Készült: 2021.06.18.22:35:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.),  181-184. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:57


Felszólalások:   177-180   181-184   185-188      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Schmuck Erzsébet képviselő asszony, az LMP képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Mi lesz a munkaerő piaci problémák kezelésével?” címmel. Parancsoljon, képviselő asszony, öné a szó.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter-helyettes Úr! Varga miniszter úr pár hónapja az alacsony munkanélküliséggel büszkélkedett, miközben a valóság az, hogy a gazdaság és a társadalom normális működését már a nagy munkaerőhiány veszélyezteti. Drámaian csökken a népesség, nő az elvándorlás, a magyar nők a kormány minden erőfeszítése ellenére sem szülnek. A betöltetlen álláshelyek száma növekszik. Mi erre a kormány válasza? A 2020. évi költségvetés több mint 50 milliárd forinttal csökkenti a Nemzeti Foglalkoztatási Alap kiadásait, amelynek pont az lenne a feladata, hogy az akár több száz ember munkáját fenyegető helyi munkaerőpiaci kríziseket kezelje, és a foglalkoztatást képzéssel, szakképzéssel elősegítse. Ami az alap bevételeit illeti, azok az utóbbi tíz évben csupán 100 milliárd forinttal nőttek, annak ellenére, hogy az átlagbérek a duplájára emelkedtek. Az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékból több pénzt kellett volna beszedni. Hogyan történhetett ez? Úgy, hogy a kormány csökkentette a munkaerőpiaci járulék mértékét. Ez alapján egyértelmű, hogy a munkaadókat, főleg a nagyvállalatokat sokkal fontosabbnak tartja a munkavállalóknál.

A 2020. évi költségvetés tervezetében az NFA fő bevételeiből, a munkavállalók és a munkaadók befizetéséből 71 milliárd forint a központi kasszába folyik át. Azt kérdezem, hova kerül a dolgozók pénze, mire költik az elvont 71 milliárd forintot, ha nem a munkaerőpiaci problémák kezelésére. Hogyan akarják kezelni a strukturális problémákat, a helyi kríziseket, miközben egyre kevesebb pénz jut képzésre, átképzésre?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. A választ Tállai András államtitkár úrtól fogjuk hallani. Parancsoljon, államtitkár úr!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Igen, így van, az alacsony munkanélküliség és a munkaerőhiány együtt jár, ilyen helyzetben a kormánynak nem lehet más a feladata, csak az, hogy segítse a munkaerőigények kielégítését, ami elsősorban az inaktívak minél nagyobb arányú bevonását jelenti a foglalkoztatásba, így a segítségre szoruló emberek létszáma tovább csökken. Mindezek alapján kevesebb kiadással kell számolni az ellátásoknál, a közfoglalkoztatás helyett is egyre többen választhatják és választják is a nyílt munkaerőpiacot. A kedvező folyamatok megtakarításokat eredményeznek a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban.

(17.10)

A képviselő asszony állításával szemben a kormány nem von el, hanem éppen a szakképzés területén javasol felhasználni, amint azt a költségvetésitörvény-javaslat 9. §-a is kimondja. A költségvetési befizetés a szakképző iskolák működési költségeihez biztosítja a fedezetet. A kormány célja nem lehet más, mint hogy az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközöket is a munkaerőhiány csökkentésének érdekében használja fel, így például a mobilitás növekedésének célját, szándékát is szem előtt kell tartani. Ezért szélesítjük ki a munkásszálló-építési programot, és bővítjük a pályázati keretösszegeket. Ezekkel is új munkahelyeket kívánunk létrehozni.

Végezetül felhívom képviselő asszony figyelmét egy tárgyi tévedésre. Amit ön munkaerőpiaci járuléknak nevez, az nem munkáltatói közteher, hanem a munkavállaló béréből vonják le. Ennek az egyéni járuléknak a mértéke 12 éve nem változott. Az adózás adminisztrációjának egyszerűsítése keretében már 2010. január 1-jétől ez a korábbi önálló adónem összevonásra került, de mértéke ezután sem változott. Ennek fényében nem felel meg a valóságnak az ön állítása, amit a kormányzat járulékpolitikájáról állít. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   177-180   181-184   185-188      Ülésnap adatai