesztési irányokat pedig úgy határozzuk meg, hogy ezt a tendenciát, amit 2010 óta folyamatosan tartunk, a jövőben is be tudjuk tartani, s emelni tudjuk Magyarország és a magyar emberek biztonságát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
241 183 2017.09.25. 1:13  176-183

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! A képviselő úr által említett tényeket én is szeretném megerősíteni, és fontosnak tartom kiemelni, hiszen 2014 óta indult be egy hazai fejlesztés, hazai gyártás, ami a tűzoltógépjárműveket illeti. A BM Heros Zrt., együttműködve a Rábával készítette ezeket az eszközöket, ezeket a tűzoltófecskendőket és egyéb mentőeszközöket. Ezt szeretnénk a jövőben is folytatni, hiszen magyar emberek készítik el ezeket a magyar emberek biztonsága érdekében, jelentős részben magyar alkatrészeket felhasználva. Én ezt fontosnak tartom, és bízom abban, hogy jövőre még nagyobb eredményeket tudunk elérni.

Még egy dolgot szeretnék kiemelni. Ami a követelményeket illeti, a reagálóképesség növelését szeretném kiemelni, amit nagyon fontosnak tartok, hiszen ez még inkább az emberek biztonságát szolgálja.

(15.00)

Azt gondolom, hogy a technikai fejlesztés, a reagálóképesség növelése, az életpályamodell mind-mind összesen azt segíti elő, hogy a magyar emberek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) még nagyobb biztonságban legyenek a jövőt illetően. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
241 197 2017.09.25. 1:23  194-197

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány képviseletében köszönetet mondok az alapításuknak 135., 125. és 120. évfordulóját ünneplő Vas megyei tűzoltóknak. Köszönet, tisztelet és becsület illeti őket. Úgy gondolom, hogy az ő munkájuk nélkül nem lett volna teljes a települések biztonsága, és úgy, ahogy ön is mondta, az önkéntes tűzoltók egy olyan erős közösséget alkotnak, amelyik a konkrét tűzoltási, mentési feladatok mellett a közösségi élet egyéb területén is nagy erőt jelent az adott településeknek. Erről beszéltek önnek a jubileum kapcsán az illető települések polgármesterei.

Én úgy gondolom, hogy az önkéntes tűzoltók tevékenysége ma is időszerű, ma is nagyon fontos. Úgy, ahogy Firtl Mátyás képviselő úr azonnali kérdésére adott válaszomban szintén köszönetet mondtam Magyarország valamennyi önkéntes tűzoltójának, most ezt ismételten megteszem. De engedje meg, hogy megköszönjem önnek, hogy ezekre az önkéntes tűzoltó-egyesületekre ilyen kiemelt figyelmet fordít. Azt kérem, hogy a jövőben is tegye meg. És még egyszer: Isten éltesse a Vas megyei önkéntes tűzoltókat! Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
244 14 2017.10.04. 8:33  13-36

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A tisztelt Ház előtt lévő két törvényjavaslat együttes általános vitájára azért kerül sor, mert a házszabály lehetőséget biztosít az egymással tartalmilag összefüggő törvényjavaslatok tárgyalására.

A T/17458. számú törvényjavaslat sarkalatos rendelkezései, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény módosítása, valamint a T/17565. számú törvényjavaslat jelentős része az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényhez kapcsolódó rendelkezéseket tartalmazza.

Tisztelt Országgyűlés! Először a belügyi feladatokat érintő és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslatunkat szeretném ismertetni a tisztelt Házzal.

A törvényjavaslat vízgazdálkodási vonatkozású módosítása eltörölni javasolja a házi vízigény kielégítésére szolgáló, 80 méternél sekélyebb vízi létesítmények, kutak esetében az engedélyezési és a bejelentési kötelezettséget. Ahol a vízjogi engedélyezési eljárás fennmarad, ott sem kell az eljárásért igazgatási szolgáltatási díjat fizetni.

A kormány támogatni kívánja a mezőgazdasági vízhasználók anyagi és adminisztratív terheinek csökkentését is. Az öntözéses gazdálkodás lehetőségének kiszélesítése érdekében a vízjogi engedélyezéseknél megteremtjük az elektronikus ügyintézést. Szeretném külön kiemelni a mezőgazdasági termelőket segítő, döntéstámogató VIZEK keretrendszert. A keretrendszer gazdaságossági számításokat végez, és ezáltal segítséget nyújt az öntözési fejlesztésekhez. Megemelésre kerül a mezőgazdasági célú vízhasználatok vízkészletjárulék-mentesen felhasználható víz­mennyisége. Az Agrárgazdasági Kamara álláspontját is figyelembe véve az öntözésnél 50 ezer köbméter/év helyett 400 ezer köbméter/év, halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150 ezer köbméter/év helyett 300 ezer köbméter/év mértékig terjedne ki ez a javaslat szerint. A törvényjavaslat a vízügyi igazgatási szerveknél foglalkoztatott több mint 4000 közalkalmazottra kétszer 15 százalékos bérfejlesztést állapít meg. Ezzel párhuzamosan megjelennek az életpályamodell elemei, teljesítményértékelést, továbbképzési rendszert vezet be, és hivatásetikai normákat állapít meg.

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény módosításával jelen javaslat pontosítani szeretné az érintett e-ügyintézésre és annak biztosítására kötelezett szer­vek körét. Így a javaslat szerint nem lesznek ügy­félként elektronikus ügyintézésre kötelezettek azon alapítványok és egyesületek, amelyek adószámmal nem rendelkeznek, valamint a társasházak és a lakásszövetkezetek sem. Az elektronikus együttműködés kapcsán a javaslat lehetővé teszi, hogy a konkrét iratok elektronikus kiküldése helyett a szervek azzal is teljesítsék az adatok átadását, hogy azt hozzáférhetővé teszik a másik szerv számára.

A törvényjavaslat részét képezi a kémény­sep­rő­ipari tevékenységről szóló törvény módosítása is, amely a lakosság számára újabb könnyítéseket vezet be. Az egylakásos ingatlanoknál a rendszeres sormunka helyett a megrendelésre történő munkavégzés kerül bevezetésre. Az ingatlanhasználó a szolgáltatást a jövőben szükség szerint, saját döntése alapján rendelheti meg a területileg illetékes állami vagy önkormányzati szolgáltatónál. Az ingatlanhasználó megrendelése alapján a területi szolgáltató a sormunkában meghatározott feladatokat végzi el, amelyek a lakossági körben továbbra is ingyenesek maradnak.

Tisztelt Országgyűlés! A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény, amely 2015. július 1-jén lépett hatályba, a 2018. évre vonatkozó illetmény megállapításához elengedhetetlen. 2015. július 1-jén az új szolgálati törvény hatálybalépésével történelmi léptékű változás következett be a rendvédelem hivatásos állományú tagjainak életében. Hosszú évek vá­ra­kozását követően az új törvény 2002 óta nem látott mértékű illetményemeléssel is jelentős változást ho­zott a mintegy 60 ezer fő hivatásos állományú anyagi megbecsülése területén. A törvényjavaslat a tervezett ütemezésnek megfelelően 2018. január 1-jé­vel újabb, átlagosan 5 százalékos mértékű illetményemelésre tesz javaslatot, és a korábbi illetményemeléseket is figyelembe véve ennek a javaslatnak az elfogadása esetén 2018. január 1-jétől 45 százalékos átlagos illetményemelésnél tartunk. 2019. január 1-jével további 5 százalékra lesz majd lehetőség, de erről külön javaslat készül, és akkor fogjuk elérni az 50 százalékos illetményemelést.

A törvény 2018. január 1-jétől már lehetővé teszi a hivatásos állomány fizetési fokozatban történő előresorolását, ezért a jövő évi illetmény megállapítására vonatkozó szabályozás specialitása a korábbiakhoz képest, hogy már számol az előresorolásból eredő illetményemelkedéssel. A Hszt. módosítása a korábban bevezetett új jogintézmények első tapasztalatai alapján pontosítja például az elektronikus személyügyi igazgatás szabályozását. A rendvédelmi egészségkárosodási ellátás megállapítására irányuló eljárás lépéseit módosítja, a szülési szabadságra jogosultak körét egy sokkal teljesebb körben határozza meg.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény módosításának a célja az általános közigazgatási rendtartásról szóló és a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közötti összhang és koherencia megteremtése. A módosítások döntő többsége terminológiai és technikai jellegű módosítás.

Tisztelt Országgyűlés! A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvényt illetően az alábbi három jelentősebb módosításra hívom fel a tisztelt Országgyűlés figyelmét. Ezen módosítások a tisztességes eljáráshoz való jog garanciális elemeit szélesítik ki. A szabálysértési őrizet elrendelése esetén kötelezően biztosítani kell az eljárás alá vont személy részére az ügyvédi képviseletet. Az ügyész a szabálysértési eljárás alá vont személyek jogainak szélesebb körű védelme érdekében az elkövető javára szélesebb körben kezdeményezhessen perújítást. A szabálysértés elkövetése miatt kiszabott helyszíni bírságok elzárásra történő átváltoztatásával a szabályozás egyértelművé válik annak érdekében, hogy a jelenlegi eltérő bírósági gyakorlat egységessé váljon.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A másik előttünk fekvő előterjesztés az egyes migrációs tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.

 

 (10.20)

 

A törvényjavaslatban szereplő módosítási javaslatok figyelemmel vannak a folyamatban lévő közigazgatási reform elvárásaira, segítik az illegális migrációval szembeni hatékony fellépést. A tervezet ren­delkezései a kormány migrációs politikájával összhangban vannak.

A törvényjavaslat egy európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetéséhez szükséges javaslatot is tartalmaz, az irányelv célja, hogy átláthatóbbá tegye a harmadik országbeli kutatókra, hallgatókra, tanulókra, javadalmazásban nem részesülő gyakornokokra és önkéntesekre vonatkozó rendelkezéseket. Az irányelvben foglalt szabályok átültetése a harmadik országbeli állampolgárok beutazása, magyarországi tartózkodása tekintetében az érintettekre nézve könnyí­téseket nem tartalmaz. A tervezett rendelkezések minden olyan lehetőséget tartalmaznak, amely a beutazni szándékozó személyének és tartózkodási céljának ellenőrzését szolgálja.

Tisztelt Országgyűlés! Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatokat megtárgyalni és mindkét javaslatot elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
244 36 2017.10.04. 13:39  13-36

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Legelőször is szeretném megköszönni a Fidesz és a KDNP frakciója képviseletében felszólaló képviselőtársaimnak, hogy támogatják a javaslatot, így Simon Miklós a Fidesz részéről, illetőleg Firtl Mátyás képviselőtársam a KDNP részéről támogatásáról biztosította a javaslatot. Köszönöm szépen, és arra kérem, hogy a szavazásnál is támogassák majd a javaslatokat.

Elhangzott több ellenzéki képviselőtársaim részéről is kritikaként, hogy miért együtt tárgyaljuk ezeket a javaslatokat. Sajnálom, hogy Harangozó képviselő úr nem volt itt az expozém elején, mert akkor is elmondtam, hogy egyrészt a házszabály adta rendelkezés lehetővé teszi ezt az együttes tárgyalást, annál is inkább, mert az új közigazgatási rendtartással való összhangot megteremtő rendelkezéseket tartalmaz mind a két javaslat. Ezt szeretném kiemelni és ismételten megerősíteni itt, a tisztelt Ház előtt a válaszomban is.

Ami Harangozó képviselő úr hozzászólásában, illetve szinte valamennyi ellenzéki képviselő hozzászólásában megjelent, az a kéményseprőipari tevékenységgel kapcsolatos kritika megfogalmazása volt. Erre szeretnék reagálni elsősorban. Itt azt támadták, kritizálták vagy azzal nem értettek egyet, hogy az egylakásos ingatlanoknál, magyarán, családi házaknál a tulajdonos megrendelése alapján lehet a jövőben ezeket a tevékenységeket elvégezni. Szeretném aláhúzni, hogy nem szűnik meg az ellenőrzés, mert ez demagógia, amiket önök állítottak. Nem szűnik meg az ellenőrzés a családi házaknál, az egylakásos ingatlanoknál, hanem a tulajdonos megrendelése alapján, a tulajdonosnak a szolgáltatóval való egyeztetése alapján fogják ezeket az ellenőrzéseket elvégezni a jövőben.

Ha már itt elhangzottak nemzetközi kitekintések is, Ausztriában, Németországban évi egy kéményellenőrzés van jelenleg, de az is megrendelésre történik. Tehát szeretném elmondani, hogy a környező országok közül Ausztriában, Németországban hogy nőtt… - Szilágyi képviselő úr a tűzoltói riasztások megnövekedésére hivatkozott. Mi azt mondjuk, hogy ez azt mutatja, hogy megnőtt a lakosság felkészültsége, az emberek jobban odafigyelnek a saját biztonságukra, és a katasztrófavédelem is minden megnyilvánulásában azt kommunikálja, hogy már CO-gyanú esetén is hívjanak segítséget.

Azt is el kell mondani, hogy a vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a szén-monoxiddal kapcsolatos halálesetek döntően nem a kémények állapotából, hanem a tüzelőberendezések rendkívül rossz állapotából erednek, amelyek visszavezethetők arra, hogy korábban a közszolgáltatók az ellenőrzéseket nem teljeskörűen látták el. (A Jobbik-frakció mögötti páholyban a Magyar Kéményseprők Országos Szakszervezetének képviselői felállnak és hátat fordítanak. - Szilágyi György Kontrát Károly felé: Ez a véleményük!) Tapasztalatunk tehát az, hogy a legfőbb problémát nem az égéstermék-elvezető állapota, meghibásodása okozza (Szilágyi György: A szak­mának ez a véleménye, államtitkár úr! Nézzen oda!), hanem a fűtő- és tüzelőberendezés karbantartásának esetleges hiánya, a meghibásodás, illetve a nem megfelelő levegő-utánpótlás biztosítása. A Jobbik vezényli a produkciót, sok sikert kívánok! (Közbeszólás a Jobbik-frakció mögötti páholyban helyet foglaló Magyar Kéményseprők Országos Szakszervezetének képviselői részéről: A szakma! A szakma!)

Gazdálkodó szervezetekre vonatkozó nyilvántartás nincs, mert a kéményseprőipari szolgáltatók végzik a gazdálkodó szervezeteknél a kéményellenőrzést, és a cégnyilvántartásból hozzáférhetőek ezek az adatok. Néhány konkrét információt szeretnék pontosítani, a kéménytűzzel összefüggésben bekövetkezett haláleseteket. Előrebocsátom, hogy minden haláleset elfogadhatatlan, minden bekövetkezett haláleset eggyel több az elfogadhatónál, tehát ez a mi alapállásunk.

Nézzük az adatokat! Tehát kéménytűzzel összefüggésben bekövetkezetett haláleset 2015-ben nem volt, 2016-ban 1 fő, 2017-ben szintén nem volt ilyen haláleset. A CO-szivárgással kapcsolatban a halálesetek száma csökkent, az adatokat mondanám. 2012-ben az esetszám 191 volt, 235 sérült, a halálesetek száma 11, illetőleg 14; 2013-ban 324 esetszámból 375 sérült, 11 eset, illetőleg 13 a halálos esetek száma; 2014-ben 428 esetszámból 355 sérült, 9, illetőleg 12 halott; 2015-ben 407 esetszám, 367 sérült, 8, illetőleg 9 a halottak száma; 2016-ban 538, 393, 13, illetőleg 17; 2017-ben 396 esetszámból 182 sérült, 6, illetőleg 8 a halottak száma. Ezeket tényként szerettem volna elmondani, illetőleg az az alapállásunk, hogy egy haláleset is elfogadhatatlan, és a katasztrófavédelem szakemberei arra törekednek, azért dolgoznak, hogy egy haláleset se következzen be. Arra kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy ezeket a bekövetkezett haláleseteket politikai haszonszerzés céljából ne használják ki, tisztelt képviselő úr. (Heringes Anita közbeszól.)

Ami a kéménysepréssel kapcsolatos további hoz­zászólásokat illeti; Harangozó Tamás, azután Mirkóczki Ádám, illetőleg Demeter Márta is Szilágyi György mellett kifogásolta ezt. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy továbbra is lehetőség van ezekre az ellenőrzésekre, és arra biztatunk mindenkit, hogy ezeket vegyék igénybe, ez az emberek érdekét szolgálja, ezért nem kell fizetni a rezsicsökkentés érdekében, és időpontokat tudnak a szolgáltatókkal egyeztetni. A ko­rábbi tapasztalatokra alapozva születtek meg ezek a javaslatot, amelyek azt szolgálják, hogy az emberek a lehető leggyorsabban, a legegyszerűbben jussanak ehhez az ellenőrzéshez. Tehát a cél nem az, hogy ne legyen ellenőrzés, hanem az, hogy a lehető leggyorsabban jussanak ellenőrzéshez, a legnagyobb biztonságot tudjuk megteremteni.

 

 (12.10)

 

Hiszen ennek a kormánynak az a célja, hogy a magyar emberek biztonságát garantálja, így van ez a közbiztonsággal és a biztonság valamennyi elemével kapcsolatban is, így lesz ezzel kapcsolatban is. (Szi­lágyi György: A halálesetek számát nézd!) Szeretném elmondani, hogy az anyagot megküldtük, a törvényjavaslatot az érdekvédelmi szervezeteknek, a Kéményseprők Országos Szövetségének is megküldtük (Közbeszólások a Jobbik-frakció mögötti páholyban helyet foglaló Magyar Kéményseprők Országos Szakszervezetének képviselői részéről.), és a véleményüket kikértük ezzel kapcsolatban.

Szeretném azt is aláhúzni, hogy ma csak megfelelő képzettséggel, felszereléssel rendelkező kéményseprőmestereket és szakmunkásokat alkalmaz a katasztrófavédelem, jól látják el a tevékenységet; azt megkockáztatjuk, hogy jobban, mint a korábbi szolgáltatók. Olyan helyeken is végeztek kéményellenőrzést, ahol több éve, évtizede kéményseprő nem járt. Folyamatosan történik a szolgáltatók által átadott pontatlan vagy hiányos kéménynyilvántartások pontosítása. A szakmai szervezetek, még egyszer mondom, megkapták egyeztetésre az anyagot, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége és a Kéményseprők Országos Szervezete is. (A Jobbik-frakció mögötti páholyban helyet foglaló Magyar Kéményseprők Országos Szakszervezetének képviselője: Államtitkár úr, itt ülök, ne hülyéskedjen már!)

