Készült: 2021.06.17.03:32:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2019.06.03.),  43-46. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:51


Felszólalások:   39-42   43-46   47-50      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönjük, államtitkár úr. Demeter Márta, az LMP képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Hogyan harcol Magyarországon a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen a Nemzetközi Beruházási Bank?” címmel. Öné a szó, képviselő asszony.

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Önök tavaly júniusban írtak alá egyetértési nyilatkozatot a Nemzetközi Beruházási Bank elnökével arról, hogy a bank irodát nyit Budapesten. Ezt követően pedig a bank döntött arról, hogy regionális székhelyüket is Budapestre teszik át.Önök valamiért nagyon szívükön viselik a bank sorsát, hiszen idén márciusban a parlamenti többséggel elfogadták a kormány törvényjavaslatát, melynek értelmében a Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok ellenőrzései alól, vendégeik pedig szabadon jöhetnek az országba.

A Nemzetközi Beruházási Bankot 1970-ben alapították, az alapítók között akkor ott volt Magyarország, ám a nem elég átlátható működés miatt hazánk 2000-ben, tehát az első Orbán-kormány regnálása idején kilépett a szervezetből. Magyarország tagságát érdekes módon a második Orbán-kormány újította meg 2014-ben, és Oroszország, valamint Bulgária után rögtön a szervezet harmadik legnagyobb részvényesévé vált.

A Nemzetközi Beruházási Bank kormányzótanácsának most március 1-jei üléséről kiadott közleményéből tudhattuk meg, hogy a nevezett testület jóváhagyta a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni harccal kapcsolatos, megújított belső normatív szabályozókat.

Mindezek alapján kérem államtitkár urat, válaszoljon a kérdésekre. A Nemzetközi Beruházási Banknak a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni harccal kapcsolatos normatív szabályozói mennyire vannak összhangban az ezekben a témakörökben hatályos magyar és uniós szabályozókkal? Vannak-e eltérések a Beruházási Bank vonatkozó szabályai, illetve a magyar és uniós normák között? Ha igen, akkor ezek pontosan mire terjednek ki? Milyen mandátummal vett részt a Nemzetközi Beruházási Bank kormányzótanácsának március 1-jei ülésén a kormány képviselője a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni harccal kapcsolatos normatív szabályozókról szóló napirendnél?

(12.30)

Nyomatékosan kérem államtitkár urat, hogy válaszolja meg a kérdéseket, hiszen már több alkalommal a Pénzügyminisztériumnak ez nem sikerült. Úgyhogy kíváncsian várjuk az ön válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönjük, képviselő asszony. Megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ahogy ön is mondta, a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatótanácsa a 2019. március 1-jei ülésén áttekintette és jóváhagyta a menedzsment által előkészített javaslatot a bank pénzmosás és terrorizmus finanszírozása, csalás és korrupció elleni aktualizált szabályzatáról.Az új szabályzat az e területen alkalmazott legfrissebb nemzetközi szabványok, így különösen az OECD és a Financial Action Task Force, illetve a bankfelügyeleti sztenderdalkotó bázeli bizottság előírásai és ajánlásai alapján készült el. A szabályzat alkalmazása során a bank figyelembe veszi és tiszteletben tartja tagállamai, így Magyarország csalás, korrupció, pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni céljait, elköteleződéseit. A bank általánosságban véve egyébként is kategorikusan elutasítja a korrupciót, a csalást, a vesztegetést, a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását. A szabályzat és a kapcsolódó magatartási kódex magas fokú integritási elvárásokat rögzít a bank vezetői és személyzete számára, és ezek betartására többszintű ellenőrzési rendet, belső kontrollt határoz meg. A bank a releváns hazai előírásokhoz hasonló módon gondosan átvilágítja leendő ügyfeleit. Ennek keretében részletesen megvizsgálja a partner tulajdonosi hátterét, a finanszírozni kívánt ügyletek gazdasági indokoltságát, kiemelt figyelemmel az esetleges adócsalási vagy adóelkerülési célokra utaló elemekre, illetve korrupciós kockázatokra.

A bank szerződéseiben kifejezetten megtiltja partnereinek a szabályzat alá tartozó csalárd gyakorlatok követését. Ennek megsértése ellenintézkedéseket von maga után. A helyzet súlyosságától függően lehetséges a hitelfolyósítások felfüggesztése, a már folyósított összegek előtörlesztése, de akár a bankkal fennálló kapcsolatok megszüntetése és további együttműködés kizárása. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   39-42   43-46   47-50      Ülésnap adatai