Készült: 2021.06.17.00:54:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

78. ülésnap (2019.06.24.),  69-74. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 9:17


Felszólalások:   63-69   69-74   75-81      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. A képviselő úr a választ nem fogadta el. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae az államtitkári választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 108 igen szavazattal, 29 ellenében, 1 tartózkodással elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Boldog István, a Fidesz képviselője, interpellációt nyújtott be a pénzügyminiszter úrhoz: „Adópolitika régen és most! Miért nem működik a baloldali adóemelés a gyakorlatban?...” (Néhány kormánypárti képviselő távozni készül az ülésteremből.  Közbeszólások az ellenzék soraiból.  Az elnök csenget.) Tisztelt Országgyűlés! (Zaj.  Az elnök csenget.  Dr. Vadai Ágnes: Figyelünk nagyon! Alig várjuk!  Derültség az ellenzék soraiban.) Kis nyugalmat kérek szépen azoktól, akik éppen kifelé vándorolnak, köszönöm (Közbeszólások és derültség az ellenzék soraiban.) „Milyen káros következményei vannak?" címmel. (Folyamatos közbeszólások az ellenzék soraiból.) Boldog István képviselő urat illeti a szó.

BOLDOG ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány  ahogy már megszokhattuk  az idén is tavasszal nyújtotta be a jövő évi költségvetést, függetlenül attól, hogy idén májusban még egy választás is volt. Úgy gondolom, a kiszámíthatóság egy olyan érték, amit a piaci szereplők fontosnak tartanak, hiszen a költségvetés júliusi elfogadásával közel fél év áll mindenkinek a rendelkezésére, hogy felkészüljön a jövő évi változtatásokra. Sajnálatos módon a baloldal kilenc év után sem tanult semmit múltbéli hibáiból (Dr. Vadai Ágnes: Baloldal! Kik?!), ugyanazt az adópolitikát akarják folytatni, amellyel már Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai is sorozatban megbuktak. (Ungár Péter: Medgyessy?!) Gyurcsány új pártja, a Demokratikus Koalíció még a 2018-as választási programjában is büszkén vállalta és tervezte az ingatlanadó bevezetését. Szomorú, hogy nem értették meg, hogy a magyar emberek nem kérnek az adóemelési javaslataikból, ahogy nem kérnek a 4 százalékos különadókból sem, hiszen emlékezzünk csak vissza: Gyurcsány idején mind a vállalatokat, mind az embereket úgynevezett különadóval sújtották (Arató Gergely: Azokat, akik sok százezer forintot kerestek!), azért, mert valaki a szakmájában jó volt, és jól keresett, extra adóval büntették. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Így fordulhatott elő, hogy sokan 36 százalékos kulcs felett további 4 százalékos szja-adót fizettek.

A hozzá nem értés abszolút csúcsa az volt, amikor 2007. január 1-jén életbe léptettek egy új adónemet, az úgynevezett vállalkozások elvárt adóját, amelyet az Alkotmánybíróság még az év februárjában megsemmisített, és visszamenőleges hatállyal megszüntetett. Ezt még veszteséges működés esetén is be kellett volna fizetni a társaságoknak.

Ne legyen kétségünk, ismét megemelnék a társasági adót is, bevezetnék a többkulcsos adózást, amivel megint ellehetetlenítenék a középosztályt, ahogy tették már 2010 előtt. (Arató Gergely közbeszól.)

(15.10)

Úgy gondolom, a baloldal még mindig a megszorításokban és az osztogatásokban hisz és olyan adóemelésekben, amelyek megfojtják a gazdaságot.

A jó hír az, tisztelt képviselőtársaim, hogy az elmúlt évek adópolitikája a családokról és a fegyelmezett költségvetésről szól. Személyesen nagyon büszke vagyok arra, hogy Magyarországnak jövőre várhatóan mindössze 1 százalékos lesz a költségvetési hiánya, amire nagyon régen volt példa. A magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt években igen sokat javult, és ez lehetőséget ad arra, hogy a gazdaság többletbevételéből a kormány olyan intézkedéseket valósítson meg, mint például a gazdasági akcióterv.

A fentiekre tekintettel kérdezem az államtitkár urat, miért nem működik a baloldal adóemelési gyakorlata, milyen káros következményei vannak. (Derültség az ellenzék soraiban.) Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak. (Zaj és közbeszólások.  Az elnök megkocogtatja a csengőt.)

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, emlékeznünk kell a Gyurcsány-kormányzás idejére. Ha megengedi, az adópolitikán túl még mondanék néhány példát, hogy hogyan is kezelte a Gyurcsány-kormány a kormányzás lehetőségét. Fel kell elevenítenünk, hogy elvett az emberektől egyhavi nyugdíjat. Melléteszem, hogy mit tett a Fidesz-kormány: a Fidesz-kormány viszont azt mondta (Szabó Szabolcs: Visszaadta a 13. havit!), hogy megtartjuk a nyugdíjak reálértékét, és ezt a kormányzása alatt minden évben be is tartotta.

A Gyurcsány-kormány elvett egyhavi jövedelmet az emberektől (Dr. Vadai Ágnes: Ez nem így van!); a Fidesz-kormány alatt, 75 hónapja folyamatosan növekszik a jövedelem (Szabó Szabolcs: És visszaadta!), és most már több mint három éve a reálbér és a reáljövedelem is növekszik. (Arató Gergely: Ti visszaadtátok! .- Dr. Vadai Ágnes: Tessék már elmenni megnézni, mennyibe kerül egy kiló krumpli! 360 forint egy kiló krumpli!)