Azt is szeretném aláhúzni és hangsúlyozni itt, a tisztelt Ház előtt, hogy azokat a kéményállapotokat, amelyeket most ellenőriznek a katasztrófavédelem emberei, a korábbi évtizedek munkájának eredményeképpen örökölték meg, és ebben a helyzetben kell azt a felelősségteljes munkát elvégezni, ami előttük van. Azt szeretném, ha valamennyi magyar ember érdekében, valamennyi magyar ember biztonsága érdekében a jövőben a családi házaknál és az egylakásos ingatlanoknál is mindenki élne ezzel a lehetőséggel, és mindenki megrendelné ezt a szolgáltatást. Mi is úgy látjuk egyébként, hogy ez az emberek biztonságát szolgálja, hiszen a magas színvonalon elvégzett ellenőrzés bizonyára az emberek biztonságát szolgálja.

Még azt szeretném kiemelni, mód van arra, ha a képviselők vagy a frakciók nem értenek egyet a törvényjavaslattal, módosító javaslatokat nyújtsanak be. Arra kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Azt tudom ígérni, hogy a Belügyminisztérium úgy, ahogy eddig is, minden javaslatot meg fog vizsgálni, és annak a támogathatóságáról dönteni fog a jövőt illetően is. (Szilágyi György: Benyújtottam!) Köszönöm szépen.

Mirkóczki Ádám képviselő úr migrációval kapcsolatos hozzászólására szeretnék reagálni. Azt mondta, hogy most nincs ostrom a déli határszakaszon. Valóban nincs ostrom, de a veszély nem múlt el. Azt lehet elmondani, hogy nincs olyan nap, hogy meg ne kísérelnének illegális módon, törvénysértő módon a déli határon Magyarország területére bejutni. A legújabb útvonal egyébként, a migrációs útvonal… - tehát az embercsempészek ezerrel dolgoznak, és a legújabb útvonal Románián keresztül van, a Fekete-tengeren, Románián keresztül próbálnak az embercsempészek Magyarországra juttatni illegális migránsokat. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a magyar határvédelem működik, a határzár működik, a jogi határzár és a fizikai határzár működik. Ezt fenntartjuk, hiszen ez elengedhetetlen a magyar emberek biztonsága érdekében.

Köszönöm Bartos Mónika képviselőtársam hozzászólását is, aki szintén támogatásáról biztosította a javaslatot.

Szilágyi György képviselő úrnak ismételten meg­erősítem, hogy az előkészítésbe bevontuk az érintett érdekképviseleteket.

Sallai R. Benedek képviselő úr szenvedélyes hozzászólásával kapcsolatban szeretném elmondani, hogy felelős vízgazdálkodás folyik ma Magyarországon. Ezt tapasztalhatja. Ha egyébként a módosító javaslattal kapcsolatban, illetőleg a törvényjavaslattal kapcsolatban van kritikája, van javaslata, tegyen módosító indítványt.

Még Harangozó Tamás képviselő úrnak - aki a vízgazdálkodásban dolgozók kétszer 15 százalékos illetményemelését kevesellte - szeretném elmondani, hogy én azt sajnálom, képviselő úr, hogy amikor önök kormányon vannak, akkor elfeledkeznek erről a nagy igazságról, hogy emelni kellene a közszolgálatban levők illetményét. Mindent meghagytak nekünk, mert 2002 és 2010 között nem volt érdemi emelés. Nekünk meghagyták a pedagógusok, az egészségügyi ágazatban dolgozók emelését, a rendvédelem, a katonák, a szociális ágazatban dolgozók emelését. Most a vízügyi ágazatról beszélünk, és van még feladatunk bőven e tekintetben, hiszen mi is úgy látjuk, de nyilvánvaló, hogy a nemzetgazdaság teljesítőképességéhez kell igazítani az emelési lehetőségeket. Egyébként én ezúton is szeretnék köszönetet mondani a vízgazdálkodásban dolgozók munkájáért. Magas színvonalúan, rendkívül jól képzett szakembergárda látja el ezt a nagyon fontos tevékenységet. Mi nemcsak akkor értékeljük az ő tevékenységüket, amikor baj van, amikor árvíz van, hanem úgymond a békeidőkben is. Erről szól ez a javaslat. Úgyhogy arra kérem önöket, hogy támogassák emiatt is.

Még egy dolgot szeretnék kiemelni, ez pedig a Hszt. módosítása, a rendvédelmi hivatásosoknak a 2018. január 1-jétől hatályba lépő újabb 5 százalékos illetményemelése. Ez azt jelenti, hogy ha a parlament elfogadja ezt a törvényjavaslatot, akkor további 5 százalékkal emelkedik átlagosan az illetmény. Ez azt eredményezi, hogy már a beígért 50 százalékos átlagos illetményemelés vonatkozásában a 45 százaléknál tartunk, tehát az ígéreteinket teljesítjük. Arra kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a javaslatot támogassák. Egy pillanat türelmet kérek.

Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, nagyon fontos két törvényjavaslat tárgyalásának az általános vitáján vagyunk túl. Én arra kérek mindenkit, hogy éljen a módosító javaslatok beadásának lehetőségével, és a jövőt illetően pedig támogassa a javaslatokat, hiszen azok olyan célt szolgálnak, amely egyrészt Magyarország biztonságát, másrészt pedig a magyar emberek biztonságáért szolgálatot teljesítő hivatásosok, vízügyi ágazatban dolgozók nagyobb megbecsülését eredményezi. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
246 138 2017.10.16. 1:26  133-142

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Nemzetbiztonsági bizottság október 11-i ülésén én választ adtam a Soros-tervet firtató kérdésére, ami zárt ülésen hangzott el. Ennek szabályait, konzekvenciáit tiszteletben tartva csak annyit mondok, ott is elmondtam, itt is elmondom, hogy a Soros-terv létezik.

Ami pedig az ön által feltett kérdéseket illeti, ön is világosan tudja, hogy mi a helyzet, tisztelt képvi­selő úr. Az a helyzet, hogy a béruniós kezdeményezésük megbukott, van olyan partnerországuk, Lettország, ahonnan az aláírásokat gyűjtő európai bizottsági honlap szerint még egyetlen támogató aláírás sem érkezett. Ha megnézzük a Jobbik kezdeményezésének külföldi partnereit, olyan személyeket találunk, mint a horvát Frano Čirko, akiről karlendítéses videó jelent meg a sajtóban, román partnerük pedig egyes sajtóinformációk szerint a román hírszerző szolgálatok közelében tevékenykedő figura. Önök egy horvát neonácira, egy román kémre és egy uniós bürokratára bíznák a béremelést. Ezt valószínűleg még önök sem gondolják komolyan, nemhogy a választópolgárok.

Ha a Jobbiknak valóban fontosak lennének a béremelések, akkor a párt elnöke tavaly év végén megszavazta volna azokat az adócsökkentéseket, amelyek megkönnyítik Magyarországon a béremeléseket. Tisztelt Képviselő Úr! Ezek jelentik az igazi kockázatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
246 142 2017.10.16. 0:46  133-142

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő Úr! Ön ismeri a magyar hatályos jogszabályokat. A Nemzetbiztonsági bizottság tagja és a saját maga által föltett kérdésre meg tudja adni a választ saját maga is.

De engedje meg, ha már ön említette Kovács Bélát (Mirkóczki Ádám: Nem említettem.), aki job­bi­kos európai parlamenti képviselő (Derültség a Jobbik soraiban.), aki ellen kémkedés miatt folyik nyomozás, Kovács Bélának idén májusban ráadásul egy másik ügyben is felfüggesztette a mentelmi jogát az Európai Parlament, így már nemcsak kémkedés, de költségvetési csalás miatt is nyomoznak ellene; tisztelt képviselő úr, ezek jelentik az igazi veszélyeket, ezek elhárítása jelenti az igazi feladatot. Bízunk abban, hogy sikeresen megoldjuk ezeket.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
246 160 2017.10.16. 2:11  157-164

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma Európában és szerte a világon a rend és a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amely megadja a mindennapok boldogulásának lehetőségét, megadja a mindennapi életünk legfontosabb feltételeit.

Európában ma kétfajta ország létezik: ahol biztonságos az élet, és ahol nem. Magyarország Európa legbiztonságosabb országainak egyike, köszönhetően jó rendőreinknek. 2017. október 9-én, Budapesten a Hősök terén a rendőrség állományában újabb 227 fő tiszthelyettes ünnepélyes eskütételére került sor. A magyar rendőrség az elmúlt hét és fél évben méltán érdemelte ki az emberek bizalmát és nagyrabecsülését, a magyar rendőrök munkája tiszteletet érdemel, hiszen az elmúlt években úgy védték meg Magyarország és Európa határát, hogy közben az ország közbiztonsága is javult.

Engedje meg, hogy néhány tényt idézzek ezzel kapcsolatban. A kiemelten kezelt bűncselekmények száma mintegy 54 ezerrel volt kevesebb, mint 2010-ben, ez 51 százalékos csökkenést jelent. Ugyanezen bűncselekmények vonatkozásában a nyomozásered­ményességi mutató pedig 13 százalékkal nőtt. A közbiztonság javulása szempontjából a 24 órás közterületi jelenlét biztosítása, a körzeti megbízotti állomány szinte teljes feltöltése és a határvadászképzés terveknek megfelelő haladása külön említést érdemel. Folyamatosan bővül a létszám a rendvédelmi szerveknél, a 2010 előtti állandó létszámhiány okozta állapot megszűnt. Ez köszönhető a kormány által bevezetett életpályamodellnek, amely 2015. július 1‑jén lépett hatályba, és amelynek eredményeképpen 2019. január 1-jéig átlagosan 50 százalékos illetményemelés valósul meg a rendvédelmi szervek hivatásos állományánál. Jelenleg 40 százalékos emelésnél tartunk, 2018. január 1-jén pedig további 5 százalékos átlagos emelés fog megvalósulni. Az erre vonatkozó törvényjavaslat már a tisztelt Ház előtt van. Arra kérem a képviselőtársaimat, hogy támogassák. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
246 164 2017.10.16. 0:59  157-164

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon fontos kiemelni, hogy a kormány az éves költségvetésben biztosítja a rendőrség működéséhez szükséges forrásokat. Ennek is köszönhető, hogy például az említett október 9-i napon, az ünnepélyes eskütétel napján 387 járművet is átadtunk a rendőrségnek, ebből négy darab mobil, hordozó gépjárműre szerelt hőképfelderítő rendszert is. És ha a 2018-as költségvetést vesszük figyelembe, a rendőrség jövőre 22 milliárd forinttal kap több támogatást, mint 2017-ben. (Szávay István: Kellene a határátkelőkre is fordítani!)

