Készült: 2021.06.14.00:40:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

29. ülésnap (2018.10.15.),  219-228. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:26


Felszólalások:   209-218   219-228   229      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Még egy azonnali kérdésre van lehetőség, Varju László, a DK képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Hazudott-e az Államadósság Kezelő Központ?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét. (Jelzésre:) Jelzi, hogy igen. Varju László képviselő urat illeti a szó.

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Véget ért egy álom?  tehetnénk fel ezt a kérdést, mert az elmúlt időszakban lezárult az önök betelepítési programja Magyarországra: 6621 személyt sikerült ide betelepíteni, velük együtt érkezett 18 585 ember, így összesen látjuk azt, hogy önöknek ez milyen eredménnyel járt. Hogy mégsem világos, pontosan mi történt, az azért van, mert minap egy szakmai konferencián kiperelt iratok alapján megállapítva legalább 30 milliárd forintot bukott az ország, buktak az adófizető állampolgárok ezen a kötvényprogramon. Semmi nem indokolta, hogy ezt igénybe kelljen venni, ráadásul eközben még 60 milliárd forint kárt is okoztak. De ezt még lehet fokozni azzal, hogy mindezt azért csinálták, mert egyébként jól fizető haveri kör környezetét sikerült ezzel kialakítani. Mi is történt ebben az időszakban? Offshore cégekkel kötött szerződést a Gazdasági bizottság Rogán Antal vezetésével, kijelölt cégekkel, és ők azok, akik közreműködtek abban, hogy 30 év körüli, kisportolt testalkatú iráni, szír, arab, kínai, orosz, befektetőnek nevezett embereket telepítettek be ebbe az országba. 29 ezer eurót kerestek egyébként ezeken az embereken. Ez az a kérdés, ami után fel kell tenni, hogy lehet az, hogy önök nem hajlandók ezzel elszámolni, és az Államadósság Kezelő eközben azt igazolja, azt a közleményt teszi közzé, hogy 3 milliárd forint volt az ország nyeresége ezen.

Tisztelt Államtitkár Úr! Elfogadhatatlan az a helyzet, hogy önök itt azt állítják, a papírok pedig egészen másról tanúskodnak. Mondjanak végre igazat, mondják meg, hogy miért hazudott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszteren keresztül az Államadósság Kezelő Központ is. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, Varju képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ha ön is megismeri a valóságot, akkor nem fog ilyen valótlanságokat állítani, hogy valaki nem mondott igazat, akár a pénzügyminiszter vagy az Államadósság Kezelő Központ.Nézzük a tényeket! A 2012-2016 közötti időszakban Magyarországnak komoly finanszírozási nehézségei voltak éppen az önök miniszterelnökének és az önök kormányának a döntése jóvoltából, akik a 2008as válság idején, hogy az ország ne menjen csődbe, felvették a méregdrága IMF-hiteleket, amelyeknek nemcsak magas kamatköltsége volt, hanem még politikai befolyást is szerzett volna az országban Soros György. Na most, a kormányváltás után szembe kellett ezzel nézni, és bizony el kellett kezdeni törleszteni, visszatörleszteni és finanszírozni. Ez a visszatörlesztés történik egyrészt a lakosság részére értékesített devizakötvényekből, másrészt az ön által említett letelepedési kötvényből.

Önnek egy számot szeretnék mondani. A 2013. májusi törlesztéskor például az IMF-hitel kamata meghaladta a 4 százalékot, míg az ön által ostorozott letelepedési magyar államkötvény akkori éves kamata pedig 2,53 százalék volt. Önnek, ha tetszik, ha nem, a magyar állam 2013-2017 között összesen 1,84 milliárd euró névértékben bocsátott ki letelepedési magyar államkötvényt. Ha ennek a költségét összehasonlítjuk az ehhez hasonló Prémium Euró magyar állampapír kamatával, akkor azt láthatjuk, hogy 2013-2017 között 9,6 millió eurót, közel 3 milliárd forintot takarított meg a magyar állam. A Prémium Euró magyar állampapír esetén van jutalékfizetés, 1 százalék, míg a letelepedési kötvény esetén nem terheli az államkasszát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) jutalékfizetési kötelezettség.

