Készült: 2021.06.17.21:49:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

79. ülésnap (2019.06.25.),  29-32. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:33


Felszólalások:   25-28   29-32   33      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: A mai utolsó napirend előtti felszólalásra Böröcz László képviselő úr jelentkezett, a Fidesz részéről. Megadom a szót.

(10.10)

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt kilenc évben az egyik legfontosabb célitűzésünk, hogy úgy tudjuk növekedési pályára állítani Magyarországot, hogy közben minden társadalmi réteg jóléte és önbecsülése is emelkedjen. Ezzel párhuzamosan pedig kiemelt célunk, hogy a gyermekeket vállaló családokat anyagilag is egyre nagyobb mértékben támogassuk és elismerjük. A magyar emberek megfeszített munkájának és a kormány következetes és átgondolt gazdaságpolitikájának köszönhetően a jövő évi költségvetés a családok költségvetése.A 2020-as költségvetési évben a családok támogatása nő a legnagyobb mértékben, több mint 10 százalékkal az előző évhez képest. Az a célunk, hogy Magyarország családbarát hely legyen, mert számunkra a gyermek az első. A kormány 2010 óta megduplázta a családtámogatásra fordított összeget, mely Európában nálunk a legmagasabb. Számszerűen ez azt jelenti, hogy a jövő évi büdzsében több mint 2200 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására. A kormány által előterjesztett 2020-as költségvetés fókuszában a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll. Jövőre minden kiemelt terület minden eddiginél több forrással gazdálkodhat majd. 2020-ban a családok támogatására 224 milliárd forint, az oktatásra 48 milliárd forint, az egészségügyre 184 milliárd forint, a nyugdíjakra 136 milliárd forint, az állami szférában dolgozók bérére 238 milliárd forint, a védelmi és rendvédelmi kiadásokra pedig 174 milliárd forinttal jut magasabb összeg. Annak érdekében, hogy minél több és eredményesebb kutatás valósuljon meg, 32 milliárd forint többletforrás garantálja a kutatás-fejlesztés támogatását 2020-ban.

A legutóbbi negyedéves adatok szerint Magyarország GDP-je 5,2 százalékkal, rekordszinten nőtt. A gazdasági növekedés stabil lábakon áll. Összességében idén is 4 százalék fölötti növekedés várható. Tovább csökken az államadósság, az államháztartási hiány pedig 2 százalék alatt lesz idén is. A 2020-as költségvetés a családok támogatása mellett az eddig elért gazdasági eredmények megvédéséről és az adócsökkentésekről is szól. A kormányzat most is (Zaj.  Az elnök csenget.) a kétszer kettő logikájával nyújtotta be a tervezetet. Csökkenteni akarjuk az adókat, az államadósságot, növelni a béreket, a beruházásokat, a munkahelyek számát, és a teljes foglalkoztatottságra törekszünk. Jövőre a dinamikus 4 százalékos növekedés mellett mérsékelt, 2,8 százalékos inflációval, minden korábbinál alacsonyabb, 1 százalékos hiánycéllal számolunk.

A külső kockázatok kivédésére és kezelésére a GDP 1 százalékát kitevő biztonsági tartalékot tartalmaz a javaslat. Óriási előrelépés, hogy a 2010-es kormányváltáskor megöröklött 83 százalékos GDP-arányos államadósságot jövőre 66 százalékra csökkenthetjük. A 2020-as költségvetés nullszaldós működési költségvetés, vagyis a közszolgáltatások költségét az állam továbbra is a működési bevételeiből finanszírozza. A családok támogatására, a családvédelmi akcióterv végrehajtására 2020-ban 2228 milliárd forintot tervezünk, és 500 milliárd forint szolgálja a gazdaságvédelmi akcióterv keretében a vállalkozások növekedésének ösztönzését. Júliustól tovább csökkennek a munkát terhelő adók, a szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal 17,5 százalékra csökken  ez már 2019-ben 150 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál , januártól pedig 1 százalékponttal 12 százalékra csökken a kisvállalati adó, a kiva. Ez több mint 40 ezer magyar kisvállalkozásnak segít, évente 5 milliárd forintot hagy a zsebükben. Ezenkívül több adónem megszűnik, és egyszerűsítjük az adórendszert, a vállalkozások beruházásainak ösztönzésére pedig növeljük a fejlesztési adókedvezményt.

