Készült: 2021.06.17.22:23:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

89. ülésnap (2019.11.04.),  71-83. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 10:16


Felszólalások:   65-70   71-83   83-88      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A képviselő úr az államtitkári választ elfogadta. Tisztelt Országgyűlés! Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője, interpellációt nyújtott be a miniszterelnök úrhoz: „Mikor lesz fontosabb az idegennél a magyar fiatal?” címmel. Az interpelláció megválaszolásával a miniszterelnök úr a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Varga Mihály pénzügyminiszter urat bízta meg. Az interpellációra a miniszter úr felkérésére Tállai András államtitkár úr, miniszterhelyettes válaszol. Képviselő úr, öné a szó.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egymást követő Fidesz-KDNP-kormányok talán legnagyobb bűne a magyarországi lakhatási krízis, válság eltagadása és a probléma rendezetlenül hagyása, aminek eredményeképpen ma már nem igazán találni olyan nagyvárost, ahol egy átlagos méretű lakás százezer forint alatt kibérelhető lenne. A probléma gyökere továbbra is a kínálati oldal szűkössége. Sajnos egyáltalán nem épül elegendő új építésű lakás, de bérlakás még annál is kevesebb, sőt a módszerváltás óta a bérlakások állománya tulajdonképpen fogyatkozik, folyamatosan apad. Azt látjuk ugyanakkor, hogy Budapesten és a nagyobb városokban is kimutatható módon, főleg a belső kerületekben százával vásárolják olyan külföldiek a lakásokat, akik nem feltétlenül emberbaráti céllal jelennek meg ezen a piacon, kőkemény üzleti-befektetői céllal jelennek meg, és jellemzően azért, hogy Airbnb-vel vagy más megoldásokon keresztül külföldiek számára tegyék lakhatóvá méregdrágán ezeket az ingatlanokat, amiből kifolyólag tovább szűkül az az albérleti piac, amely az egyszeri magyar fiatal, az egyszeri magyar egyetemista számára elérhető lenne. S Magyarország Kormánya mit tett? Bevezetett egy Airbnb-szabályozást? Megfogta a problémát és felismerte azt, hogy százával vásárolnak külföldiek a belső kerületekben kerületenként lakásokat? Nem! Magyarország Kormánya nem tett semmit.

Éppen ezért, bár ellenzékből ez nem divatos műfaj, mégis vállalván ezt, a Jobbik különadót vetne ki azon külföldi hátterű ingatlanvásárlásokra, amelyek tipikusan azt az ingatlanállományt érintik, amelyek adott esetben magyar fiatalok számára lehetnének lakhatóvá tehetők. Éppen ezért a pozitív oldalon természetesen kedvezményeket is megjelenítünk a beadványunkban: ha valaki 30 év alatti, hallgatói jogviszonnyal rendelkező magyar állampolgár számára adja ki a lakását, a Jobbik álláspontja szerint ezt adómentesen kell hogy megtehesse. Ugyanakkor a külföldi vásárlók tranzakcióira egy olyasfajta különadót vetnénk ki, amelynek bevételeit pántlikázott módon a Jobbik „Mi várunk” programja keretein belül bérlakásépítésre fordítanánk, és nem a piaci árú bérlakások tömegének emelésére, hanem a piaci ár feléért-harmadáért kell lakhatóvá tenni ezen új építésű bérlakásokat azon magyar fiatalok számára, akiktől elvárjuk a magyar jövendőt, elvárjuk a demográfiai fordulatot.

Ez a kormány is őket próbálja kapacitálni, de ha ilyen elvárásaik vannak, ezt alá kell támasztani tettekkel, képviselőtársaim, életlehetőségeket kell biztosítani ezen magyar fiatalok számára, azt a lehetőséget, hogy itt maradjanak Magyarországon. S hogy ez mennyire fontos probléma, azt az önök sajtója is elismeri, pont a napokban a Magyar Nemzetben volt olvasható, hogy terjed a milliós négyzetméterár, már kétszer annyi közterületen van egymillió forint fölött egy új építésű lakás vagy egy régebbi négyzetméterára, mint két évvel ezelőtt.

Tegyenek hát végre valamit a probléma érdemi rendezése érdekében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mert eltagadni ezt a lakhatási kataklizmát, a magyar jövendőt veszélyeztető folyamatot bűnnel ér fel. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Az interpellációra Tállai András miniszterhelyettes úr válaszol. Öné a szó.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy az interpellációs kérdésére, amit így tesz fel, hogy mikor lesz fontosabb az idegennél a magyar fiatal, a kormány válasza teljesen egyértelmű: mindig is a magyar fiatal volt fontosabb és az első, és ez ezután is így lesz, és ezt, úgy gondolom, hogy a kormány a gazdaságpolitikájával, társadalompolitikájával, otthonteremtési politikájával teljes mértékben alátámasztja.Van egy dolog, amiben egyetértünk, amit elmondott az interpellációjában (Z. Kárpát Dániel: Az már egy biztos alap!), vagyis ezt nem mondta el, csak leírta, mégpedig az, hogy a magyar családok itthon tudják vállalni gyermekeiket, és a magyar gazdaságot erősítsék adófizetőként is  ebben egyetértünk. (Z. Kárpát Dániel: Ebből már ki tudunk indulni.)