A kormány minden eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy a rendőrség eredményes működését fenntartsa, Magyarország rendjét és közbiztonságát, a magyar emberek biztonságát védje és biztosítsa. De nemcsak a magyar emberek, hanem a schengeni külső határok védelmével, a déli határ védelmével Európa védelméhez is hozzájárulunk.

Köszönöm a kérdését, és köszönöm a támogatását. (Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
246 260-264 2017.10.16. 5:10  251-264

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat általános vitájában mélyreható és részletes vitát folytattunk a törvényjavaslatról.

Szeretném itt is elmondani és hangsúlyozni, hogy nem szűnik meg a kémények ellenőrzése Magyarországon - tehát nem szűnik meg. Aki ezt állítja, az nem mond igazat, se Harangozó Tamás, se Szi­lágyi György, hiszen a kéményellenőrzés az egylakásos ingatlanoknál is, a családi házaknál is megmarad. Csak az változik, hogy a tulajdonosnak kell megrendelni ezt a munkát. Arra kérem önöket, tisztelt képviselő urak, hogy bízzanak a magyar emberekben, hogy a magyar emberekben van annyi felelősségérzet, hogy ezt a munkát meg fogják rendelni és a katasztrófavédelem, illetve a szolgáltatók ezt a munkát el fogják végezni.

A Harangozó Tamás képviselő úr által elmondottakat, hogy a katasztrófavédelemnek se embere, se eszköze nincs, ezt mondta a képviselő úr, cáfolom, visszautasítom, hiszen a katasztrófavédelem rendelkezik azokkal a feltételekkel, amelyek a munka színvonalas elvégzéséhez szükségesek. Tehát arra kérem önöket, hogy ne keltsenek indulatokat, ne fessék feketére a képet teljes mértékben indokolatlanul, hiszen még egyszer mondom, a kéményseprés nem szűnik meg.

És azt is szeretném elmondani, hogy a haláleseteket nem a kémények állapota, hanem a tüzelőberendezések rossz állapota okozta az esetek döntő többségében. Abban bízunk egyébként, és szeretném elmondani, teljesen egyetértek önökkel, Harangozó és Szilágyi képviselő úr, mi is azt akarjuk, hogy senki ne haljon meg, senki ne haljon meg. Azt akarjuk, hogy színvonalasan, jó minőségben végezzék a szolgáltatást a szolgáltatók, és egyszerűbb legyen az embereknek az egylakásos ingatlanokban, a családi házakban élőknek ezt a szolgáltatást megrendelni, ezt a szolgáltatást igénybe venni.

Szeretném azt is aláhúzni, hogy ez a szolgáltatás ingyenes, tehát ezért nem kell fizetni. Ezért annyit kell tenni a tulajdonosoknak, hogy megrendelik, és amikor megrendelik és a szolgáltatók megjelennek, akkor a szolgáltatók elvégzik ezt a munkát. Tehát arra kérek mindenkit, minden egylakásos ingatlanban élőt, hogy a törvény elfogadását követően vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, hiszen a rezsicsökkentésnek köszönhetően ez a szolgáltatás ingyenes. És arra kérem képviselőtársaimat, hogy ne keltsenek indulatokat.

Ikotity István képviselő úr, sajnálom, hogy nem várta meg a válaszomat, de szeretném elmondani, hogy a vízkészlet… (Az elnök csenget.)

ELNÖK: Itt van, jegyzőként… (Dr. Völner Pál: A he­lyén van!)

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Bocsánat, a helyén. Akkor úgy pontosítom, hogy nem a helyén van, és én arra néztem… (Szilágyi György, a jegyzői szék felé mutatva: De ott a helye!)

ELNÖK: Itt a helye.

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Akkor fogalmazzunk pontosan: nem a képviselői helyén, hanem a jegyzőkénti helyén foglal helyet.

Tisztelt Képviselő Úr! Nagy tisztelettel köszöntöm. Köszönöm a hozzászólását. Szeretném elmondani, hogy a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség nélküli vízmennyiség növelésére az agrárkamara tett javaslatot. Ennek alapján a jogalkotó ezt a javaslatot terjesztette be, különös tekintettel arra, hogy a gazdák ennek eredményeképpen könnyebben tudják igénybe venni és nagyobb területet tudjanak öntözni. Úgy gondolom, ez valamennyiünk érdeke, nem csak a gazdák érdeke, hiszen az, hogy Magyarországon az agrárgazdaság eredményes legyen, az időjárási viszontagságoknak ne legyen annyira kitéve, úgy gondolom, ez a javaslat - még egyszer mondom, az agrárkamara javaslatára került be a törvényjavaslatba ez a növelés - mindenképpen nemzeti érdeket szolgál. Arra kérem a tisztelt képviselő urat nagy tisztelettel még egyszer, hogy fontolják meg, tudják‑e emiatt támogatni ezt a módosítást.

Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, mind az általános vitában, mind pedig most sikerült kifejteni, a legfontosabb kritikát úgymond megválaszolni: nem igaz, hogy elmarad vagy megszűnik a kötelező kéményseprési lehetőség, hanem az a helyzet, a javaslat szerint a tulajdonos, az egylakásos ingatlan, családi ház, ingatlan tulajdonosa megrendelése alapján történik. Tehát nem szűnik meg ezeknél a szolgáltatás, az egylakásos ingatlanoknál is lesz kéményseprési szolgáltatás, csak egyszerűbben, gyorsabban tudnak hozzájutni.

Arra kérek mindenkit nagy tisztelettel, és abban bízom, hogy Szilágyi képviselő úr szívét is meg tudom lágyítani e tekintetben, hogy egy csapatban játsszunk itt, valamennyi országgyűlési képviselő. Úgy gondolom, senkinek az egészsége ne szenvedjen csorbát, de mégis egyszerűbben jussanak hozzá ehhez a szolgáltatáshoz, tehát nevezetesen, erre tekintettel, hogy én most felhívom a tisztelt megrendelők figyelmét, hogy ezt majd vegyék igénybe, ha ezt a parlament elfogadta, hogy senkinek az élete ne kerüljön veszélybe, támogassák önök is ezt a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Szilágyi György: Ez elég ön szerint?)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
247 102 2017.10.17. 2:27  101-112

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyarország és az Osztrák Köztársaság között 2004. június 6-án aláírt szerződés alapvetően jól szolgálta mind a két ország biztonságát. A szerződés módosítására azért került sor, azért kerül sor annak a megtárgyalására, mert a gyakorlati tapasztalatok, valamint az azóta bekövetkezett szervezeti változások miatt erre szükség van. A jegyzőkönyv elkészítése alapos előkészítő munka után megtörtént, és 2017. szeptember 4-én Hegyeshalomban került sor annak az aláírására.

A jegyzőkönyv bővíti az információcsere területeit a határokat átlépő bűnözés, a korrupció, az illegális migráció tekintetében, ezenkívül új elem az együttműködésben a pénzügyi bűncselekmények megelőzése, megakadályozása és felderítése. A javaslat elfogadása esetén létrejön az együttműködés a korrupció és a hivatali bűncselekmények leküzdésében, a határon átnyúló intézkedések a vasúti és a hajóközlekedésben, a rendőrségi átszállítás, a közúti közlekedésbiztonság biztosítása során, továbbá a határokon átlépő sportrendezvényekhez nyújtott kíséret tekintetében.

Tisztelt Országgyűlés! Az aláírt jegyzőkönyv lehetővé teszi továbbá a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Terrorelhárítási Központ számára, hogy közvetlenül cseréljenek információt az osztrák társszervekkel, továbbá a felek fedőrendszámokat bocsáthatnak egymás rendelkezésére. A jegyzőkönyv rendezi a másik szerződő állam területén gépjárművek, légi és vízi járművek bevetésének szabályait is.

(14.50)

Tisztelt Országgyűlés! A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény szerint a jegyzőkönyv kötelező hatályának elismerésére az Országgyűlés adhat felhatalmazást, ezért az aláírást követően a jegyzőkönyv a tisztelt Háznak benyújtásra került. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjen, hiszen ez jól szolgálja elfogadása esetén mindkét szerződő fél, így Magyarország és a magyar emberek biztonságának érdekeit is. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
247 112 2017.10.17. 4:00  101-112

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Én először is köszönetet szeretnék mondani a Fidesz és az MSZP felszólaló képviselőinek a törvényjavaslat támogatásáért.

Gyüre Csaba képviselő úr hozzászólására szeretnék külön is reagálni, aki egyrészt a határőrizettel kapcsolatban fejtette ki az álláspontját. Szeretném elmondani, hogy a mi álláspontunk szerint, és a tények is azt bizonyítják, hogy a magyar rendőrség határvadászegységei a honvédséggel együtt kitűnően ellátják feladataikat a déli határon és szerte Magyarország határain. Ezúton is köszönetet mondok a magyar rendőrség személyi állományának és a honvédség személyi állományának, akik itt szolgálatot teljesítenek.