A Gyurcsány-kormány elvette a családi adókedvezményt; a Fidesz-kormány a családi adókedvezményt a két- és háromgyermekesek esetén jelentősen növelte, a háromgyermekesek esetében 33 ezer forint/hó.

A Gyurcsány-kormány elvette a lakásépítési kedvezményeket, az összes adókedvezménnyel együtt; a Fidesz-kormány az otthonteremtési programmal, az áfacsökkentéssel kedvez (Dr. Vadai Ágnes: Mészáros Lőrinc!) a lakásépítőknek.

A Gyurcsány-kormány devizahitelbe hajtott több mint egymillió magyar családot (Dr. Vadai Ágnes: Nem igaz!), amivel lakhatási, megélhetési válságba sodort sok százezer embert. A Fidesz-kormány ezt megszüntette, és ezeket az embereket ebből a bajból kihozta. (Arató Gergely: Ennyire féltek Feritől?)

A Gyurcsány-kormány idején nőttek a lakhatási költségek, az energiaköltségek (Dr. Vadai Ágnes: Nem igaz!), gázenergia, a villamos energia; a Fidesz-kormány idején rezsicsökkentés került bevezetésre. (Dr. Vadai Ágnes: Nem igaz! Na, ez főleg nem igaz!)

Egyszerűen a Gyurcsány-kormány idején nem volt családtámogatási rendszer (Dr. Vadai Ágnes: Dehogynem!); a Fidesz-kormány pedig a 2020-as költségvetésben is több mint 2000 milliárddal támogatja a családokat.

Ami a Gyurcsány-kormánynak az adópolitikáját illeti, erre, tisztelt képviselő úr, hadd mondjak el egy példát: 2006. január 1-jétől politikai haszonszerzés céljából, mert 2006-ban választások voltak, a 25 százalékos áfát lecsökkentette 20 százalékosra. (Szászfalvi László: Bizony!  Dr. Vadai Ágnes: Aztán felvitte 27-re.) Majd maga Gyurcsány Ferenc egy év múlva a következőképpen nyilatkozik erről, akkor éppen egy olyan hullámban volt, amikor őszinteségi roham jött rá (Szászfalvi László: Őszinteségi roham!): utólag nehezen vitatható, hogy az általános forgalmi adó 2006. év eleji csökkentése gazdaságpolitikai hiba volt.

Azért volt hiba, mert valójában az árak nem csökkentek, ugyanakkorák maradtak, az emberek ugyanannyit fizettek a termékekért és a szolgáltatásokért, és ezt ő maga is beismerte. Bár az áfát csak 2009. június 1-jén emelték vissza, és ezzel azt érték el, hogy ugyanazt a terméket a kormány miatt (Dr. Vadai Ágnes: Ez nem Gyurcsány-kormány volt!) sokkal drágábban kapták meg az emberek. Az adócsökkentésből nem csökkentés lett, hanem lényegében egy jelentős árdrágítás. (Dr. Vadai Ágnes: Most 27 százalék az áfa, államtitkár úr!)

A Fidesz-kormány nem így kezeli az adópolitikát. A jelenlegi adópolitika elve az, hogy az adókat csökkenteni kell, de a közterheket mindenkinek be kell fizetni az államkasszába. Ezért érte el a Fidesz-kormány azt, hogy csökkenő adóterhek és közterhek mellett az adóbevételek mégis növekednek (Arató Gergely: A szegények fizetik az adót, államtitkár úr!), és ezáltal a költségvetés helyzete stabilizálódott, és így jut több az államkasszából minden közkiadásra.

Azt gondolom, hogy a magyar gazdaság helyzete erős, jelentősen tudott így növekedni a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés is beindult, és remélhetőleg ez folytatódni is fog. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Megkérdezem a képviselő urat, elfogadjae az államtitkári választ.

BOLDOG ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Látszik, hogy az én interpellációm és az ön válasza közben is a Gyurcsány-pártnak, a liberálbolsevikoknak nagyon fájt, hogy szembesítettük azzal, hogy mit tettek. (Moraj a DK soraiban.  Dr. Vadai Ágnes: Ezer évvel öregebb vagy, mint én! Nagyobb kommunista vagy, mint én!) Az összes, a történelem folyamán az összes bolsevik párt pontosan úgy tett, ahogy a Gyurcsány-kormány (Dr. Vadai Ágnes: Milyen bolsevikokról beszélsz, te?), állandóan a magyar emberekre rontott, nemcsak fizikailag, mint 2006-ban, hanem mindig olyan adótörvényeket hozott, amivel a dolgozó embereket sújtotta. Azt gondolom, nagyon fontos, hogy az emberek lássák, hogy nemcsak adókat emelnének, ha visszajönnének, hanem bizony az összes családpolitikai intézkedésünket, amivel segítjük a magyar emberek gyermekvállalását, mindet visszavonnák, mindet tönkretennék. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Én azt gondolom, hogy nem szabad megengedni, hogy újra hatalomra kerüljenek a bolsevikok. (Dr. Vadai Ágnes: Milyen bolsevikok?) Köszönöm, a válaszát elfogadom. (Taps a kormánypártok padsoraiban.  Dr. Vadai Ágnes: Már ezért megérte bejönni!)
Felszólalások:   63-69   69-74   75-81      Ülésnap adatai