Készült: 2021.06.17.21:30:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap (2019.06.17.),  61-67. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 11:13


Felszólalások:   55-61   61-67   67-72      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő asszony nem fogadta el az államtitkári választ, ezért kérdezem önöket, elfogadjáke azt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 112 igen szavazattal, 30 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Burány Sándor képviselő úr, a Párbeszéd képviselője, interpellációt nyújtott be a pénzügyminiszterhez: „Fizesseneke a gazdagok, hogy csökkenjen a lakhatási válság?” címmel. Burány Sándor képviselő úré a szó. Parancsoljon!

BURÁNY SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években brutálisan megugrottak a lakásárak Budapesten, sőt nemcsak a lakásárak, hanem az albérleti összegek is brutálisan megugrottak a fővárosban. Emiatt nagyon sok budapesti vagy Budapestre felköltöző lakhatása került az elmúlt években veszélybe.Miközben sem a főváros, sem az állam nem hajlandó komoly mértékben bérlakásokat építeni, addig egyre több embert lakoltatnak ki, egyre több diáknak kell ingáznia, és egyre nehezebb a családoknak kigazdálkodni a hiteleket vagy a lakhatás költségeit. Ha megnézünk egy országos szempontból átlagos keresettel rendelkező kétkeresős családot, akkor azt látjuk, hogy ők nagyjából nettó 300 ezer forintból kell hogy gazdálkodjanak, és ebből kellene kigazdálkodni nagy-nagy nehezen azt a 120-130 ezer forintot, amelyet vagy lakásvásárlás esetén, kedvezményes lakásvásárlás esetén törlesztésre fordíthatnak vagy pedig albérlet kifizetésére fordíthatnak. Mind a kettő esetben belátható, hogy egy átlagos keresettel rendelkező család esetében ezek a költségek egészen elképesztően brutálisak.

Budapest belső kerületeiben különösen durva a helyzet, előfordul, hogy duplázzák a bérleti díjat, az árakat pedig részben a népszerű Airbnb hajtja fel. De a rövid távú lakáskiadásnak nem csak ez a formája jellemző a fővárosban, sokan ugyanis elég jól jártak azzal, hogy a felfutás előtti években vettek lakást, amin mostanában és feltehetően még jó ideig nagyon nagyot kaszálnak.

A kormány az elmúlt években semmibe vette a problémát, a CSOK és egyéb családtámogatások, amiből lakást lehetne bérelni vagy vásárolni, nem kezelik a lakhatási válságot globálisan, egy szűk körnek kétségkívül nyújtanak támogatást. A kormány évek óta nem költ szociális bérlakások építésére, ugyanez jellemző a fővárosra is, miközben több lakás amortizálódik, mint amennyi épül a fővárosban. A kormány hiába próbálja pörgetni az új lakások építését, az a szomorú tény, hogy azok száma, az építések száma jelentősen elmarad a 2006 előtti szinttől, amikor 50-60 ezer lakás épült évente. (Egy közbeszólásra:) Segítünk. Ha a kormány nem talál elegendő forrást a bérlakások építésére, akkor kérem, hogy fontolják meg Karácsony Gergely javaslatát. Ennek a javaslatnak az a lényege, hogy 500 millió forint feletti érték esetén (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a luxusingatlanokra kivet egy adót, amelynek bevételeiből szociális bérlakásokat lehetne építeni, valamint önkormányzati bérlakásokat újíthatna fel a kormány vagy az adott település.

Kérdezem tehát az államtitkár úrtól, hogy hajlandó lesze végre szociális bérlakásokra költeni a kormány, hogy csökkentse az albérlet- és a lakásárakat. (Közbeszólások mindkét oldalról: Idő!) És késze megfontolni egy luxusadó kivetését az 500 millió feletti luxusingatlanokra? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelettel majd fölhívom figyelmét máskor az időkeret betartására. Az elhangzott interpellációs kérdésére a választ Tállai András képviselő úr, államtitkár úr fogja megadni.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön lakhatási válságot emleget, de ha megengedi, ezzel van egy kis probléma. A lakhatási válság azt jelenti, mikor emberek széles tömege kerül válságba azáltal, hogy elveszti a lakóházát.

(15.10)

Jelenleg ez a helyzet nem áll fenn Magyarországon, viszont a lakhatási válság éppen az ön kormánytagsága idejére esik, amikor engedték, hogy emberek százezrei vagy inkább milliói kerüljenek a devizahitelezés által nagyon nehéz helyzetbe (Dr. Varga-Damm Andrea: Mindig ugyanazt…  Gréczy Zsolt: Önök vezették be!), valójában lakhatási válságba. Az önök kormányzása idején alakult ki Magyarországon a lakhatási válság. Ön most feláll, és ezt a kormányt vádolja ezzel a helyzettel. Önök semmit nem tettek a devizahitelezés megakadályozására, 2010-ig kellett várni a magyar embereknek, míg a jelenlegi kormány kimentette emberek százezreit a valóságos lakhatási válságból.