(15.10)

Az elmúlt tíz év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy ez az új szervezeti forma, aminek eredményeképpen a rendőrség kötelékében látják el a rendőrök a határőrizeti feladatokat, Magyarország érdekeinek megfelel. Arra kérem a képviselő urat, hogy tisztelje a magyar rendőröket, a magyar határvadászokat. Ha már a mai nap nem szavazták meg azt a törvényjavaslatot, ami az ő 2018-as 5 százalékos átlagos béremelésüket lehetővé tette, akkor legalább azt a tiszteletet adja meg itt a tisztelt Házban a magyar rendőröknek, ami megjár nekik.

A korrupcióval kapcsolatos hozzászólását, különösen a kormányzati korrupcióval kapcsolatos zűrzavaros eszmefuttatását visszautasítom, képviselő úr. Hetet-havat összehordott (Dr. Gyüre Csaba: Minden tényeken alapul, államtitkár úr!), mind teljes mértékben megalapozatlan, hiszen, szeretném fölhívni a figyelmet, hogy Magyarország Kormánya zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen. (Dr. Gyüre Csaba: Rendszerszintű!) Zéró toleranciát hirdettünk a korrupció ellen. Olyan törvényeket alkottunk, például a Nemzeti Védelmi Szolgálat létrehozásával, amelyet szintén nem támogattak, amely egy komoly fegyver a korrupció elleni küzdelemben... (Dr. Gyüre Csaba: Rendszerszintű korrupciót hoztak létre!)

Elnök úr, kérem, tegye lehetővé, hogy a képvi­selő úr hallgasson meg. Én meghallgattam, végighallgattam türelmesen, nem volt könnyű dolog, de ez a dolgom. (Dr. Gyüre Csaba: Elnézést!) Most arra kérem, hogy ön is hallgassa meg.

Tehát a kormány minden eszközzel föllép a korrupció ellen. Azon vagyunk, hogy Magyarországon a zéró tolerancia érvényesüljön. Semmiféle korrupciót nem tűrünk el, és ez vezeti a kormány ilyen ügyekben illetékes politikáját. Bízunk abban, hogy ezek az intézkedések és a korábbi intézkedések is azt segítik elő, hogy ebben a nagyon fontos kérdésben előrelépjünk.

Egyébként, ami az ország biztonságát illeti, azt lehet mondani, hogy kétfajta ország van: ahol biztonság van, és van olyan ország, ahol nincs biztonság. Magyarországon rend van, biztonság van. Köszönet érte a kitűnő rendőreinknek.

A korrupcióra visszatérve pedig engedje meg nekem, képviselő úr, hogy tükröt tartsak ön elé: Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő korrupciós ügyeire vesse vigyázó tekintetét! (Dr. Gyüre Csaba: Megszüntették vele szemben az eljárást, mert nem követett el semmit!) Azt gondolom, hogy ha ebben és a Jobbik korrupciós ügyeivel kapcsolatban is... (Dr. Gyüre Csaba: Egyet mondjon!) ‑ tisztelt képviselő úr, ha meghallgat, akkor folytatom (Az elnök csenget.) ‑, tehát azzal kapcsolatban lépjen föl. Úgy gondolom, hogy ha valóban fontos önnek a korrupció kérdése, akkor nem tűri el ezeket a jelenségeket sem.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Visszakanyarodva, egyébként Gyüre Csaba képviselő úr a törvényjavaslathoz nem illő kitételeket is megengedett magának, szíve-lelke rajta. Én azt kérem a tisztelt Országgyűléstől, hogy mivel ez a törvényjavaslat, ez a módosítás megfelel mind Ausztria, mind Magyarország érdekeinek, kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy fogadja el. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
250 4 2017.10.24. 5:18  1-4

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Legelőször is határozottan visszautasítom az Orbán Viktor miniszterelnök urat és Magyarország Kormányát érintő hazugságait, gyalázkodásait. Az ön által elmondottaknak semminemű alapja nincsen, ön is tudja, képviselő asszony, Orbán Viktor miniszterelnök úr, illetőleg Magyarország Kormánya az európai fórumokon minden esetben Magyarország, a magyar emberek biztonsága érdekében lépett föl és lép fel a jövőben is. (Demeter Márta ismét felmutatja az iratokat.) Szeretném visszautasítani azt a hazugságát is, ami az Európai Tanács dokumentumait, fölmutatott dokumentumait illeti. A dokumentumokban soha nem szerepelt a kötelező betelepítési kvóta, Orbán Viktor miniszterelnök úr minden alkalommal határozottan föllépett a kvóta ellen, erről megkérdeztük az embereket.

Egyébként a válaszom másik része pedig az, hogy mi nemcsak a választásokon vagyunk kíváncsiak négyévenként az emberek véleményére, hanem nemzeti konzultációkon vagy akár népszavazás formájában is kikérjük az emberek véleményét, és az emberek világosan véleményt nyilvánítottak, 2016. október 2-án 3 millió 362 ezer ember mondott nemet a kötelező betelepítési kvótára, tisztelt képviselő asszony.

Ami a biztonságot illeti: ne felejtsük el, és ezúton is szeretném fölhívni a figyelmet arra, hogy nemzetközi fórumok Magyarországot a világ tíz legbiztonságosabb országai között jegyzik, nemcsak Európa, hanem a világ legbiztonságosabb országai között is vagyunk, és ezért Magyarország Kormánya mindent megtett. 2010-ben azt mondtuk, hogy a rendet és a biztonságot visszaállítjuk. Mára sikerült elérni ezt, több mint 50 százalékkal csökkent a közterületi bűnözés, több mint 50 százalékkal csökkent a kiemelt bűncselekmények száma. Ma azt mondhatjuk, hogy a magyar emberek, Magyarország nagyobb biztonságban van, sokkal nagyobb biztonságban van, mint 2010-ben volt, és nemcsak mi mondjuk, hanem nemzetközi fórumok is mondják ezt.

Ami pedig a letelepedési kötvényeket illeti: szeretném elmondani ‑ és ez nagyon sok helyen sokszor elhangzott -, hogy a kötvényprogram Magyarország finanszírozásában a beindulásakor és a fennállása alatt fontos szerepet játszott, tehát ez egy olyan eszköz volt, amely Magyarország gazdaságának segítséget nyújtott. S egyébként arra is fölhívom a figyelmet, tisztelt képviselő asszony, hogy ön a belügyminiszter úrhoz öt alkalommal fordult írásbeli kérdéssel ‑ 2017. július 18-án, 2017. június 2-án, 2017. január 3-án, 2016. szeptember 9-én és 2016. április 25-én ‑ a letelepedési kötvénnyel kapcsolatban.

(11.10)

Ön minden alkalommal választ kapott, és önnek reális (Demeter Márta: Nem kaptam választ!) és valós képe lehet arról, hogy a letelepedési kötvényt benyújtók négyszeres szűrőn mennek át, amíg a beadványuk ügyében döntés születik. Vizsgálja őket a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ és a szakszolgálatok.

Ráadásul ez a papír egyébként nem állampolgárságról szól, hanem letelepedési engedélyről, ami bármikor visszavonható. (Demeter Márta folyamatosan közbeszól.) Amikor ennek a feltételei fennálltak, a magyar hatóságok visszavonták, illetőleg a négyszeres szűrőnek köszönhetően nem adták meg a javaslatot, hogy ne kapjanak engedélyt. Tehát, tisztelt képviselő asszony, szeretném elmondani, hogy amit ön állít, az nem igaz, Magyarország biztonságát ez a kötvény nem veszélyeztette. Magyarország biztonsága stabil, szilárd, és mondom, ezt nemcsak mi mondjuk, hanem a nemzetközi fórumok is.

Tisztelt Képviselő Asszony! Én sajnálom egyébként, hogy ön hétről hétre a napirend előtti vagy a parlamenti felszólalásaiban a Ron Werber-i gyűlöletpropagandát hozza ide a tisztelt Házhoz. (Derültség és közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból.) Nyilván ezt ön a korábbi pártjában megszokta, Ron Werber nem ismeretlen az ön számára.

És még egyszer szeretném elmondani, hogy ha önöknek számítana Magyarország, számítana a magyar emberek biztonsága, akkor az Európai Parlamentben nem szavazták volna meg a bevándorláspárti javaslatokat. Az ön képviselőtársa, Meszerics Tamás képviselő úr, Soros György megbízható szövetségese újra és újra (Demeter Márta újból felmutatja az iratokat.) a tömeges bevándorlás mellett szavaz, minden egyes alkalommal megszavazta a brüsszeli migránspárti javaslatokat; megszavazta a migránsok betelepítésének kikényszerítéséről szóló európai parlamenti jelentést. (Dr. Gyüre Csaba közbeszól.) Megszavazta azt is, hogy pénzbüntetéssel sújtsák azokat az országokat, amelyek nemet mondanak a kényszerbetelepítésre. És ő el tudja fogadni, az LMP is, hogy Brüsszel kötelező kvótarendszert vezessen be. (Dr. Hadházy Ákos közbeszól.) Szerintünk ez jelenti az igazi biztonsági kockázatot.

De, képviselő asszony, még lehet változtatni. Ha önöknek valóban fontos lenne Magyarország és a magyar emberek biztonsága, akkor az Európai Parlamentben a soron következő bevándorlásügyről szóló javaslat szavazásánál végre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Magyarország és a magyar emberek érdekeit szolgálják a szavazatukkal. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
250 106 2017.10.24. 0:34  103-106

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A berettyóújfalui emberek a népszavazáson döntöttek, és úgy döntöttek, hogy nem akarják megakadályozni a börtönkórház megépítését Berettyóújfaluban, az önök intrikái és az önök kampánya ellenére. Ez a beruházás a berettyóújfalui emberek érdekeit szolgálja.