Az egészségügyben újabb többlépcsős bérfejlesztés lesz. Rendelkezésre áll a forrás a rendvédelmi, a bölcsődékben és kormányzati igazgatásban dolgozók anyagi elismerésére is. 2010 és 2018 között a nyugdíjak közel 30 százalékkal nőttek, a vásárlóerejük pedig több mint 10 százalékkal javult. Jövőre az inflációkövető nyugdíjemelésen túl a nyugdíjasok számíthatnak a nyugdíjprémiumra is.

Magyarországon nemcsak egyre jobb élni, hanem még mindig az egyik legbiztonságosabb országnak számít, ezért a kormány jövőre is erőteljesen fellép az Európát fenyegető bevándorlással, az azzal járó terrorveszéllyel, illetve a közbiztonságot érintő hátrányos következményekkel szemben. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Válaszadásra Tállai András államtitkár úrnak adom meg a szót. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! A kormány által előterjesztett és az Országgyűlés által megvitatott 2020-as költségvetés fókuszában, ahogy ön is hangsúlyozta, a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll. Kiemelt cél továbbá az is, hogy a magyar gazdaság eredményeit egy lassuló európai gazdasági környezetben is meg tudjuk tartani. Ezt szolgálja a gazdaságvédelmi akcióterv.Magyarország belső erőforrásait és erőteljes bővülési képességét alapul véve és szem előtt tartva a nemzetközi környezetből fakadó kihívásokat, a 2020as költségvetés, nem elég hangsúlyozni, dinamikus, 4 százalékos GDP-bővüléssel (Zaj.  Az elnök csenget.) számol, ami az Európai Unióban is kiemelkedő teljesítménynek számít. Mérsékelt, 2,8 százalékos inflációval és minden korábbinál alacsonyabb, 1 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, valamint az ön által is említett 1 százalékos, a GDP 1 százalékát kitevő biztonsági tartalékkal számol.

Ez a költségvetés tehát egyrészt a múlt eredményeire alapozva tervez, annak alapjait megtartva és azt tovább erősítve, bővülve határozza meg a célokat. Az első a családok védelme, a családok megerősítése, ezzel együtt a gazdaság megerősítése és a biztonság fenntartása. De nagyon fontos az is, hogy az eladósodási fordulatot, ami 2013-ban következett be, 2020-ban is tovább tudjuk folytatni.

Összességében a családok védelmére, támogatására mintegy 2228 milliárd forint fog rendelkezésre állni a következő évben. A gazdaságvédelmi akcióterv célkitűzéseit 500 milliárd fogja szolgálni, ami a vállalkozások növekedésének az ösztönzését és a hitellehetőségeik bővülését fogja elsősorban majd támogatni. Tovább folytatódik az adórendszer egyszerűsítése és az adónemek további csökkentése. Nagyon fontos, hogy az országunk biztonságát megtartsuk, hiszen ezzel a turizmusnak adunk csábítási lehetőséget, erősítjük a turizmus ágazatát.

A részletekbe belemenve, 2020-tól a családvédelmi akcióterv összes intézkedése, amelyre jelentős forrás jut az említettek szerint, a következő: a babaváró támogatás, a CSOK kedvezményes hitelének bővítése, a többgyermekesek jelzáloghitelének átvállalása, autóvásárlási program, bölcsődefejlesztés és -építkezés, nagyszülői gyed és a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A gazdaságvédelmi akcióterv elemei közül kiemelkedik a szociális hozzájárulási adó kulcsának 2 százalékos emelése. Kiemelkedik a kisvállalkozások támogatása szempontjából a kisvállalati adó, az úgynevezett kiva kulcsának 1 százalékos, 12 százalékra való csökkentése. Nagyon fontos, hogy folytatódik az adórendszer egyszerűsítése, adónemek szűnnek meg, adók kerülnek összevonásra. Megszűnik a 100 millió forint éves árbevétel feletti vállalkozások adóelőleg-feltöltési kötelezettsége a társasági adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója tekintetében. Felfüggesztésre kerül a reklámadó. 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik a kereskedelmiszálláshely-szolgáltatások áfakulcsa. A preferált kistelepüléseken 2020. január 1-jétől áfa-visszatérítési támogatás vehető igénybe 5 millió forint összeghatárig, lakóingatlan építése mellett már bővítésre és felújításra is fel lehet majd használni.

Jelentős tételekkel lehet folytatni a sort, azonban összegezve megállapítható, hogy Magyarország belső növekedési motorjai stabilak, a gazdaság bővülési potenciáljára a külső környezet változása jelenthet csak kockázatot. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) A külső kockázatokra felkészülve szintén biztonsági tartalékot tartalmaz a költségvetés. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(10.20)
Felszólalások:   25-28   29-32   33      Ülésnap adatai