Készült: 2021.06.17.22:20:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

43. ülésnap (2018.11.26.),  33-41. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 10:23


Felszólalások:   31-33   33-41   41-47      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Most a határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Házat, hogy elfogadja-e az S/3693. számú személyi javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)A Ház a javaslatot 141 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 14 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Most, 14 óra 19 perckor áttérünk az interpellációk és azonnali kérdések tárgyalására.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője, interpellációt nyújtott be a miniszterelnökhöz: „Mi történik a lakástakarék-rendszer támogatásának kivezetése után?” A miniszterelnök úr megbízásából az interpellációra az ezzel kapcsolatban feladat- és hatáskörrel rendelkező pénzügyminisztériumi államtitkár fog válaszolni. Képviselő úr, parancsoljon!

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tudvalévő, hogy a lakás-előtakarékosság tekintetében és állami támogatása tekintetében mintegy másfél millió élő szerződés is ismeretes volt, és nagyon sok magyar ember több társadalmi csoportból, osztályból igyekezett jövőjének megalapozásába fogni ily módon, mondjuk, egy CSOK-os önrészre valót összegyűjteni, de idősebb vagy nyugdíjas honfitársaink között is nagyon sokakat találni, akik időskori lakhatási céljaikat, az otthon bővítését és egyéb különféle céljaikat igyekeztek így megvalósítani.

(14.20)

Azt is szeretném elmondani, hogy hazudik a kormányzat, amikor a lakáscélú előtakarékosság kivezetésébe fog, hiszen azt állítja, hogy ennek eredeti, alapvető célja az önálló, saját tulajdonú otthon megszerzése lett volna, miközben ez tényszerűen nem igaz. Ezzel a megoldással példának okáért társasházak tudtak a felújításokra összegyűjteni pénzt, fiatalok tudtak egy következő lakhatásra szánt hitel önrészére, ahogy említettem, összegyűjteni különböző összegeket. Éppen ezért már az indoklás is fals volt.

Azt is látjuk, hogy miközben a CSOK-ra igyekszik minél többeket rábeszélni a kormányzat  én egyébként támogatnám ezt , de ezt a CSOK-ot nagyon kevesen, viszonylag szűk kör tudja igénybe venni. Viszonylag magas nettó fizetés kell hozzá, jellemzően a magyar átlagfizetésnél magasabb, és olyan szűkítő feltételekkel találkoznak a jelentkezők, hogy a lakás-előtakarékoskodók nagy részét bizony a CSOK-ból kizárják.

Itt is gyakorta dicséri a CSOK bővítését a kormányzat, ugyanakkor nem a támogatási összeget növelte meg, hanem a felvehető hitel összegét. Ha hozzáadjuk mindehhez azt, hogy az eddig lakás-előtakarékoskodók állami támogatást kaptak egy CSOK-önrész összeszedéséhez is, innentől pedig nem, akkor tényszerűen kijelenthető, hogy sokkal magasabb eladósodottságba taszítják az érintetteket a kormányzati képviselők, amikor a lakáscélú előtakarékosság kivezetéséről határoznak.

Az is elképesztő, hogy tipikus élethelyzetekre nem ad választ a kormányzat, hogy miből finanszírozható egy társasházi kazáncsere, egy felújítás azt követően, hogy eddig az érintett társasházak 80-90 százaléka használt valamilyen hasonló konstrukciót. Tehát konkrét választ kérnék arra vonatkozóan, hogy egy tipikus élethelyzetben lévő társasházi lakó mire számíthat költségei megemelkedése tekintetében.

Arra szeretném felszólítani a kormánypárti képviselőket, hogy azt a fenyegetőzést is fejezzék be, amit a lakáscélú előtakarékoskodók kapcsán az utolsó napokban kényszerűségből kötött szerződésekkel kapcsolatban megemlítettek, miszerint itt majd a pénzügyi felügyelet vagy vizsgálódik, vagy nem. Én állítom, hogy mindenféle híresztelés ellenére a többség jóhiszeműen köthetett ilyen szerződést. Ha nettó visszaélésre találnak, azt nyilván vizsgálják ki, de az, hogy majd a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank alá beszuszakolt pénzügyi felügyelet tömegesen vizsgálja a magyar állampolgárokat, egész egyszerűen vérlázító. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

De a fő kérdés az, hogy milyen üzenettel bírnak a lakáscéllal rendelkező és itthon maradni kívánó magyar fiatalok számára.

Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

ELNÖK: Válaszadásra Tállai András államtitkár úrnak adom meg a szót. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az elhangzott interpelláció alapján azt lehet megállapítani, hogy a Jobbik továbbra is a nem hatékonyan, nem a megtakarítók érdekét védő lakás-takarékpénztári rendszert követeli vissza. Aminek a lényegét mindenki tudja ma már Magyarországon: a lényege az, hogy a megtakarító betesz 70 százalékot, az állam hozzátesz 30 százalékot, ezt a 100 százalékot a banki tulajdonban lévő lakás-takarékpénztárak használják, vagyis kihelyezik hitelezésre. És ne adj’ isten, lehetséges, hogy az jön létre, hogy az egyik magyar ember befizeti a megtakarítását a lakás-takarékpénztárba, majd ugyanúgy a saját pénzét és a 30 százalékos állami támogatást fölveszi hitelként, annak megfizeti a kamatát, az a kamat a bankok nyereségét növeli, az ő megtakarítása pedig lényegében számára semmilyen hozamot, eredményt nem hoz, illetve hoz 30 százalékot, amit egyébként az állam biztosított.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 2010-től 60 milliárd forint nyereséget termeltek a lakás-takarékpénztárak, és ebből 30 milliárd forintot vettek ki osztalékként. A lakás-takarékpénztárak banki tulajdonban vannak, külföldi, jelentős részben külföldi banki tulajdonban.