Kérem önt, tisztelt képviselő úr, ha valóban demokrata, akkor tartsa tiszteletben az emberek többségének akaratát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. ‑ Közbeszólások a Jobbik soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
250 152 2017.10.24. 2:04  149-156

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Szilágyi képviselő úr figyelmét kérem, hogy hívja fel, hogy a parlamenti szabályokat tartsa be. Köszönöm szépen. (Derültség a Jobbik soraiból.)

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném megköszönni önnek, hogy a kérdésével lehetővé tette, hogy itt a parlament előtt ismételten köszönetet mondjak a magyar rendőröknek és a magyar honvédeknek azért, hogy megvédik az országot. Ma Európában kétfajta ország létezik: ahol biztonságos az élet és ahol nem biztonságos. Magyarország ma az Európai Unió és Európa egyik legbiztonságosabb országa, hála a rendőrség eredményes fellépésének. És azt is ki kell emelni, hogy ezt a jó eredményt úgy érték el rendőreink, hogy egyrészt megvédik a déli határt, megvédik Magyarország, a magyar emberek és az Európai Unió biztonságát, másrészt pedig a közbiztonság, a belbiztonság is javul.

Engedje meg, hogy két vagy három számot mondjak erre vonatkozóan: egyrészt a kiemelt bűncselekmények száma több mint 50 százalékkal csökkent, másrészt pedig a közterületi bűncselekmények száma is jelentősen, 50 százalékkal csökkent, és a nyomozáseredményesség pedig 13 százalékkal javult. Ezek mind-mind olyan eredmények, amelyek azt mutatják, hogy azokat a törekvéseket és azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a kormány és a parlament tesz a közbiztonság, közrend megerősítése érdekében, azok eredményesek. A kormány elkötelezett a határvédelem, a rendőrség megerősítése és a közbiztonság növelése érdekében, de nemcsak a déli határt védik meg a magyar rendőrök és a magyar honvédek, hanem segítséget nyújtunk Szerbiának és Macedóniának is. Szerbiában 15, Macedóniában jelenleg 30 magyar rendőr teljesít szolgálatot annak érdekében, hogy az ottani határvédelem is eredményes legyen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
250 156 2017.10.24. 1:06  149-156

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A határvédelem, a schengeni határ megvédése érdekében mi is kapunk segítséget a V4-ek országaitól. Az elmúlt időszakban mi is kaptunk segítséget Lengyelországtól, Csehországtól, Szlovákiától, és mi is folyamatosan nyújtunk segítséget Szerbiának, Macedóniának és Bulgáriának is. Úgy gondoljuk, hogy ez a nemzetközi együttműködés mind a küldő, mind a fogadó országok érdekeit szolgálja, és a közös célunk az, hogy meg tudjuk védeni Európa határait. Ehhez pedig az kell, hogy a schengeni szabályokat minden ország tartsa be, mindenki védje meg a schengeni határokat, és akkor, ha a schengeni határokat meg tudjuk védeni, akkor a belső határok újra nyitottak lesznek, hiszen ez az Európai Unió egyik legfontosabb vívmánya.

Biztosíthatom képviselő urat, hogy a 2018-as költségvetésben biztosítottak a rendőrség eredményes és sikeres működéséhez szükséges források mind a személyi állomány illetményének emelése tekintetében, mind pedig a technikai és az egyéb költségeket illetően is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
251 16 2017.10.30. 3:22  13-16

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma Európában kétfajta ország létezik: ahol biztonságos az élet, és ahol nem. Sem Soros Györgynek, sem másnak nem hagyjuk, hogy a magyar emberek biztonságát kívülről veszélyeztessék. Az elmúlt napok újabb komoly figyelmeztetést jelentenek mindenkinek: gyilkosok és bűnözők is érkezhetnek a migránsokkal.

De gondoljunk csak vissza az elmúlt időszakban Európában történt eseményekre! A 2015 szilveszter éjjelén Kölnben történt tömeges molesztálásra, amelyben a több mint 50 gyanúsított közül 25 algériai, 21 marokkói nemzetiségű, de tunéziai, iraki, iráni és líbiai állampolgárok is voltak köztük. Az eset megismétlődött a 2016-os kölni farsangi fesztiválon, amit a német rendőrség úgy sem tudott megakadályozni, hogy dupla annyi rendőrt vezényeltek az utcára, mint szilveszterkor. De a kölni esethez hasonló volt, amikor 2015 decemberében egy 10 éves kisfiút megerőszakolt egy 20 éves iraki férfi egy bécsi uszodában.

A német szövetségi rendőrség legfrissebb statisztikái szerint a 2015-ben regisztrált, pályaudvarokon történt zsebtolvajlások és egyéb, kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekmények csaknem felét Észak-Afrikából bevándorolt egyének követték el, 2015-ben 1399 maghrebi származású személy ellen intézkedtek, ez az összes ilyen jellegű bűncselekmény 46 százaléka.

Mindannyian látjuk, hogy a migráció veszélyt, erőszakot, bűnözést hoz Európára, és ez a veszély egyre nagyobb, mert Brüsszelben ismét arra készülnek, hogy még több migránst engednek be, és minden tagállamba betelepítik őket.

(13.50)

A biztonság a legfontosabb közösségi érték, amelyet a kormány meg fog védeni. A magyar kormány már számos intézkedésével bizonyította, hogy kész kiállni mind a magyar emberek, mind pedig az európai polgárok biztonsága érdekében. A migrációs nyomás megállítása érdekében megteremtettük a hármas védelmet: a fizikai védelmet, a kerítést, az élőerős védelmet és a jogi védelmet is, és ez az egységes alkalmazás eredményt hozott a déli határon. 2017. október 16-án Szerbiába 15, Macedóniába 30 rendőrt delegáltunk egy hónapra a macedón-görög és a szerb-bolgár határ védelmének megerősítésére. Fő feladatukként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, közreműködnek az embercsempészek és a Macedónia, valamint Szerbia területére belépő illegális migránsok előállításában. A magyar rendőrök munkája tiszteletet érdemel, hiszen az elmúlt években úgy védték meg Magyarországot és az Európai Unió határát az illegális migrációtól, hogy közben Magyarország belbiztonsága is jelentősen javult. A kiemelten kezelt bűncselekmények száma mintegy 54 ezerrel volt kevesebb, mint 2010-ben. Ez 51 százalékos csökkenést jelent, ugyanezen bűncselekmények vonatkozásában a nyomozáseredményességi mutató pedig 13 százalékkal nőtt.

Meg kell védenünk Magyarországot, ezért arra kérünk mindenkit, hogy vegyen részt a nemzeti konzultáción. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
251 214 2017.10.30. 0:14  211-214

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a törvényjavaslat eddigi támogatását, és azt kérem nagy tisztelettel a Háztól, hogy a holnapi szavazás során is támogassák a javaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
255 80 2017.11.06. 2:19  77-80

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Önök folyamatosan megkérdőjelezik a kormány energiaprogramját, nem támogatták a rezsicsökkentést, ami több mint százezer forintot hagyott a családoknál, nem támogatják Paks II. megépítését sem, ami a rezsicsökkentést hosszú távon is fenntarthatóvá tenné. Ha önökön múlna, akkor tűzifaprogram sem lenne. Nem érzik rendkívül visszásnak, hogy önök zöldpártként a tűzifaprogramot kérik rajtunk számon? Amióta Ron Werber a tanácsadójuk, lassan már maguk sem tudják, hogy kicsodák és mit is képviselnek.

A tüzelőanyaggal kapcsolatos szociális program 2011-ben a Belügyminisztérium kezdeményezésére azért indult, hogy azokban a térségekben, ahol kistelepülések, kis bevétellel rendelkező és azzal gazdálkodó települések vannak, ahol a szórt tanyás részeken nehezen tudják megoldani a lakók téli szociális tüzelőanyaghoz jutását, ott egy külön kerettel gazdálkodhassanak. Ez 2011 óta így működik, tisztelt képviselőtársam.

2017-ben összesen 4 milliárd, még egyszer mon­dom, 4 milliárd forint állt rendelkezésre a szociális tűzifaprogramhoz. A Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tüzelőanyag-pályázaton 2255 önkormányzat nyert, nekik február 15-ig kell kiszállítaniuk a tüzelőanyagot, és 3 milliárd 578 millió forint támogatásban részesültek. Az önkormányzatok részére a megítélt támogatás október elején már átutalásra került, ezzel 180 ezer háztartáson tudunk segíteni.

(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Képviselő Úr! A 2018-as költségvetés, amit júniusban fogadott el a parlament, szintén biztosít 2018-ra forrást. Sajnálom, hogy önök nem szavazták meg a költségvetést, mert ha megszavazták volna, akkor komolyan lehetne venni azokat az aggodalmakat, amiket önök megfogalmaztak. De önök nem az emberekért dolgoznak, önök politikai haszonszerzés érdekében szólaltak föl akár a mai napon is.

Tehát azt tudom mondani, hogy a kormány, az önkormányzatok, a szociális ellátórendszerek felkészültek a téli időszakra. És azt tudjuk mondani, hogy eddig is segítettünk az embereknek, ezért dolgozunk, és az emberek a jövőben is számíthatnak ránk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
262 8 2017.11.28. 5:11  5-8

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ma Európában és a világban kétféle ország van. Az egyik országban van biztonság, a másik országban nincs biztonság. Ma Magyarország nemzetközileg is elismerten Európa és a világ egyik legbiztonságosabb országa.

