Készült: 2021.06.17.03:27:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (2019.06.11.),  135-144. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:31


Felszólalások:   123-134   135-144   145-154      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm miniszter úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Böröcz László, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Milyen mértékben járul hozzá a vállalkozások sikeréhez a Gazdaságvédelmi Akcióterv bevezetése?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Tállai András miniszterhelyettest, államtitkárt jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, hogy elfogadjae a válaszadó személyét, Tállai miniszterhelyettes urat, vagy személyesen miniszter úrtól kéri a választ.

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elfogadom Tállai államtitkár urat.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr.

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Orbán Viktor miniszterelnök úr nemrégiben jelentette be, hogy a kormány a magyar gazdaság teljesítményének védelme érdekében gazdaságvédelmi akciótervet indít. Az akcióterv olyan területekre terjed ki, amelyek a magyar gazdasági növekedés szempontjából meghatározó jelentőséggel bírnak. A gazdaságvédelmi akcióterv különösen fontos a vállalkozások szempontjából, hiszen tovább csökkennek a munkát terhelő adók. Júliustól a szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken, ezzel évente mintegy 150 milliárd forintot hagyunk a magyar vállalkozásoknál. Januártól pedig 1 százalékponttal, 12 százalékra csökken a kisvállalkozói adó, a kiva, ez több mint 40 ezer magyar kisvállalkozót érint, s ezzel évente 5 milliárd forintot hagyunk náluk. Kibővítésre kerül a fejlesztési adókedvezmény is, ez az adócsökkentés mintegy 7 ezer vállalkozást érint.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mindössze néhány pontját említettem a kormány által elindított gazdaságvédelmi akciótervnek, s már ezekből is jól látható, hogy a Fidesz-KDNP-kormány ezzel az egy intézkedéssel többet tesz a magyar vállalatokért és a magyar gazdaság fejlődéséért, mint azt korábban a Gyurcsány Ferenc által irányított baloldal tette. A Fidesz-KDNP-kormány minden erőfeszítést megtesz és megtett az elmúlt években is a magyar gazdaságért, kezdve azzal, hogy talpra állította az ország gazdaságát a teljes összeomlás széléről, melybe a 2002 és 2010 közötti nyolc évig tartó szocialista kormányzás belesodorta. Gyurcsány Ferenc a kormányzása alatt nem a magyar gazdaság, nem a magyar vállalatok és nem a magyar emberek érdekeit képviselte, hanem adóemelésekkel tette tönkre a vállalatokat, munkahelyeket szüntettek meg, és lehetetlenné tették a béremeléseket is.

Tisztelt Államtitkár Úr! 2010-től a magyar gazdaság és a magyar vállalkozások felfelé ívelő teljesítményt mutatnak, és évről évre jobb eredményeket produkálnak. Ezért kérdezem, milyen mértékben járul hozzá a vállalkozások sikeréhez a gazdaságvédelmi akcióterv. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Tállai András miniszterhelyettes, államtitkár úrnak. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A gazdaságvédelmi akcióterv lényegét az érti meg, aki lát egy folyamatot 2010 óta, a Fidesz-KDNP-kormány megalakulása óta a gazdaságpolitika terén. A kormány gazdaságpolitikai célkitűzése kezdetben a munkahelyteremtés volt, ma is az, a foglalkoztatás bővítése, de azt azért tudnunk kell, hogy abban az időben 12 százalék volt a munkanélküliség, most pedig 3,5 százalék, több mint 800 ezer embernek sikerült munkát szerezni. A tartós gazdasági növekedés megteremtésével az elmúlt években az Európai Unió első három országában volt a magyarországi növekedés, most pedig 5,3 százalék, ami a legmagasabb az Unióban. A jövedelmek növekedésének egyértelmű célja, hogy a reáljövedelem növekedjen, és most már több éve folyamatosan növekszik a munkavállalók reáljövedelme. Ehhez párosul az adóterhek csökkentése, a személyijövedelemadó-kulcs 15 százalékos mértéke és a társasági adó 9 százalékos mértéke Európában is kiemelkedő.

Nagyon fontos, hogy a kormány az adócsökkentéssel teremti meg a versenyképességet a kis, közép- és nagy nemzetközi vállalatok számára is. Fontos célkitűzése a gazdaságvédelmi akciótervnek, hogy megvédje az eddigi eredményeket egy esetleges gazdasági lassulástól vagy más olyan tényezőtől, ami negatívan hat a gazdaságra. Ezekkel az intézkedésekkel a kormány kivédi ezeket a hatásokat.

(16.30)

A versenyképesség terén, amit csak az adózás terén fogunk megszavazni, jelentős forrást hagyunk a vállalkozásoknál, amelyek a beruházásaikat, fejlesztéseiket tovább tudják növelni, és adott esetben a munkavállalók bérét tudják növelni  ez a célja a gazdaságvédelmi akciótervnek. Köszönöm szépen. (Dr. Rétvári Bence: Bravó!  Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm a miniszterhelyettes úr válaszát. Öné a szó, képviselő úr, viszonválaszra.

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm a válaszát. Természetesen nagyon fontos az, hogy a magyar vállalkozások érezzék a kormány támogatását, hogy megtapasztalhassák azt, hogy a különböző intézkedések mentén a magyar emberek és a magyar vállalkozások érdekeit tartja szem előtt a kormány, és bízzanak benne, hogy hosszú távon is meg fog maradni ez a tendencia. Hiszen hogyha valaki visszaemlékszik, 2002 és 2010 között Gyurcsány Ferenc (Derültség az LMP soraiban.) és a baloldali kormánya gyakorlatilag törvénybe iktatta az adócsökkentéseket, majd a választások után, 2006-ban rögtön el is törölte azt, csődbe vitte az országot, még mielőtt a gazdasági világválság Magyarországon vagy egyáltalán a világon szóba került volna. Ahhoz, hogy a magyar vállalatok és főleg a kkv-szektor, amely a magyar munkavállalóknak a 60 százalékát foglalkoztatja, fejlődni tudjon, és hatékonyabbá tudjon válni, szüksége van arra, hogy a kormány jelentősen csökkentse a terheit és támogassa őket.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg a miniszterhelyettes urat. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengeded, megengedi, mondanék én is néhány konkrét intézkedést. Ahogy ön a kérdésében kiemelte, a szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentését, azért most 17,5 százalék lesz ez az adónem, de amikor a Fidesz elkezdte csökkenteni, ez bizony 27 százalék volt, és csak a Fidesz csökkentette a szociális hozzájárulási adó, a társadalombiztosítási járulék mértékét, és most is vállalja a kormány, hogy ezzel 144 milliárd 2019-ben és 156 milliárd forint fog kiesni a költségvetésből, ugyanakkor ez az összeg ott fog maradni a vállalkozásoknál, és a már említett célokra tudják fordítani. De ha már adóváltozásokról beszélünk, meg kell említeni a szálláshelyáfa csökkentését, ami egyértelműen a turizmus mint húzóágazat feltételrendszerét fogja könnyíteni. Tisztelt Képviselő Úr! A kormány a múltban is és a jövőben is ezen az úton, a gazdaságpolitikai intézkedések sorozatán fogja folytatni a kormányzást. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Közbeszólás az LMP soraiból.)
Felszólalások:   123-134   135-144   145-154      Ülésnap adatai