Ezek a tények, kérem elfogadni. (Taps a Fidesz soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Varju képviselő úrnak egyperces viszonválaszra van lehetősége.

VARJU LÁSZLÓ (DK): Az önök által elmondott tényeket elmondhatták volna a Költségvetési bizottság előtt, de nem volt bátorságuk odajönni, mert egyébként ez, amit ön mond, elferdítése a tényeknek, és nem igaz, amit mond. Tehát ha van bátorságuk, jöjjenek oda, és ne két percben akarják mindezt megvitatni!A helyzet világos: ráfizetéses volt az önök betelepítési programja (Közbeszólások a DK soraiból: Így van!), erre semmi szükség nem volt. Letelepedési engedélyt adtak emberek tízezreinek ide, közpénzt juttattak offshore cégekhez, pénzmosás gyanújába keveredtek, és amúgy egyébként nemzetbiztonsági kockázatot okoztak. Ez az, amit önök elvégeztek ebben.

Hogy mondjak önöknek egy konkrét példát: Újpesten az az álom, amit önök itt kitaláltak, azzal folytatódik, hogy egy arab, szaúdi cég az ide betelepített embereknek arab nyelvű honlapon keresztül épít és ajánlott lakásokat azért, hogy egyébként az önök barátai itt építkezhessenek és ide jöjjenek be.

Kedves Államtitkár Úr! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Önök így folytatják azt az álmot, amivel ide betelepítenek embereket. (Sneider Tamás: A magyarokat pedig elüldözik!  Taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. A viszonválaszra lehetősége van Tállai András államtitkár úrnak is.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Én egy törvénnyel válaszolnék: a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény szerint az Országgyűlés Gazdasági bizottsága a törvényben meghatározott alkalmassági kritériumnak megfelelően átlátható és ellenőrizhető módon hagyja jóvá a szerződéskötést, és ez így is történt. Ami pedig a személyeket illeti, azt pedig a Belügyminisztérium ellenőrizte, erről a Belügyminisztérium már többször nyilatkozott.Azért engedjen meg nekem valamit! Amire ön hivatkozik, számokra, hogy itt mennyi kára keletkezett az államnak, egy Romhányi Balázs nevű ember készítette ezt a tanulmányt. Romhányi Balázs az IMF-nél is dolgozott (Közbeszólások és moraj a Jobbik soraiból: Soros! Soros!  Zaj.  Az elnök csenget.) Romhányi Balázs arról híres, hogy a tanulmányait nem a közgazdasági megközelítés, hanem a politikai megközelítés jellemzi. Romhányi Balázs egyébként a Közép-Európai Egyetem, a CEU tanára. (Derültség és moraj az ellenzéki pártok soraiból.  Közbeszólások a Jobbik soraiból, köztük: Jó ügynök! Ügynök!   Szörnyű!  Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! (Zaj.  Az elnök csenget.) Ezt a napirendet lezárom.Megadom a szót Ungár Péter képviselő úrnak, aki ügyrendben jelentkezett. Kérem szépen egy mondatban elmondani ügyrendi felszólalását. (Derültség az ellenzéki pártok soraiból.)

UNGÁR PÉTER (LMP): Bővített mondatban: szeretném kérni a Házbizottság összehívását azzal kapcsolatban, hogy Keresztes László Lóránt nem tudta elmondani azt az azonnali kérdését  amihez én csatlakoztam volna  a vidéki egyetemekről, és hogy önök miért vezették be a tandíjat, és hogy miért hallgattatják el azokat, akikkel önök nem értenek egyet. Ebben az ügyben szeretném, ha ezt megtárgyalnánk, és hogy mindenki meglássa, hogy ez nem a Fidesz választmányi ülése, ahol Kövér László bárkitől elveszi a szót. Ez a Magyar Országgyűlés, ahova minket megválasztottak a magyar állampolgárok, hogy szóhoz jussunk! (Tordai Bence: Hurrá!  Közbeszólások a Fidesz soraiból: Éljen!) Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)
Felszólalások:   209-218   219-228   229      Ülésnap adatai