De két dologban biztosan nem értünk egyet. Az egyik az, hogy ezt a társadalompolitikai célt, amiben egyetértünk, önök adóemeléssel szeretnék elérni. (Z. Kárpát Dániel: Nem, nincsen adó, amit megemelnénk, államtitkár úr, olvassa el!) Ebben egészen bizonyosan nem értünk egyet, hiszen a Fidesz-KDNP-kormány nem az új adók, az adóemelések kormánya, hanem az adócsökkentés kormánya, és ezt az elmúlt évek gazdaságpolitikája, adópolitikája  amelynek a csökkentés a lényege minden területen adó vonatkozásában  alátámasztotta, hiszen nemhogy csökkent volna az állami költségvetés bevétele, hanem jelentősen növekedett a csökkentett adóbevételek által. Tehát ebben nem értünk egyet.

Aztán abban sem értünk egyet, tisztelt képviselő úr, hogy a magyar embereket bérelt lakásba helyezzük el, más tulajdonába, legyen az önkormányzati tulajdon vagy állami tulajdon, vagy a Jobbik tulajdona. (Derültség az ellenzéki pártok soraiban.) Nem! A magyar kormány azt szeretné, hogy a magyar családok saját lakásukban éljenek lehetőségük szerint, és ehhez teremtette meg a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerét. A lényege, hogy a magyar emberek, a magyar családok saját lakást tudjanak építeni, felújítani, bővíteni, és abban éljenek. Ez a rendszer már 117 ezer családot érintett meg, és mintegy 353 milliárd forint értékben vettek igénybe ezek a családok az államtól kedvezményt.

Sorolhatnánk a különféle kedvezményeket, ezek közül talán még egyet említenék meg: a babaváró támogatási konstrukció keretében minden 40 év alatti, házasságban élő szabadon vehet föl hitelt, amit akár lakásvásárlásra, -felújításra is fel tud használni. Október 31-ig 35 ezer kölcsönszerződés került megkötésre. De említhetném a falusi CSOK-ot, ahol 14 milliárd forintot vettek már igénybe, és említhetek olyan intézkedéseket, amelyek teljes mértékben arra utalnak, hogy az emberek átmeneti lakásproblémája megoldódjon. Ilyen például az állami támogatás, amit tízezer dolgozó, munkavállaló tudott már igénybe venni. De mondhatnám a munkásszállók kialakítását, fenntartását, mondhatom a kollégiumi férőhelyek bővítését, a 2016-ban létrehozott programot.

Ezen túl adókedvezménnyel is próbálja az állam segíteni a kínálati piac növekedését, hiszen ’18. január 1-jétől megszűnt az egészségügyi hozzájárulás a magánbérlemények kínálatának növekedése céljából. De említhetem a társaságiadó-kedvezmény rendszerét. Mi támogatásokkal, adókedvezményekkel szeretnénk ezt a társadalompolitikai célt elérni, ellentétben önökkel. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Kérdezem képviselő urat, elfogadjae az államtitkári választ. Öné a szó.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem tudom elfogadni az államtitkár úr válaszát, mert odáig sem jutott el, hogy elolvassa azt, amit én letettem a papírra. Értem én, hogy a munkatársai előkészítettek önnek egy kormányzati dicshimnuszt és propagandát zengő papirost, de én nem is beszéltem adóemelésről, államtitkár úr. Ön olyat vizionál bele, ami nincs itt. Egy olyan új típusú adó bevezetéséről beszéltünk, ami kizárólag az idegen, külföldi ingatlanvásárlókat terheli, a kedvezmények pedig kizárólag a magyar fiatalokat juttatják egy kedvezőbb élethelyzetbe. Olvassa el azt, amire válaszol, államtitkár úr! Szégyen és gyalázat, hogy az ön világából több millió magyar ember kimarad! Laktanyákról beszél, munkásszállók építéséről magyar fiatalok viszonylatában, államtitkár úr?! Hát mi történik a laktanyákban és a munkásszállókban? Cirill betűs feliratok vannak kinn, államtitkár úr! Nem magyar fiatalok élnek ott! Nem magyar ifjak kedvezményes áron bérlakáshoz jutnak, hanem mexikói munkások tüntettek múlt héten a magyarországi munkakörülmények miatt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az önök munkásszállóiból kijövő emberek…

ELNÖK: Képviselő úr, a válaszát várom.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Magyar fiataloknak kellene helyet találni…

ELNÖK: A válaszát várom.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): …egy bérlakásrendszeren keresztül.

ELNÖK: A válaszát várom, képviselő úr.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Önök ezt nem teszik meg, elszabotálják a problémát. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! A képviselő úr nem fogadta el az államtitkári választ. Kérdezem önöket, elfogadjáke azt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 119 igen szavazattal, 31 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

(15.30)

Tisztelt Országgyűlés! Vejkey Imre, a KDNP képviselője, interpellációt nyújtott be az emberi erőforrások miniszteréhez: „Hogyan segíti a kormány a magánélet és a munka egyensúlyát?” címmel. Vejkey Imre képviselő urat illeti a szó.
Felszólalások:   65-70   71-83   83-88      Ülésnap adatai