Készült: 2021.06.18.22:30:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

29. ülésnap (2018.10.15.),  165-174. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:31


Felszólalások:   157-164   165-174   175-184      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Kásler miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Miért nem fizetnek adót az óriáscégek, miközben a Fidesz rommá adóztatja a dolgozó embereket?” A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem Tordai Bence képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy a minisztertől személyesen kéri a választ.

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Elfogadom a válaszadót, köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Tordai Bence képviselő urat illeti a szó.

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország az óriáscégek számára egy adóparadicsom, csak a dolgozó emberek számára adópokol. Amikor maguk bevezették az egykulcsos szja-t, az azt jelentette, hogy a kis keresetű emberek, de még az átlagos jövedelműek is ezt egy adóemelésként kellett hogy megéljék, hiszen eltörölték az adójóváírást, több személyi jövedelemadót kellett fizetniük az embereknek, és akkor ne is beszéljünk a világrekorder 27 százalékos áfáról. Eközben a nagyvállalatok korábban 19 százalékos adókulcsát 9 százalékra mérsékelték, és azt egy jegybanki elemzésből tudjuk, hogy e csökkentés értékének a 70 százalékát a nagyvállalatok tették zsebre, 14 százalék jutott a közepes cégeknek, és mindössze 8-8 százalékkal jártak jobban a kisvállalkozások, illetve a mikrovállalkozások.

De ennél is súlyosabb a helyzet, merthogy az adókedvezmények, különösen a miniszterelnök focicsapatainak a támogatása még ennyi adóbevételt húz ki a magyar polgárok, a magyar költségvetés zsebéből. Ez azt jelenti, hogy a 2019-es költségvetés számai alapján a vállalatok átlagosan 5 százalékos társasági adót fizetnek, de még rosszabb a helyzet, ha az óriáscégekre nézünk, a 11 legnagyobb cég 0,35 százalék adót fizet. A GDP egynegyedét előállító vállalatok a társasági adó 2 százalékát fizetik be.

Hadd idézzem a maguk által elfogadott Alaptörvény egy mondatát: „Teherbíró képességének, illetve a gazdaságban való részvételének megfelelően mindenki hozzájárul a közös szükségletek fedezéséhez.” Hát, ez baromira nem így néz ki! (Dr. Rétvári Bence: De laza vagy!) Úgy néz ki, hogy minél kevésbé bírja valaki a terhelést, annál többet kap a nyakába. Maguk megfojtják a dolgozó embereket, megfojtják a kisvállalkozásokat, és kedvezményezik az óriáscégeket. A 99 százalék érdekei helyett az 1 százalék érdekeit képviselik.

Kérdésem: a taokedvezmények közül hány százalékot vesznek igénybe a nagyvállalatok, mennyit a középvállatok és mennyit a kisvállalatok és a mikrovállalkozások? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Fidesz-kormány mindig azt az adópolitikát követte, hogy az adókat csökkenti, a közterheket csökkenti, ezáltal több lehetőséget ad a vállalkozásoknak, azonban 2010-ben, amikor a kormányrudat átvette a Fidesz-KDNP-frakció, illetve -kormány, olyan nehéz pénzügyi helyzet volt az országban, a költségvetési egyensúly felborult, hogy bizony, ha most megengedi, visszaemlékezünk, hogy milyen multinacionális adókat kellett bevezetni: pénzügyi szervezetek különadóját, egyes ágazatokat terhelő különadót, hitelintézeti járulékot, energiaellátók jövedelemadóját, reklámadót, közműadót és a többi. Azzal vádolni a kormányt, hogy nem fizetteti meg a multicégekkel a közterheket, az egyszerűen képtelenség, a tények bizonyítják, hogy nem így van.Ugyanakkor pedig el kell mondani, hogy a személyi jövedelemadó csökkentése példa nélküli az Európai Unióban is, ami Magyarországon történik, hiszen egykulcsos személyi jövedelemadót vezettünk be, előbb 16, majd 15 százalékot. Egyébként a bevezetése nem járt ilyen konfliktusokkal, hiszen kompenzációt kaptak mind az állami alkalmazottak, mind pedig a versenyszférában dolgozók.

Ami a családi adókedvezménnyel történik, az sem történik más európai uniós országban, sőt európai országban sem, hiszen most már a kétgyermekes családok havi 40 ezer forint adókedvezményt kapnak. Egyébként azoknak, akiknek nincs annyi személyi jövedelemadójuk, ők a járulékokból is levonhatják a családi adókedvezményt. Egyébként 2010-ben, amikor még többkulcsos volt az szja, 17,7 százalék volt a terhelés, 2017-ben, amikor egykulcsos az szja, akkor pedig 12,8 százalék, 5 százalékkal csökkent a személyijövedelemadó-terhelés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Sajnos a két percbe ennyi fért a válaszomból. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Viszonválaszra van lehetősége Tordai Bence képviselő úrnak.

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Ha már a tényeknél maradunk, akkor nézzük azt, hogy a teljes adóék az alacsony keresetűeknél Magyarországon a második legmagasabb az OECD-országokban, majdnem 50 százalék. Vagy nézzük azt, hogy mennyi adót fizetett például a Mercedes, amiről ezek szerint azt gondolja, hogy rendesen megadóztattak, egytized százalékot fizettek például 2015-ben. Vagy nézzük, a nagy szabadságharc és a nagy bankellenes retorika mögött mi van: tavaly 700 milliárd forint volt a bankok profitja, történelmi rekord. Ezek után próbálja maga itt eladni nekünk azt, hogy itt adócsökkentés van az embereknek?!Egy dologban valóban unikális a Fidesz-kormány, tényleg itt van egyedül egykulcsos adó, merthogy ez olyan vételenül igazságtalan, hogy ezt semelyik más normális európai országban nem vezették be, illetve ahol egy helyen tévedésben bevezették, már ott is megbánták. Úgyhogy jó lenne talán visszatérni az európai útra, visszatérni az igazság útjára és figyelembe venni az emberek akaratát, akik igazságos adórendszert, többkulcsos adót akarnak, hogy fizessenek többet a gazdagok és kevesebbet a szegények. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

(17.00)

ELNÖK: Köszönöm, Tordai képviselő úr. Viszonválaszra van lehetősége Tállai András államtitkár úrnak is.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Az adóékre egy megjegyzést: ha a családi adókedvezménnyel számoljuk az adóéket, akkor bizony Magyarország nagyon jó helyen áll az Európai Unióban. A társaságiadó-kulcsra egy reakció: a társaságiadó-kulcs csökkentése versenyképességünket növeli. Ön szerint az, hogy 2010 óta 750 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, ez nem ezt szolgálja? (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Nem igaz!) Pontosan ezt szolgálja! De tudja mit? Elővettem a Párbeszéd Magyarországért választási adóprogramját  tudja, mi van benne? Adóemelés, többkulcsos személyi jövedelemadó. Önök bevezetnék a 30 százalékos szja-t, megemelnék a társasági adó kulcsát plusz 10 százalékkal, új adókat vezetnének be, vagyonadót, az adó mértéke a vagyon 1 százaléka lenne. Több új adónemet vezetnének be, spekulánsadót, karbonadót, és ami a legfontosabb, ön az áfát emlegette, az adóprogramjukban nincs benne, hogy csökkentik az áfát.

Ezért nem indultak önök önállóan a választáson, mert ilyen adóprogramra senki nem szavazna. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   157-164   165-174   175-184      Ülésnap adatai