Tisztelt Képviselő Asszony! 2010-ben, amikor kormányra kerültünk, azt mondtuk, hogy helyreállítjuk a rendet és a biztonságot Magyarországon, megerősítjük a rendőrséget, szigorú törvényeket alkotunk. Ennek keretében több mint 7 ezerrel több rendőr teljesít ma szolgálatot Magyarországon. Megerősítettük az ország biztonságát. Ma bármikor nyugodtan kimehetnek az emberek az utcára, biztonságban vannak, nem kell attól tartani, hogy a biztonságukat veszély fenyegeti.

A migrációs veszély megjelenésekor 2015-ben azonnal cselekedtünk. Létrehoztuk a hármas védelmet, megépítettük a kerítést, az élőerős védelmet és a jogi határzárat is létrehoztuk. Felismertük azt, hogy a migráció és a terrorizmus között összefüggés van, és azonnal cselekedtünk. Ma már azt mondhatjuk, hogy a magyar modellt követik szerte Európában, elismerik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország a biztonsága érdekében tett. A terrorellenes törvénycsomag és a jogi határzár elfogadásával a kormány megteremtette azt a garanciális jogszabályi környezetet, hogy a migrációval járó biztonsági kockázat csökkenjen, és senki ne léphessen be az ország és Európa területére ellenőrizetlenül.

2010-ben létrehoztuk a Terrorelhárítási Központot. 2016-ban létrehoztuk a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot a kiber­támadások megelőzése céljából. 2015. október 1-jével megkezdte működését a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, képviselő asszony, és azt is fontos hangsúlyozni, hogy soha nem látott erőforrásokat biztosítunk a rendőrség, a rendvédelmi szervek, a szolgálatok rendelkezésére annak érdekében, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságban legyenek.

2015. július 1-jétől hatályba lépett az új szolgálati törvény, amely új előmeneteli és életpályaprogramot hirdetett meg a rendvédelmi szervek hivatásos állománya részére és a katonák részére is. Tisztelt Képviselő Asszony! Ennek keretében átlagosan 50 százalékos illetményemelést ígértünk. Jelenleg átlagosan 40 százalékos illetményemelést valósítunk meg.

(9.20)

2018. január 1-jétől további átlagos 5 százalékos illetményemelést biztosítunk a hivatásos állomány tagjai részére, 2019. január 1-jén pedig további 5 százalékos illetményemelést. Így meg tudjuk valósítani azt az ígéretet, amit a törvényben is rögzítettünk, hogy 2019. január 1-jéig átlagosan 50 százalékos illetményemelést biztosítunk a hivatásos állomány tagjai részére.

Jövőre több pénz jut a rendvédelemre és a biztonságra ‑ mint a legfontosabb közösségi értékre. A kormány a szükséges költségvetési forrásokat biztosítja. 2018-ban a 2017-eshez viszonyítva 62,6 milliárd forinttal több támogatást kapnak a költségvetésből a rendvédelmi szervek és a szolgálatok. Ezen belül a terrorellenes intézkedések megvalósításához több mint 1,4 milliárd forintos többlettámogatás jut. Számszerűen és érezhetően is csökken a bűncselekmények száma. A közterületi bűncselekmények száma 54 százalékkal csökkent, a kiemelt bűncselekmények száma pedig közel 50 százalékkal csökkent. Magyarország, a magyar rendőrség, a magyar rendvédelmi szervek ezeket az eredményeket úgy tudták elérni, hogy 2015 őszétől a határvédelemre is fokozott figyelmet fordítanak. Kettős feladat hárul a rendőrségre, a határvédelemre, a határvadászokra, megvédik a schengeni határt, megvédik Magyarország határait, és a belbiztonság, a magyar emberek biztonsága is javul.

Ami a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos valótlan megjegyzését illeti: itt is elmondom, hogy négyszeres szűrőn estek át azok a személyek, akik ilyen lehetőséghez jutottak, ellenőrizetlenül senki nem ju­tott be az országba. Azt is visszautasítom teljes mértékben, hogy Magyarország miniszterelnöke nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, a magyar nemzetbiztonság legfontosabb garanciája, tisztelt képviselő asszony. Erre a megjegyzésére ezt tudom válaszolni. Ő is mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország, a magyar emberek biztonságban legyenek.

Ha önöknek valóban fontos lenne a magyar emberek és Magyarország biztonsága, akkor az Európai Parlamentben az LMP-s képviselők nem szavaznának meg bevándorláspárti javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
265 174 2017.12.11. 2:12  171-174

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték. Ma kétféle ország van a világban, egyrészt ahol van biztonság, másrészt ahol nincs biztonság.

Nemzetközi megítélés szerint Magyarország biztonságos ország, méghozzá az egyik legbiztonságosabb ország szerte Európában és szerte a világon. Abban, hogy ezt elértük, a tűzoltóknak, a katasztrófavédelemnek kiemelt szerepe van. 2010 óta létrehoztuk a mentő-tűzvédelmi rendszert; új gépjárműveket állítottunk szolgálatba; beindult a 112-es egységes segélyhívó rendszer, és 2015. július 1-jétől hatályba lépett az új szolgálati törvény, amely 2019-ig átlagosan 50 százalékos illetményemelést helyezett kilátásba, és ebből 40 százalékot már meg is valósítottunk a hivatásos állomány, így a tűzoltók és a katasztrófavédők számára is.

Itt is megerősítem, hogy a 2018. január 1-jétől járó újabb 5 százalékos illetményemelésnek is megvan a forrása: 14,4 milliárd forintot a 2018. évi költségvetésben biztosítottunk. Tehát az illetményemelés folytatódik.

Ami a járművek cseréjét illeti, az elmúlt héten, december 6-án 15 gépjárműfecskendőt, 2 magasból mentőt adtunk át a katasztrófavédelem székhelyén, és a hollóházi önkéntes tűzoltók részére pedig egy felújított gépjárműfecskendőt adtunk át. A magyar tűzoltógépjármű-fecskendők sorozatgyártása 2016-ban kezdődött meg a BM Heros közreműködésével. 2020-ig 108 darab gépjárműfecskendő és 20 darab magasból mentő beszerzését hajtjuk végre. Eddig ebből ez idáig 90 darab fecskendőt és 14 darab magasból mentőt adtunk át.

A kormány továbbra is kiemelt feladatának tekinti a biztonság, a magyar emberek és Magyarország biztonságának fenntartását. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) A programot folytatjuk. Köszönöm a kérdését. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
265 178 2017.12.11. 2:07  175-178

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Urak! Az előbb a biztonságról, a tűzbiztonságról, a mentő-tűzvédelemről beszéltem, most pedig a közlekedésbiztonság kerül napirendre. Úgy gondolom, itt is határozottan kijelentem, hogy Magyarország Kormánya, Magyarország rendőrsége mindent megtesz a közlekedők biztonsága, a közlekedésbiztonság érdekében szerte az országban, és minden jogsértővel szemben határozottan fellépünk a jogsértés megakadályozása, illetőleg megszüntetése érdekében.

Ami a konkrét kérdéseit illeti: a Budapest III. kerület Szentendrei útra tervezett ellenőrző eszközök tekintetében megtörténtek az egyeztetések a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a III. kerületi önkormányzat között. A lehetséges telepítési helyszínek kijelölésre kerültek: a Szentendrei úton a Záhony utcánál, valamint annak folytatásán, a Batthyány utcán, a Mátyás király útnál fog megtörténni a rendszer üzembe helyezése.

A VÉDA kamerarendszer Bécsi útra való kiterjesztése ‑ ez a második kérdés ‑ a Szentendrei útra tervezett rendszer eredményességétől és hatékonyságától is függ. E tapasztalat függvényében vizsgáljuk meg a további kamerák elhelyezését. A Bécsi úton addig is mobil eszközök használatával ellenőrizzük a járművek haladási sebességét, és a rendőrség határozottan fellép a jogsértőkkel szemben.

A rendőrség nem tűr el semmiféle illegális gyorsulási versenyt se a Szentendrei úton, se a Bécsi úton, se Magyarország egyetlen közútján sem. Azt is szeretném itt aláhúzni, hogy nagyon fontos az állampolgárok összefogása, az önkéntes jogkövetés és a jogkövető magatartás, az együttműködés a rendőrséggel, hiszen egyetértek az utolsó mondatával, hogy elfogadhatatlan, megbocsáthatatlan az, ami történt ott azon az éjszakán.

Egyébként még egyszer mondom, hogy a rendőrség kész arra, hogy az eddigieknél is hatékonyabban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) lépjen fel a jogsértőkkel szemben. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
266 12 2017.12.12. 3:56  9-12

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A korrupcióellenes küzdelem közös érdekünk, ezért most Magyarországon van az egyik legszigorúbb közbeszerzési törvény Európában, ezért szorította vissza a kormány az áfacsalásokat, ezért alakult át az uniós pályázati rendszer, ezért előírás az, hogy minden vállalatnak, minden cégnek, amelyik megbízást kap az államtól, átlátható tulajdonosi struktúrával kell rendelkeznie.

Szeretném elmondani önnek, tisztelt képviselő úr, hogy 2010 előtt ez nem így volt, és nem lehetett tudni akkor, hogy kik kapnak állami megrendelést. S azt is szeretném elmondani, hogy 2014-től a korrupcióellenes küzdelem, amelyben egyébként már 2010-ben zéró toleranciát hirdetett a kormány, a Belügyminisztérium irányítása alá került. A rendőrség évek óta automatizált döntéshozatalt valósít meg az egyes közlekedési szabályszegések esetén, bevezetésre került a tehergépjárművekre vonatkozóan az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, ami jelentős lépés volt az áfacsalások visszaszorításában.

