Készült: 2021.06.17.03:36:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

19. ülésnap (2018.07.17.),  5-8. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:56


Felszólalások:   1-4   5-8   9-12      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP képviselőcsoportjából „Jövőellenség?” címmel Mesterházy Attila képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! „Jövőellenesség?”, így pontos a címe a mai napirend előtti felszólalásomnak. Ez arra próbál utalni, hogy ahogy itt államtitkár úr is beszélt, részben érintette a költségvetést, én is erről szeretnék néhány gondolatot elmondani.Nagyon sokan értékelték ezt a költségvetést sokféle módon, leginkább a számokból kiindulva természetesen, hiszen a költségvetés a számokkal adja meg az alapját sok minden másnak, és való igaz, hogy talán az alkotmányon kívül ez a legfontosabb törvénye ennek a Háznak, amit elfogadhatunk, így oka van annak, hogy erről hosszasan kell beszéljünk, és sokféle szempontból kell hogy mérlegeljük egy költségvetés sikerét vagy eredményességét.

Nagyon sok veszélyt is felsoroltak a kollégáim a vita során, amik fakadnak a tervezésből, de fakadnak a nemzetközi körülmények megváltozásából. Elég itt utalni az amerikai jegybankra vagy az Európai Központi Bank megváltozott politikájára. De érdemes odafigyelni arra a kereskedelmi háborúra, ami éppen kibontakozóban van az Európai Unió és az USA vagy akár Kína között, hiszen ebben az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Németország nagyon erősen érintett, és az, hogy a német gazdaság hogyan teljesít, nagyon erős hatással van a magyar gazdaságra is. De említhetnénk a különböző válságjeleket vagy éppen a brexitet is, ami szintén hatással lesz ezekre a nemzetközi pénzügyi körülményeket meghatározó folyamatokra.

De én mégis most nem ezekkel szeretnék nagyon hosszú időt tölteni, hanem teljesen más aspektusból szeretném megközelíteni ezt a kérdést, hiszen a költségvetést nemcsak az alapján lehet értékelni, hogy milyen számok vannak benne, milyen egyenleg jön ki belőle, hanem hogy milyen hatása van, vagy éppen milyen értékeket tükröz. Világosan látszik, hogy ez a költségvetés torz társadalompolitikai értékeket tükröz, hiszen ha a számokat nézzük, akkor ennek az lesz a következménye, hogy Magyarországon a jómódúak, a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a szegényebbek pedig még rosszabb helyzetbe fognak kerülni, tehát az a jövedelmi olló, amit inkább csökkenteni kellene, ami az elmúlt években egyébként nőtt az önök kormányzása idején, az bizony növekedni fog a következő években is. Világosan látszik, hogy ez azt a társadalompolitikát tükrözi, ami eddig is mindig a Fidesz sajátja volt. Ez egy perverz társadalompolitika, ami arról szól, hogy hogyan lehet a kiváltságosokat még jobban segíteni, a szegényeket pedig magukra hagyni.

Mi baloldaliként, szociáldemokrataként abban hiszünk, hogy az újraelosztásra szükség van, hiszen egy jóléti államot akkor lehet felépíteni, és a jóléti állam egy fontos eszköze annak, hogy adott esetben a kapitalizmus ne csak a tőkéseknek, ne csak a tőkének kedvezzen, éppen ezért a legjobb eszköz arra, hogy egy olyan jóléti államot építünk, ahol mindenki ki tudja bontakoztatni a saját tehetségét, mindenki el tudja érni azt, amire vágyakozik, ha kellő szorgalommal és tehetséggel párosul a munkája az élete során.

Éppen ezért a mi szemszögünkből nézve az, hogy a jóléti kiadások GDP-hez mért aránya ismét csökkenni fog ebben a költségvetésben, mindenképpen rossz hír. Az, hogy az egészségügyben, az oktatásban vagy éppen a szociális területen, még ha nominálisan emelkednek is adott esetben a számok, de a problémához képest nem hoz megoldást ez a mostani költségvetés, ez azt is jelenti, hogy önök ezeken a területeken nem kívánnak jelentős előrelépést elérni. Márpedig, ha oktatásra, egészségügyre és a szociális területre nem költünk megfelelő összegű forintot, akkor bizony a jóléti állam is csorbát szenved, és bizony Magyarországon azokból az önök által elmondott gazdasági sikerekből vagy pozitív körülményekből bizony csak nagyon kevesen tudnak részesülni.

Éppen ezért a mi szemszögünkből nagyon fontos, hogy a kiszolgáltatottakat mennyire segíti ez a költségvetés, a társadalmi felemelkedés, a mobilitás csatornáit mennyire nyitja újra, a tehetség kibontakoztatását mennyire segíti, ahogy az imént is mondtam, hogy minőségi hosszú életet biztosít-e, vagy szolgáljae ennek lehetőségét, és hogy ade biztonságot a rászorulóknak.

Az értékalapon történő megközelítés alapján azt kell mondjam, hogy ezekre a kérdésekre a válasz az, hogy nem, éppen ezért, nemcsak azért, mert az ellenzék általában elutasítja a kormányzat költségvetését, hanem abból az ideológiából, abból a világnézetből és értékrendből fakadóan sem fogadhatjuk el és támogathatjuk ezt a költségvetést, amiben a baloldaliak, a szociáldemokraták hisznek. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Mielőtt a válaszra megadnám a szót Tállai András államtitkár úrnak, elnézését kérem, hogy rosszul mondtam be a napirend előtti felszólalásának címét, de engem köt a forgatókönyv, és a forgatókönyvben leírtaknak megfelelően. De köszönöm, hogy kijavította. Tehát, mint említettem, az elhangzott napirend előtti felszólalásra Tállai András államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! 2010 óta a magyar kormány stabilizálta az ország gazdasági és pénzügyi helyzetét, felelős költségvetési gazdálkodást folytatott. Azt gondolom, az államháztartás hiánya folyamatosan csökken, ugyanígy az államadósság mértéke, és tartós gazdasági növekedést sikerült elérni. Ezek a gazdasági eredmények  amelyek mögött óriási teljesítmény van az ország részéről, az emberek részéről, a vállalkozások részéről  alapozzák meg azt a költségvetést, amelyet most a kormány 2019-re benyújtott az Országgyűlés elé. Ez a költségvetés négy fontos célt határoz meg. Egyrészt meg kell őrizni Magyarország biztonságát. Fenn kell tartani a tartós gazdasági növekedést, hiszen a tartós gazdasági növekedés alapozza meg jólétünket. Folytatni kell a családok támogatását, ami a Fidesz-KDNP politikájának alapvető tézise. El kell érni a teljes foglalkoztatást.

(9.20)

Tisztelt Országgyűlés! Fontos a képviselő úr felszólalása kapcsán  hiszen ő az előző szocialista kormányoknak is tagja volt, s részese volt azoknak az „eredményeknek”  hangsúlyozni, hogy egyes területeken mennyivel több forrás jut a szolgáltatások megszervezésére, mint az MSZP-kormányok idején. Az oktatás területén 2010-hez képest 606 milliárddal költünk majd többet, az egészségügyre 505 milliárd forinttal, a közbiztonságra és honvédelemre 415 milliárddal. Az önkormányzatok 453 milliárd forinttal részesülnek több állami támogatásban.

Folytatva a kormány gazdasági eredményeinek kibontását, illetve a 2019-es költségvetési célok meghatározását, nagyon fontos kiemelni, hogy évek óta az európai uniós átlagnál magasabb gazdasági növekedést ér el az ország, és a 2019-es 4,1 százalékos célkitűzéssel ugyanez a tendencia kell hogy folytatódjon. Az 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal, azt gondolom, hogy nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt tudtunk és tudunk is elérni. A kormány 2,7 százalékos inflációt tervez a költségvetésében. Fontos cél, hogy a költségvetés terén megvalósuljon a nullás egyenleg biztosítása.

A képviselő úr által elmondott területek közül egyre szeretnék rátérni, a jövedelempolitikára. A jövedelempolitika terén sincs szégyenkeznivalója a kormánynak az elmúlt évek eredményeit tekintve, hiszen évek óta folyamatosan növekszik a reálbér. Ennek több összetevője is van, egyrészt a személyi jövedelemadó egykulcsossá tétele 15 százalékosra, ami az Európai Unióban a második legkisebb összeg. A 9 százalékos társasági adó pedig kiemelkedik, hiszen az Európai Uniót tekintve a legalacsonyabb.

A jövedelempolitikára rátérve: ha igaza lenne a képviselő úrnak, akkor nem lennének igazak azok a számok, hogy a fogyasztás mértéke Magyarországon évek óta növekszik, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke évek óta megmarad, sőt növekszik. Emögött természetesen komoly kormányzati intézkedések vannak, a kormányzat által életpályamodellek bevezetése, és a már említett tartós gazdasági növekedés. Fontos, hogy a kormány a csökkenő közterhekkel a vállalkozások számára ad szabad forráslehetőséget, ugyanakkor pedig a közigazgatás megszervezésére, az oktatásra, az egészségügyre szervezett források ezáltal növekedni fognak. Ez a célja a 2019-es költségvetésnek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   1-4   5-8   9-12      Ülésnap adatai