A jelenlegi kormánynak az otthonteremtés területén is világos elképzelései vannak: minden magyar embernek, minden magyar családnak lehetősége szerint otthonhoz kell jutnia. Az évszázadokkal ezelőtt kialakult hagyományt, gyakorlatot, gondolkodást, hogy saját lakásom legyen, a kormány támogatja, és a kormány politikáját ehhez igazítja. Ezért fontos, hogy munka- és értékalapú társadalmat hozzunk létre, ahol a megélhetés biztosítható becsületes munkából, és arra mindenkinek legyen lehetősége. Persze, aki dolgozik, gyermeket nevel és vállal, az nagyobb segítséget kap az otthonteremtésben. Ezzel szemben önök a kormányzásuk idején minden ilyen támogatást szép fokozatosan leépítettek, 2009-ben már nem volt szocpol és nem volt kamattámogatás. Ez a valóságos helyzet.

A jelenlegi kormány viszont már egy olyan rendszert dolgozott ki, az úgynevezett CSOK rendszerét, amelyben 104 ezer család adott be kérelmet, és 304 milliárd forint a kormány elkötelezettsége e tekintetben. Persze, ezt ön becsmérli, ahogy ezt önöktől megszoktuk.

Ami pedig Karácsony Gergely javaslatát illeti, amelyet most ön itt reklámoz, egyszerűen megdöbbentő: a szocialistáknak semmi más nem jut eszébe, amikor a hatalom közelébe érnek, csak az adóztatás, a vagyonadó, az ingatlanadó. Igaz, most nem arról van szó, hogy az egész országban be tudnák ezt vezetni, csak a budapestieket szeretnék Karácsony Gergely által ezzel sújtani. Tisztelt képviselő úr, nem ez a megoldás. Figyelje a Fidesz-KDNP-kormány megoldásait! Nem kell adót növelni, adót csökkentve is el lehet érni a kormányzati célokat például az otthonteremtés terén is.

És ha megenged egy záró megjegyzést: az ön véleményéből is érzékelhető, hogy önök teljesen másként gondolkodnak, amikor kormányon vannak, akkor nem számítanak az emberek, nem számítanak a családok, nem számítanak a gyermekek, nem számít az otthonteremtés, de amikor ellenzéki padsorokban ülnek, akkor egyébként a lakosság, a választópolgárok által támogatott rendszert is önök rendszerint támadják. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Kérdezem Burány Sándor képviselő urat, hogy elfogadjae az államtitkári választ. Parancsoljon!

BURÁNY SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm, elnök úr. Ezt a választ nem lehet elfogadni. Államtitkár Úr! Ha már a családokról van szó, nem tudom, feltűnte önnek mint államtitkárnak, hogy utoljára a családi pótlékot még a szocialista kormányok idején emelték. Mi egyébként kormányzásunk kezdetén kétszeresére növeltük a családi pótlékot, mi emeltük utoljára, az elmúlt kilenc évben egyetlen fillérrel nem voltak képesek a családi pótlékot emelni. Államtitkár úr, ez csak az egyik tény.A másik: adócsökkentésről beszélt. A lakhatási válság egyik oka pontosan az, hogy az alacsony keresetű jövedelmeket (sic!), ellentétben a szocialista kormányokkal, önök megadóztatták. A minimálbér Európában még soha ekkora adót nem kellett hogy elviseljen, mint az önök kormányzása idején Magyarországon.

Ezek a szomorú tények. Egyébként ön nem ismeri a szociológiai tanulmányokat, és fogalma sincs a lakhatási válságról, amibe például az is beletartozik, hogy ma Magyarországon százezernyi családnak nincs normális lakása, salétromos, rosszul szigetelt (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), alacsony komfortfokozatú házakban kénytelenek élni. Nem fogadom el a válaszát. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! A képviselő úr nem fogadta el az államtitkári választ, ezért kérdezem önöket, elfogadjáke azt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 112 igen szavazattal, 31 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tilki Attila képviselő úr, a Fidesz képviselője, interpellációt nyújtott be a külgazdasági és külügyminiszterhez: „Visszatére Románia a párbeszéd útjára?” címmel. Tilki Attila képviselő úré a szó. Parancsoljon!
Felszólalások:   55-61   61-67   67-72      Ülésnap adatai