További példaként hozom föl az e-közigazgatást, amikor az ügyfélként eljáró állam, önkormányzat, költségvetési szerv, ügyész, jegyző, köztestület, egyéb közigazgatási hatóság, valamint az ügyfél jogi képviselője és gazdálkodó szervezetek a törvény által meghatározott esetekben kötelezettek az e-ügy­in­té­zés­re. Nagyon fontos lépés volt a korrupcióellenes küzdelemben, amikor 2010-ben az egyik első döntésünk alapján a parlament elé terjesztettük a Nemzeti Védelmi Szolgálatról szóló törvényt, amit a kormánypárti frakciók fogadtak el, támogattak, az ellenzéki frakciók nem támogattak. Ez a szervezet, a Nemzeti Védelmi Szolgálat önálló rendőrségi szervként, egyre bővülő hatáskörrel tesz eleget az eredményes felderítéssel, hatékonysággal, hiteles kommunikációval és a megtisztuló védett állománnyal kapcsolatban megfogalmazott, összetett szakmai és társadalmi igényeknek.

Szeretném fölhívni a figyelmet a nemzeti korrupcióellenes programra. A program a korrupció elleni küzdelemre vonatkozó 2015-18 éveket felölelő középtávú szakpolitikai stratégia, amely bővíti a korrupciómegelőzési programot.

(8.30)

Tisztelt Képviselő Úr! Nem is olyan régen ön itt, az Országgyűlés épületében próbált egy folyamatban lévő közbeszerzés esetében állást foglalni egy ajánlattevő cég mellett. Azt gondolom, a képviselőknek nem feladatuk, hogy gazdasági ügyeket képviseljenek, egy-egy cég magángazdasági érdekeinek képviselete nem a parlamenti képviselőre tartozik.

Szeretném fölhívni arra is a figyelmet, hogy a büntető törvénykönyv 300. §-a külön törvényi tényállásban szabályozza a korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztását. Az országgyűlési képviselőnek mint hivatalos személynek fokozott ebben a tekintetben a felelőssége. Tisztelt Képviselő Úr! Ha önnek konkrét korrupciós bűncselekményről van tudomása, azt javaslom, tegyen följelentést. Úgy gondolom, ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy komolyan gondolja azt, amit mond, tisztelt képviselő úr.

Összegzésképpen azt tudom mondani, hogy a 2010-ben meghirdetett zéró tolerancia érdekében a mi kormányunk mindent megtesz. A célunk továbbra is az, hogy Magyarország a világ korrupcióval legkevésbé fertőzött országai közé tartozzon. (Dr. Hadházy Ákos tapsol.) Köszönöm szépen, képviselő úr, örülök, hogy maga is így látja. Ennek érdekében mindig többet kell tenni holnap, mint amit ma vagy tegnap tettünk. A kormány elszánt ennek érdekében, és bízom abban, hogy ennek eredményeit a magyar társadalom is érzékeli. Köszönöm szépen. (Dr. Hadházy Ákos hosszan tapsol.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
268 48 2018.02.19. 2:41  45-51

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mi, magyarok a migránsválság kezdete óta megkülönböztetjük a védelemre szorulókat a gazdasági vagy megélhetési migránsoktól, akik azért jönnek Európába, egyébként biztonságos országokból, mert európai, azon belül is főként német életszínvonalat, jólétet akarnak maguknak. Őket mi nem tekintjük menekültnek, mert nem is azok. A védelemre szorulók megsegítése számunkra evidencia, mindig is az volt, de az illegális bevándorlókból nem kérünk.

Miközben a Soros-tervet végrehajtó gépezet és a brüsszeliták folyamatosan azzal vádolják Magyarországot, hogy mi nem vagyunk szolidárisak, szívtelenek vagyunk, az igazság ennek az ellenkezője. A magyaroknak van szíve, mi kezdettől fogva védelemben részesítjük azokat, akik erre rászorulnak, különösen a nőket, a gyerekeket, ha valóban háborús területről érkeznek, és legálisan jönnek hozzánk. Mi mindenkin segítünk, aki valóban rászorul, és betartja a törvényeinket.

Aki szabályosan érkezik a határátkelőkön, és a tranzitzónákban betartja a törvényeinket, s valóban védelemre szorul, az Magyarországon megkapja a megfelelő segítséget és ellátást. Ez eddig is így volt és ezután is így lesz. Illegálisan érkező gazdasági migránsokat eddig sem engedtünk be, és ezután sem fogunk beengedni.

Természetesen a magyar törvények szigorúak. A védelem csak addig jár, ameddig valóban szükség van rá. Aki már nem szorul védelemre, annak el kell hagynia az ország területét. Brüsszel bevándorláspolitikájával és a kötelező kvótával pont az a problémánk, hogy olyan migránsokat akarnak a nyakunkba telepíteni, akik törvénytelenül lépték át a határokat, akik semmilyen védelemre nem szorulnak, és akik valójában gazdasági bevándorlók, képviselő úr. Magyarország minden tekintetben betartja a nemzetközi kötelezettségeit.

Ma azok az ellenzéki politikusok bírálják a kormányt  így ön is , akik valóban bevándorlóországgá akarják alakítani Magyarországot. Ön sem szavazta meg az alkotmánymódosítást a népszavazás után, a Jobbik-frakcióval együtt, pedig tudja, hogy szüksége lenne rá az országnak. A nemzeti konzultáció során a magyarok minden eddiginél nagyobb számban és nagyobb egyetértésben kinyilvánították, hogy nem kérnek a Soros-tervből. A magyarok erős határvédelmet akarnak, és határozott fellépést azokkal szemben, akik a bevándorlást szervezik és segítik. A kormány a jövőben is ehhez tartja magát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
268 72 2018.02.19. 3:02  69-75

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha valakinek bocsánatot kell kérni, tisztelt képviselő úr (Mirkóczki Ádám: Azok ti vagytok!), az Vona Gábor, aki a mai napig nem kért bocsánatot a nyugdíjasoktól az őket ért sértő megjegyzések miatt.Másrészt azt is javaslom nagy tisztelettel, hogy a Jobbikon belül egyeztessenek, hiszen ugyanebben a témában a második interpellációs kérdést az ön képviselőtársa, Staudt Gábor képviselő úr tette fel, akinek részletes és kimerítő választ adtam, mint ahogy most önnek is fogok, tisztelt képviselő úr. (Mirkóczki Ádám: Ez miért ellentmondás?)

Szeretném kihangsúlyozni, hogy mi, magyarok a migránsválság kezdete óta megkülönböztetjük a védelemre szorulókat (Zaj, közbeszólások a Jobbik soraiban.  Mirkóczki Ádám: Most már!) a gazdasági vagy megélhetési migránsoktól, akik azért jönnek Európába, egyébként biztonságos országokból, mert európai, azon belül is főképp német életszínvonalat, német jólétet akarnak maguknak. Őket mi nem tekintjük menekülteknek, mert nem is azok. A védelemre szorulók megsegítése számunkra evidencia, mindig is az volt, de az illegális bevándorlókból továbbra sem kérünk.

Miközben a Soros-tervet végrehajtó gépezet és a brüsszeliták folyamatosan azzal vádolják Magyarországot, hogy mi nem vagyunk szolidárisak, hogy mi szívtelenek vagyunk, az igazság ennek az ellenkezője. A magyaroknak van szíve, mi kezdettől fogva védelemben részesítjük azokat, akik erre rászorulnak, és hogy ezt a tényt most számon kérte rajtam: különösen a nőket, a gyerekeket, ha valóban háborús területről érkeznek és legálisan jönnek hozzánk. Mi mindenkin segítünk, aki valóban rászorul és betartja a törvényeinket, aki szabályosan érkezik a határátkelőkön, és a tranzitzónákban betartja a törvényeinket, és valóban védelemre szorul, az Magyarországon megkapja a megfelelő segítséget és az ellátást. Ez eddig is így volt, ezután is így lesz, illegálisan érkező gazdasági migránsokat eddig sem engedtünk be, ezután sem fogunk beengedni. Természetesen a magyar törvények szigorúak, a védelem csak addig jár, amíg arra szükség van, aki már nem szorul védelemre, annak el kell hagynia Magyarország területét.

Brüsszel bevándorláspolitikájával és a kötelező kvótával pont az a problémánk, hogy olyan migránsokat akarnak a nyakunkba telepíteni, akik törvénytelenül lépték át a határokat, akik semmilyen védelemre nem szorulnak, akik valójában gazdasági bevándorlók.

Magyarország minden tekintetben betartja nemzetközi kötelezettségeit. Ma azok az ellenzéki politikusok bírálják a magyar kormányt, akik valójában bevándorlóországgá akarják alakítani az országot. Ön sem szavazta meg az alkotmánymódosítást, tisztelt képviselő úr (Mirkóczki Ádám: Államtitkár úr, ön hétszer nem szavazta meg!), a népszavazás után pedig tudta, hogy szükség lenne rá. A nemzeti konzultáció során a magyarok minden eddiginél nagyobb számban és nagyobb egyetértésben kinyilvánították, hogy nem kérnek a Soros-tervből, a magyarok erős határvédelmet akarnak és határozott fellépést azokkal szemben, akik a bevándorlást szervezik és segítik. A kormány a jövőben is ehhez tartja magát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)