Készült: 2021.06.14.00:51:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

63. ülésnap (2019.03.25.),  59-62. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:54


Felszólalások:   55-58   59-62   63-66      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Varju László képviselő úr, a DK képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Mikor lesz eurónk?” címmel. Varju László képviselőt illeti a szó.

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Akkor nézzük meg annak megfelelően, ahogy államtitkár úr kezdte, mennyire volt hangulatkeltésnél több akkor, amikor Orbán Viktor 2011-ben Matolcsy Györggyel egyetértésben azt mondta, hogy már 2018-ban lehet magyar euró. (Cseresnyés Péter: Csak közbejöttetek ti nyolc évig!) Öt évvel később, 2016-ban Varga Mihály gazdasági miniszter azt mondta, hogy 2020-ra Magyarország nagy eséllyel bevezeti az eurót. Pár héttel ezelőtt, idén februárban Matolcsy György jegybankelnök már azt mondta, hogy a következő évtizedekben bevezethetjük az eurót  a következő évtizedekben. Közben Románia már bejelentette, hogy 2024-ben csatlakoznak az eurózónához, minden bizonnyal előbb, mint mi. Tisztelt Államtitkár Úr! Ez az eurobevezetés kezd olyan lenni, mint Ausztria utolérése, az államadósság csökkentése, az egészségügy rendbetétele. Évről-évre nem közelebb, hanem egyre távolabb kerülünk tőle. Önök meg már csak azt merik megígérni, hogy majd a következő évtizedekben fogjuk bevezetni. Miért nem mondják inkább azt, hogy majd a következő évszázadban? Vagy miért nem mondják meg nyíltan, hogy amíg maguk vannak, addig csak maguknak lesz euró? Vagy tényleg arra készülnek, mint ahogy egy kiváló magyar stand-upos mondta, lesz eurónk, csak az lesz ráírva, hogy „rubel”. (Derültség az ellenzéki pártok soraiban.)

De nem ilyen balgák önök a maguk javára. Én értem, hogy a milliárdos fideszes elit már jól megszedte magát euróval; az elsők között Mészáros-vagyon, amelyre akár büszkék is lehetünk, hiszen egy kicsit a miénk is. A volt polgármesternek 2010-ben 100 millió forint körüli vagyona lehetett, 2015-ben 8,4 milliárdnál tartott, de mára neki és családjának csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégekben nyilvánosan bevallott részesedése 300 milliárd forint. Ha még hozzáadjuk a részvényen kívüli csomagokat, akkor ő már milliárdos euróban.

Európai magyarként ez elfogadhatatlan. Az én hazámban egymillió embernek kell 300 euróból megélni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ha eurónk lenne, akkor az nekik adna biztonságot, hogy ez nem ér majd kevesebbet. Kérdezem öntől, mikor lesz eurónk. Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps az MSZP és a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak, aki válaszol a képviselői kérdésre. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egy megjegyzéssel kezdeném, hiszen az előzetesen benyújtott szóbeli kérdésben az is benne van, hogy kezd olyan lenni az euróbevezetés, mint a magyar futball felvirágoztatása, de az már a szóbeli kérdésből kimaradt. Ez óriási eredmény, hiszen nyilvánvaló, hogy a képviselő úr is látta a tegnapi mérkőzést (Felzúdulás és derültség az ellenzéki pártok soraiban.), amikor a világbajnoki ezüstérmest megvertük, így ez a megjegyzés kimaradt a kérdésből. (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.) De ha megengedi nekem, képviselő úr, hogy az érdemi válaszra is rátérjünk, mondanék kicsit az önök kormányzásának idejéből, sőt az ön államtitkársága idejéről néhány euróbevezetéssel kapcsolatos kijelentést. Medgyessy Péter 2003. július 16-án azt mondta, Magyarországon 2008-ban fogjuk bevezetni az eurót. Még akkor szocialista kormány volt, bár már nem ő volt a miniszterelnök, semmi nem lett belőle.

Az első Gyurcsány-kormány 2005-ben a száznapos programja miatt, a felelőtlen költekezések negatív hatásai miatt évről évre halasztotta el az euró bevezetésének dátumát. A második Gyurcsány-kormány már nem mondott céldátumot az euró bevezetésére, tehát az önök kormányában is ismert az, hogy nem mondanak céldátumot. Azért nem mondott céldátumot, mert a Gyurcsány-kormány politikája miatt a forint-euró árfolyama 230 forintról 320 forintra emelkedett, amely hosszú távon megrontotta az euró bevezetésének esélyeit. Hosszú távon megrontotta a Gyurcsány-kormány politikája az euró bevezetésének esélyeit. Végül a Bajnai-kormány 2010 januárjában, amikor már tudta, hogy nem ő fog kormányozni tovább, bejelentette, hogy 2011-ben szeretnék az eurót bevezetni.

Tisztelt Képviselő Úr! A jelenlegi kormány felelősen kíván ebben a kérdésben is gazdasági döntéseket hozni, és akkor fogja az eurót bevezetni, amikor az a magyar emberek érdekét szolgálja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(12.50)
Felszólalások:   55-58   59-62   63-66      Ülésnap adatai