Készült: 2021.06.18.22:40:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

28. ülésnap (2018.10.08.),  89-92. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:21


Felszólalások:   85-88   89-92   93-96      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Szilágyi György Jegyző Úr! Ön elvállalta az Országgyűlés jegyzője tisztet, ezzel elvállalta azt a többletfelelősséget is, hogy ön ügyelni fog a Ház rendjére. Arra kérem, ne csak itt, ott is... (Szilágyi György: Ez egy parlamenti műfaj, elnök úr! Kövér László elnök úr mondta.  Dr. Rétvári Bence: Volner!)Tisztelt Országgyűlés! Ungár Péter képviselő úr, az LMP képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Mi lesz a kormány által bejelentett két egri óvodával” címmel. A kérdés megválaszolásával, tisztelt képviselő úr, a miniszterelnök úr a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Varga Mihály pénzügyminiszter urat bízta meg.

A kérdésre, miniszter úr felkérése alapján, Tállai András államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon, öné a szó.

UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! 2006-ban még a Fidesz egyéni egri képviselője, illetve a városvezetés 800 millió forintból két új óvodát ígért az egri lakosságnak. (Tállai András: 2016-ban!) 2016-ban, így van. (Tállai András: 2006-ot mondtál.) Akkor jól értjük egymást, csodálatos! Azért, mert már így is teljes kihasználtság mellett működnek az egri óvodák, folyamatosan panaszkodnak a szülők arról, hogy nagyon nehéz óvodai férőhelyet találni, és nagyon nehéz 2018-ban, a családok évében elhelyezni a gyermekeiket.

Akkor az óvoda átadását 2018 júliusára ígérték. 2018 októbere van  egy kapavágás sem történt, nincs két óvoda. Sőt, amikor miniszterelnök úr kampánykörúton járt Egerben, vagy mondhatni: mosogatógépet árult (Derültség a Jobbik padsoraiból.), akkor éppen elfelejtette felsorolni ezt a két óvodát az ígéretei között.

Az a helyzet, ami azóta viszont egészen tragikus, hogy nemcsak hogy a két óvodát nem építették meg, hanem Egerben bezártak egy óvodát az idén. Ráadásul  és azért ez a lényegi kérdésem, amiért nem pontosan értem, hogy miért önt jelölte ki miniszterelnök úr, de hát ilyen az élet  a bontás elkezdődött, és most értesültek a szülők arról, hogy ebből a bezárt óvodából át kell helyezni a gyermekeiket  tehát most, jelenleg, októberben  más óvodákba, ahol már így is túlterheltség volt.

Tehát a kérdésem az, hogy lehetett az, hogy ígértek plusz kettő óvodát, és ebből mínusz egy lett két év alatt. Ez milyen matematika? Hogy jött ki? És hogy tudják megérvelni, megindokolni ezt a családok évében azoknak a szülőknek Egerben, akik így is nagyon nehezen tudnak óvodai férőhelyet kapni? Épül-e új óvoda Egerben, vagy ez a 2016-os ígéret most már egyáltalán nem fog megvalósulni? Illetve konkrétan mit gondolnak, egy megyeszékhelyen hány óvodának kell ahhoz működnie, hogy vissza tudjanak térni az elsődlegesen gyermekeket nevelő emberek a munkaerőpiacra, ahogy önök azt nagyon szorgalmazzák a családok évében?

Megtisztelő válaszát köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Mint említettem, a választ Tállai András államtitkár úrtól fogjuk hallani, parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném önnek jelezni, hogy amit el fogok mondani, azt a válaszom előtt egyeztettem Habis Lászlóval, Eger polgármesterével, mert mégiscsak ő az illetékes ebben. Két kérdést feszeget. Az egyik, hogy bezártak óvodát Egerben. Ezt szeretném a polgármester úr szavai alapján cáfolni, semmilyen óvodát nem zártak be. Egy óvodát  csoportokkal, óvónővel együtt  áthelyeznek néhány száz méterre. Ez minden szülővel egyeztetve lett. A szülők aláírták, hogy egyetértenek az áthelyezéssel, és ezt teljes mértékben elfogadták. (Ungár Péter közbeszólása.) Ezt a polgármester mondja. Ön, ahogy hallom, nem járt Egerben, tehát nem biztos, hogy a valóságról tudott tájékozódni. (Ungár Péter közbeszólása.)

A másik pedig. A két óvoda építésével kapcsolatban is a polgármester az illetékes, hiszen Egernek 4,4 milliárd forintja van Heves megyével együtt az óvodák és bölcsődék fejlesztésére. Erre Egernek 800 millió forintja van. Valóban, a Pozsonyi utcában és a Kertész utcában óvoda fog épülni. Nem igaz azon szava, hogy egyetlen kapavágás nem történt, hiszen a Ker-tész utcai óvoda kivitelezése már elindult, a közbeszerzési eljárás eredményes volt.

A Pozsonyi utcai óvoda esetét, miután költségnövekmény van, igazságügyi szakértő vizsgálja. A vizsgálatot követően ehhez fejlesztési kabineti, illetve gazdasági kabineti és kormánydöntés szükséges.

(13.40)

Ennek előreláthatólag semmi akadálya nem lesz, tehát a Pozsonyi utcai óvoda építése is nemsokára el fog kezdődni, akkor, amikor a feltételes közbeszerzés valóságos, jogerős közbeszerzéssé válik, amikor megvan a teljes forrás erre.

Végül engedjen meg nekem egy tanácsot: mielőtt egy városról beszél és annak a problémáiról, utazzon le Egerbe, tájékozódjon, és utána próbálja meg riogatni az egri lakosokat. (Ungár Péter közbeszólása.  Az elnök csenget.) Erre a kérdésre azt kell mondjam, hogy valótlanságot állított. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   85-88   89-92   93-96      Ülésnap adatai