Készült: 2021.06.17.22:11:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap (2019.10.28.),  99-102. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:03


Felszólalások:   95-98   99-102   103-106      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Arató Gergely képviselő úr, a DK képviselője, kérdést kíván feltenni a belügyminiszternek: „Miért ez a nagy titkolózás a Microsoft körül?” címmel. A kérdés megválaszolásával, tisztelt képviselő úr, a miniszterelnök úr a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Varga Mihály pénzügyminiszter urat bízta meg. Az ön kérdésére a miniszter úr felkérésére Tállai András államtitkár úr fog válaszolni. Öné a szó, parancsoljon!

ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Mint az közismert, a magyar állami szervek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vásárolt 2014 után  két-háromszoros áron a sajtóhírek szerint  a Microsoft hazai leányvállalatától szoftvereket. Emlékeznek mindannyian erre az ügyre: az amerikai hatóságok 7,3 milliárd forintnak megfelelő büntetést róttak ki a Microsoftra a szövetségi antikorrupciós szabályok megsértése miatt.

(13.40)

Tehát azon az oldalon a korrupció bizonyítást nyert, de mint ahogy ez lenni szokott, a korrupciónak általában két szereplője van, van az is, aki kapja a korrupciós pénzt, és minket ez a szál érdekelne most leginkább, a többit meghagyjuk az amerikaiaknak.

Azt, hogy baj van a NAV beszerzésével, az bizonyítja, hogy három alkalommal fordultam írásban a Pénzügyminisztériumhoz néhány egyszerűen megválaszolható kérdéssel, és egyik alkalommal sem sikerült ezekre a kérdésekre érdemben választ kapni. Ezért most újra fölteszem őket, és izgatottan várom, hogy államtitkár úr szóban mere válaszolni rájuk.

A kérdéseim a következők. Foglalkozotte valaha a NAV informatikai ügyeivel Tiborcz Péter Sándor, a miniszterelnök vejének fivére? Ha igen, milyen minőségben? Álle ma bármilyen jogviszonyban Tiborcz Péter a NAV-val? Volte korábban ott bármilyen pozíciója? Volte ebben a minőségében vagy pozíciójában döntési jogköre? Ha igen, az mire terjedt ki? S végül foglalkozotte 2013 és 2015 között szoftverlicencek beszerzésével a NAV számára Tiborcz úr? Izgatottan várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Az elhangzott kérdésre Tállai András államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Én is csak megismételni tudom azt, amit a miniszterelnök úr egy héttel ezelőtt elmondott már a parlamentben: a magyar kormány korábban is és most is azt az álláspontot képviseli, hogy minden szoftvergyártó cégtől közvetlenül szeretne vásárolni szolgáltatást vagy terméket, semmilyen közvetítő harmadik szereplőt nem szeretne beiktatni. Ugyanakkor a probléma az, hogy a Microsoft, az amerikaiak ehhez ragaszkodtak és ragaszkodnak. A Microsoft nem hajlandó közvetlenül senkinek, a magyar államnak sem eladni a termékeit, csak közvetítőkön keresztül. Ez nem magyar probléma, ez egy amerikai probléma, az idevonatkozó visszaélések, szabályozások is az amerikaiakra vonatkoznak.Tehát a kormánynak nem kell semmilyen harmadik közreműködő, készen állunk arra, hogy közvetítők nélkül szerezzük be a szoftvereket, ha az eladó erre hajlandó. Sajnáljuk, hogy a Microsoft nem hajlandó erre. Ezért Magyarország közbeszerzéseket ír ki, a közbeszerzéseken szabályosan lefolytatott eljárásokban szerzi be ezeket a szolgáltatásokat és termékeket. Ha itt valamilyen visszaélés történik, akkor pedig büntetőeljárás indul. (Arató Gergely: Tiborcz Péter Sándor!) Most a legfőbb ügyész úgy döntött, hogy az amerikaiak kérésére indít büntetőeljárást. A kormány is várja ennek eredményét. Kérem, fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Derültség az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:   95-98   99-102   103-106      Ülésnap adatai