Készült: 2021.06.17.21:45:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2019.06.03.),  55-58. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:59


Felszólalások:   51-54   55-58   59-62      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönjük, államtitkár úr. Farkas Gergely, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Miért nem lép fel továbbra sem a kormány a diákmunka-rendszerben tapasztalható visszaélések ellen?” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Éves szinten diákok százezrei vállalnak munkát, hiszen a mindennapos kiadások vagy épp a tandíj kifizetése, a lakhatás biztosítása a legtöbb családnak nagy terhet jelent. Így két lehetőség közül választhatnak: vagy hitelt  például diákhitelt  vesznek fel, ezzel hosszú évekre eladósítva magukat, vagy dolgozni kezdenek.A diákok kiszolgáltatott helyzetét azonban  a fiatal korukból adódó jogi és egyéb tapasztalataik hiányát  gyakran kíméletlenül kihasználják a munkáltatók. Több esetben számoltak be olyan problémákról, hogy az iskolaszövetkezetek csak nagyon későn, például a hónap második felében utalják a megkeresett munkabért, ily módon egyes kiadásokat csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudnak fizetni a fiatalok.

A bérek alacsony szinten való beragadása szintén gondot okoz, de előfordul, hogy feketén dolgoztatják a diákokat, érvénytelen szerződést kötnek velük, vagy éppen nem tartják be a szerződésben foglaltakat a munkáltatók.

Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik következetesen és a leghatározottabban kiáll a diákmunkások érdekét szolgáló biztonság és méltó körülmények biztosítása mellett, ezért is hangoztatjuk már évek óta folyamatosan, hogy sürgősen fel kell lépni az előbb említett visszásságokkal szemben.

Az önök részéről azonban még semmi érdemi intézkedést nem láthattunk, hiszen évek óta meglévő problémák ugyanúgy jelen vannak most is a rendszerben. Nem elegendő politikai haszonszerzés céljából foglalkozni a fiatal munkavállalók problémáival, mint ahogyan azt tették a diákmunkásokat kihasználó Czeglédy Csaba ügyében. A diákok a valós problémáikra valós megoldásokat követelnek. Éppen ezért szükséges a visszaélések felszámolása érdekében szigorítani az ellenőrzéseket, biztosítani kell ingyenes jogsegélyszolgálatot a diákmunkásoknak, és ki kell zárni az adó- és járulékkedvezményt biztosító rendszerből a diákok jogait súlyosan megsértő munkahelyeket, valamint iskolaszövetkezeteket.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdésem mindezek után az, hogy mikor hallgatják meg végre a fiatalokat, és kezdik el a diákmunkások érdekeit is figyelembe venni a munkavállalókéval szemben. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönjük, képviselő úr. Tállai András államtitkár úrnak adom meg a szót.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 2016. évi XLIX. törvény módosítása szabályozta a diákmunka rendszerét, a diákszövetkezeti foglalkoztatás speciális sajátosságait. Előre jelzem, hogy a Jobbik frakciója ezt a törvénymódosítást nem szavazta meg. Ugyanakkor megszavazta azt a törvénymódosítást, amit most ön politikai haszonszerzésnek minősít, mégpedig amikor a Czeglédy-károsultakat az állam kárpótolta. Milyen érdekes ez a rendszer! Lehet, hogy akkor önöknek is politikai haszonszerzés volt a cél.De visszatérve a kérdésére, a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy az iskolaszövetkezetben történő foglalkoztatás esetében a diákok jogsértésnek való kitettsége alacsonyabb, anyagi biztonsága pedig lényegesen magasabb, mint közvetlen munkavállalás esetén. A diákok anyagi biztonságát szolgálja egy kormányrendelet, amely rögzíti a mindenkori minimális szolgáltatási díj összegét, ezzel megakadályozva, hogy a kötelező legkisebb munkabér alatti összegben foglalkoztassák a diákokat.

Az iskolaszövetkezet és a tag közötti jogviszony munkaügyi ellenőrzése során a fiatalkorú foglalkoztatottakat védő szabályokat átfogóan ellenőrzi a mindenkori ellenőrzés; ilyen a munkaidő, a pihenőidő, a szabadság kiadása, a minimális díjazás, illetve a személyes közreműködéssel kapcsolatos megállapodások megléte.

A hatóság ugyanakkor általános jelleggel vizsgálja valamennyi munkáltatónál a fiatalkorú munkavállalókkal kapcsolatos speciális munkajogi szabályok érvényesülését. Az ellenőrzési adatok szerint az elmúlt három évben a fiatal munkavállalókat érintő ellenőrzések száma mindössze 189 fő volt. Itt jelzem, hogy 2018-ban 68 ezer munkavállalót érintett az ellenőrzés.

A kormány célja tehát az, hogy a fiatal dolgozókat ért jogsértések száma az elkövetkezendő időszakban is a lehető legalacsonyabbra csökkenjen. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   51-54   55-58   59-62      Ülésnap adatai