Készült: 2021.03.05.11:31:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (1999.12.01.), 160. felszólalás
Felszólaló Dr. Wekler Ferenc (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Igazából azt gondolom, nem kell reagálni azokra a felvetésekre, amelyek a parlamenti vitát minősítik. Azt gondolom, hogy a parlament azért van, hogy vitatkozzunk, és a parlamenti műfajban a kétperces vitának is megvan a koreográfiája, házszabályszerű, s azt gondolom, hogy ez az egyedül életszerű, mert ha kiállok a pulpitusra, elmondom a monológomat, utána jön valaki más, s felolvassa az előre megírt 10 oldalát, az nem vita, hanem deklaráció természetesen. Tehát én azt gondolom, hogy nincs semmiféle lelkiismeret-furdalásunk, vagy legalábbis nekem nincs, hogy kétpercesben vitatjuk meg ezt a kérdést.

Horváth Zsolt Képviselőtársam! Én a rádióból ismerem az ön véleményét erről a törvényről. Ön volt az, aki, ha jól emlékszem, három-négy nappal ezelőtt kerek perec a Krónika nem tudom milyen rovatában vagy magában a Krónikában közölte, hogy ugyan folynak tárgyalgatások, de ha az ellenzék nem szavazza meg ezt a törvényt, önök akkor is meg fogják szavazni. Nem a szavait olvasták fel, hanem a hangját idézték. Onnan hallottam, hogy önök ezt a törvényt, amiről Gógl Árpád miniszter úr beszélt, meg fogják szavazni az év végéig.

 

(12.20)

 

Nem egészen értem akkor ezek után, hogy miről van szó, hogy akarnak-e egyeztetni, akarnak-e a dologban kompromisszumra jutni, vagy azt akarják keresztülverni, amit önök elhatároztak. Az elmúlt években, az elmúlt tíz évben a hatpárti egyeztetést igénylő kérdések úgy zajlottak, hogy előtte megegyeztünk, és utána a megegyezés végeredményét terjesztette be az éppen hatalmon lévő kormány a parlament elé. Így volt ez korábban az önkormányzati törvény elején, Antall miniszterelnök úr vezetésében, így volt ez Boross miniszter úr esetében, a rendőrségi törvény esetében, és így volt ez végig az elmúlt nyolc-kilenc évben.

Ennek lenne itt az ideje és a rendje most is, rá kellett jönniük, hogy nem lehet ezt a dolgot megoldani az önkormányzati törvény módosítása nélkül. Le kellene ülni, végig kellene gondolni az egész rendszert, és biztos vagyok benne, hogy meg lehetne találni (Az elnök jelzi az idő leteltét.) azokat a közös pontokat, aminek alapján utána egy korrekt javaslatot lehetne letenni a Ház asztalára.

Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai