Készült: 2021.06.20.11:06:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

63. ülésnap (2019.03.25.),  63-66. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:30


Felszólalások:   59-62   63-66   67-70      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Demeter Márta, az LMP képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Milyen eredménnyel zárult a moszkvai útja?” címmel. Demeter Márta képviselő asszonyt illeti a szó.

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Varga Mihály egy hónappal ezelőtt Moszkvában folytatott megbeszéléseket az orosz pénzügyminiszterrel és az orosz Nemzetközi Beruházási Bank elnökével. Önök valamiért nem siettek tájékoztatni sem az Országgyűlést, sem pedig a közvéleményt ezekről a tárgyalásokról, és a sajtó is rendkívül szűkszavúan számolt be erről az útról. Tehát a magyar emberek továbbra sem tudhatják, hogy a háttérben önök milyen alkut kötöttek az oroszokkal a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban. Folyamatosan titkolóznak, mert azt remélik, senkinek nem tűnik majd fel, hogy eladósítják Magyarországot. Önök kiszolgáltatják a saját hazájukat egy idegen hatalomnak. Az LMP évek óta figyelmezteti a kormányt, hogy a Paks II. beruházás felesleges, drága, veszélyes és rossz üzlet. Mára odáig jutottunk, hogy miközben a szakma és a közvélemény egyaránt elutasítja a Paksi Atomerőmű bővítését, az Orbán-kormány valamilyen rejtélyes okból kifolyólag mégis kitart mellette. Egy rossz szerződés, egy rossz koncepció mellett. Önök folytatólagosan becsapják a megválasztott országgyűlési képviselőket, és nem mellesleg az orruknál fogva vezetik a magyar választókat is, amikor elavult adatokra alapozott éghajlat-stratégiát mutogatnak, és amikor titkos tanulmányokra építenek egy újabb atomerőművet. Ebben a helyzetben az egyetlen felelős döntés a Paksi Atomerőmű bővítésének azonnali leállítása és ezzel egyidejűleg az elköltött pénzekkel való tételes elszámolás. Ezt követően pedig egy atomenergia-mentes és karbonsemleges energiatervet kell sürgősen elfogadni. Ez lehetséges és egyúttal kívánatos is volna. Ez ugyanis elsőrendű magyar érdek, bolygónk és Magyarország túlélésének záloga.

Végre szeretnék tehát egyértelmű válaszokat kapni, államtitkár úr. Történt-e megállapodás Varga Mihály moszkvai látogatása során a paksi beruházás pénzügyi megállapodásának módosításáról? Amennyiben igen, akkor mondja meg pontosan, mely pontokon és milyen tartalommal tervezik módosítani a megállapodást. Ha nem történt megállapodás a paksi beruházás pénzügyi megállapodásának módosításáról, akkor tervezik-e a jövőben egy ezt célzó tárgyalás lefolytatását az orosz féllel? (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! A kérdésre Tállai András államtitkár úr, miniszterhelyettes válaszol. Öné a szó, miniszterhelyettes úr.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A két új paksi blokk megvalósításával a magyar villamosenergia-termelés jövőbeli bázisát fogjuk megteremteni. A célunk egyértelmű: Magyarországnak az az érdeke, hogy olcsó áramhoz juttassa az embereket, a vállalkozásokat. Ezért van a paksi beruházásra szükség. Azért van a paksi beruházásra szükség, hogy ne emelkedjenek az energiaárak, és hogy ne a külföldiek mondják meg, hogy mit, mennyiért fogyasszon a magyar ember. Tisztelt Képviselő Asszony! Az ön által is említett nemzetközi hitelszerződés az Országgyűlés döntése nyomán került kihirdetésre. A nemzetközi hitelszerződés biztosítja, hogy az új erőmű blokkjainak megvalósításához a finanszírozási forrás hosszú távra rendelkezésre álljon, így az ország, a magyar állampolgárok érdekét szolgálja. Ez lényegében egy védőhálót jelent Magyarország számára, hiszen a kiemelkedően hosszú futamidő és a rendelkezésre bocsátott összeg nagysága következtében ez jelentős előnyökkel jár. Lehetséges az előtörlesztés, amely szintén az ország érdekét szolgálja.

Fölhívom képviselő asszony figyelmét, hogy amennyiben ez a hitelszerződés módosul, figyelembe véve az esetleges szükséges európai uniós eljárásokat  ennek van reális esélye , az kellő időben előkészítve az Országgyűlés elé fog kerülni megvitatásra és jóváhagyásra, így azt ön is megismerheti. Kérem, legyen türelemmel a nemzetközi szerződés módosítása tekintetében. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   59-62   63-66   67-70      Ülésnap adatai