Készült: 2021.06.14.00:56:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

89. ülésnap (2019.11.04.),  181-190. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:41


Felszólalások:   173-180   181-190   191-198      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen miniszter úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Miért nem tesz semmit a kormány az egyre nagyobb számú üzleti célú airbnb lakáskiadások ellen?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat, miniszterhelyettest jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, hogy elfogadjae a válaszadó személyét, vagy személyesen kéri a választ.

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Elfogadom.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr.

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A napokban látott napvilágot a Colliers International tanácsadó társaság tanulmánya, közleménye, amelyből kiderül, hogy egyre nő azoknak a száma Magyarországon, akik kettőnél több lakással vannak jelen az Airbnb-piacon, tehát kifejezetten üzleti célból adnak ki lakásokat. Mára a bérbeadók 61 százaléka egynél több lakást ad bérbe ezen a piacon, s ez jócskán meghaladja a legtöbb európai nagyvárosban kialakult 40-50 százalékot, valószínűleg azért, mert ott szabályozva van ez a kérdés. Ráadásul ezen lakások jelentős része nem magyar tulajdonban van, külföldiek adják ezt ki. Tehát most nem azokról a magyar emberekről beszélek, akiknek van egy lakásuk és azt kiadják, kvázi hogy ezzel egészítsék ki szerény jövedelmüket.

Ez a 61 százalék jelentősen torzítja a lakáspiacot, növeli az albérletárakat és a lakásárakat, így jelentős hátrányba kerülnek a kispénzű magyar emberek, köztük a nagyszámú fiatal, életkezdő emberek. Egy átlagos albérlet díja Budapesten meghaladja a 160 ezer forintot, ez az önök KSH-ja által mutatott átlagkereset nettójának több mint a fele. S ma is cikkezett róla már a Magyar Nemzet, hogy milliós négyzetméterárak vannak a belvárosban. Magyarán, külföldi ingatlanbefektetők nyomják fel az ingatlanárakat úgy, hogy egy átlagos magyar ember számára azok lassan megfizethetetlenek.

Tisztelt Államtitkár Úr! Terveze intézkedéseket a kormány az egyre nagyobb számú, üzleti célú Airbnb-lakáskiadások ellen? Köszönöm a válaszát. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban úgy van, ahogy képviselő úr elmondta, 2015-től lett népszerű ez a szolgáltatás Magyarországon, elsősorban Budapesten, ami az Airbnb-n keresztül végzett kereskedelmi szolgáltatásnak minősül. Megjegyzem, hogy ezt kizárólag adószám birtokában lehet elvégezni. Az Airbnb mint közösségi szolgáltató biztosítja internetes felületen keresztül a kereskedelmi célú szállásadók kínálatát, illetve az ilyen jellegű szállást igénybe vevőknek a keresletét, s mindezt legálisan teszi egyébként; legálisan, ezért ki is mondja, hogy a magyar hatóság, a magyar kormány mit tehet ilyen esetben. Azt teheti, hogy ellenőrzi ezeknek a szolgáltatásoknak, szolgáltatóknak, illetve lakást igénybe vevőknek a tevékenységét. Ezt az állami adóhatóság meg is teszi, fokozott figyelemmel kíséri az Airbnb tevékenységét, mindazokat, akik azt a felületet szálláshely-szolgáltatással igénybe veszik és folytatják.

Ez a tevékenység egy elektronikus úton nyújtott szolgáltatás, ily módon az Európai Közösség országaiba távolról is nyújtható szolgáltatást végző adózóknak lehetőségük van egy úgynevezett egyablakos rendszerben elvégezni az adókötelezettségeiket. Az adóhatóság tapasztalata az, hogy általában az adózók, a szolgáltatást nyújtók az adózási kötelezettségüknek eleget tesznek, megfelelő előzetes engedéllyel az adóhatóságtól, az önkormányzattól rendelkeznek. Például ennek az ellenőrzésnek az eredményeként az adóhatóság megállapította, hogy 2015-ben 6 milliárd forint bevétel származott az ilyen jellegű tevékenységből. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen államtitkár úr válaszát. Megadom a szót a képviselő úrnak viszonválaszra. Parancsoljon!

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az volt a kérdés, hogy tervezneke valamit tenni, ezek szerint nem. Köszönöm, hogy ismertette, hogy az Airbnb hogyan működött. Egyébként felhívnám a figyelmét, hogy kezdetben ez nem arra szolgált, hogy valakik üzletszerűen több lakást fölvásároljanak, hanem aki éppen használaton kívüli lakással rendelkezik, az kiadja, és így szerezzen egy kis pénzt. Ezt nagyon sok helyen már szabályozták különböző eszközökkel, Amszterdamban, Madridban, Londonban, Brüsszelben, Bécsben, Berlinben, pontosan azért, mert a helyiek nem tudták már rendesen kifizetni a bérleti díjakat vagy nem tudtak lakást vásárolni. Azt gondolom, eljött az az idő, amikor itt is meg kell lépni ezt, hiszen életerős fiatalemberek laknak csak egy szobában, mert mást nem tudnak kifizetni, még ha az önök KSH-ja által kimutatott átlagbér nettója fölött keresnek, akkor sem. Úgyhogy ideje lenne változtatni ezen. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Parancsoljon, államtitkár úr!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Azt gondolom erről a kérdésről, hogy elsősorban a lakást tulajdonló személynek kell döntenie arról, hogy az adott ingatlant hogyan hasznosítja. Ha az megfelel a magyarországi, sőt az európai uniós szabályoknak, jogszabályoknak és szabályozásnak, akkor azt tiltani, korlátozni, szabályozni csak igen-igen nehézkesen lehet. (Tordai Bence: Nem! Könnyű! Politikai akarat kell hozzá!) Akarat kell hozzá. Javaslom akkor, hogy a párttársával üljenek le, ő nyilatkozta azt, hogy sok barátja Airbnb-zik, és nem fizet adót. Ők nem fognak örülni annak, amit mond.

(19.20)

Ezt az embert úgy hívják, Karácsony Gergely, aki még azt is mondta, hogy egyébként szívesen látná azt, hogy ne lehessen kiadni minden szobát, illetve ne lehessen kiadni minden ingatlant. Magyarul, a tulajdonjog hasznosításában szeretné az önök főpolgármestere a budapestieket korlátozni. Nem tudom, hogy eze az irány, üljenek le, beszéljék meg, tegyenek javaslatot. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   173-180   181-190   191-198      Ülésnap adatai