Lényegében ez a rendszer senki másnak nem volt jó, csak a bankrendszernek (Z. Kárpát Dániel: Jézus, Mária!), és úgy látom, a Jobbiknak. Igen, a Jobbiknak, amit mi sem bizonyít jobban, hogy… (Dr. Varga-Damm Andrea többször közbeszól.)

ELNÖK: Képviselő asszony, ha ideges, küldök egy pohár vizet.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: …kettő nap alatt 140 ezer új ügyletet tudtak kötni. (Szávay István közbeszól.  Z. Kárpát Dániel: Lököttek vagytok teljesen! Nem vagytok normálisak!) Hogy is van ez? Kettő nap alatt 140 ezret? Ha ez nem a bankok érdekét szolgálta volna (Zaj.), tisztelt Országgyűlés, 140 ezer ügyletet meg lehetett volna kötni két nap alatt? Két nap alatt van 16 munkaóra. Ez azt jelenti, hogy munkaóránként tízezer ügyletet kötöttek meg. Nyilvánvalóan ez csak úgy volt lehetséges, hogyha alapvetően a banki rendszer érdekét szolgálja ez. Na, ezt a rendszert kívánja visszahozni most a Jobbik, hiszen népszavazást kezdeményezett, törvényjavaslatot nyújtott be, ami elbukott az Országgyűlés előtt. (Z. Kárpát Dániel: Nem került az Országgyűléshez!)

De nézzük meg, hogy valójában a Fidesz milyen igazi otthonteremtési programot, támogatási rendszert is dolgozott ki. Ne felejtsük el azért, hogy 2010-ben még több mint kettőmillió ember szenvedett a devizahitelezés problémájában. Ahhoz, hogy egy megalapozott, jó lakástámogatási rendszert tudjunk létrehozni, először a devizahitelezést kellett felszámolni, megszüntetni és annak sajnos negatív következményeit. Az első feladat ez volt. Az első ciklusban ezzel birkózott meg a Fidesz-KDNP-kormányzat és az Országgyűlés. Ezt követően lehetséges egy teljesen új lakásépítés program, egy családi otthonteremtési kedvezménynek a megteremtése. Ez meg is történt 2015. július 1-je óta. Ettől számítva 92 ezer család élt ezzel a lehetőséggel, és több mint 265 milliárdjában van a költségvetésben.

De hogy ez miért működik, ennek több oka is van. Az egyik oka az, hogy alapvetően változott a foglalkoztatási és a jövedelmi helyzet. Hiszen több mint 700 ezerrel többen dolgoznak ma Magyarországon és élnek munkából, mint 2010-ben. A másik pedig a jövedelmi helyzet. A jövedelmi helyzet is jelentősen javult Magyarországon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hiszen több éve lényegesen nőtt a magyar emberek fizetése.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Kérdezem a képviselő urat, elfogadja-e az államtitkár úr válaszát.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nemcsak hogy nem fogadható el ez a válasz, államtitkár úr, megkérdőjeleződik az ön szakmai hitelessége. Egészen elképesztő, amit itt elmondott.Belemondta a jegyzőkönyvbe, hogy a lakáscélú olcsó hitelezés, amit a magyar emberek felvehetnek, elérhetnek, zavarja önt; az, hogy egy iparág nyereségesen működik. Ha vannak visszaélések, azokat meg kell szüntetni. De önök, jelen pillanatban, amikor gazosodik a talaj, leszórják napalmmal az egész kertet, és bezárják, betiltják oda még a bejárást is. Egészen elképesztő! Nem tudom, mit gondolnak magukról. A bankok nyereségének növeléséről beszélnek, miközben összejátszva az érintett bankokkal, engedték a devizahiteleseket átverni. Az úgynevezett családok évében kilakoltatási rekordok dőlnek meg, államtitkár úr  miről beszélnek?!

És el kell hogy mondjuk önöknek: amikor a lakáscélú olcsó hitelezést reklámozzák a CSOK keretein belül, egy árva szóval nem volt képes válaszolni arra, hogy a társasházban élők hova és kihez fordulhatnak, idős honfitársaink lakhatási céljai hogy fognak teljesülni, és egyáltalán mit vehetnek igénybe azok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akiket eddig lakáscélú előtakarékosságban Magyarország támogatott.

Önök tehát összejátszanak a bankokkal, és szégyellje magát az adott válasza miatt! (Taps a Jobbik padsoraiban.  Hosszan tartó moraj a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Kérdezem a tisztelt Házat, elfogadja-e államtitkár úr válaszát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) A Ház a választ 111 igen szavazattal, 40 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője, interpellációt nyújtott be a pénzügyminiszterhez: „A családok éve azt jelenti, hogy idén a családokat kopasztják meg? Lehet, hogy Önöknek nem tűnik fel, de egyre drágábbak az alapvető élelmiszerek!” címmel. A képviselő asszonyé a szó.
Felszólalások:   31-33   33-41   41-47      Ülésnap adatai