Készült: 2024.03.29.07:27:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2003.09.08.), 177. felszólalás
Felszólaló Kovács Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:31


Felszólalások:  Előző  177  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! - mert látom, nem a miniszter úr fog válaszolni. “Burkoló és fodrász süti nekünk a pizzát!ö - közölte a megdöbbentésnek szánt bevezetőjében egyik napilapunk. A cikkből megtudhatjuk, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség 141 pizzakészítő vendéglátóhelyet ellenőrzött az elmúlt hónapokban. A végeredmény 16,7 millió forint kiszabott bírság, mely büntetési tétel megközelítőleg 200 ezer forint megbüntetett üzletenként. Ha átlagosan egy pizzát körülbelül ezer forintnak értékelünk, látható, hogy a büntetési tétel igazán elrettentő mértékű, nagyjából üzletenként 400 pizza árrése.

Persze az írásból kiderült az is, hogy a számlázási hiányosságok mellett volt azért itt más indok is. Például az, hogy a beburkolni való tésztafélét burkoló és fodrász készítette. Ámulatba ejtő bravúr ez a főfelügyelet részéről. Megint sikerült példát statuálniuk a hazai kisvállalkozásokon, és elgondolkodtató, hogy a mik.mek.big.mek álnéven fasírozottat árusító üzletekben lassan tizenöt éve nem tűnik fel senkinek, hogy nem a magyar szakképzési elvárásoknak megfelelő személyzettel dolgoznak. Sőt, a közelmúltban úgy jelent meg a napilapokban egy hirdetés, hogy egy újonnan megnyitásra váró üzletbe vendéglátó-ipari munkakörökbe kizárólag vendéglátó-ipari szakmával és tapasztalattal nem rendelkezők jelentkezését várják. Ha a fogyasztóvédelem velük szemben is ilyen szigorral járna el, a bírságokból az államháztartási hiány komoly tétellel csökkenthető lenne.

Biztató azonban, hogy ez a probléma egy év múlva már nem létezik. Ugyanis jön a jól előkészített és átgondolt HACCP. Ez azt jelenti, hogy a munkafolyamatok leírása, szakszerű ellenőrzése és naplózása mellett bárki süthet-főzhet nekünk, jó magyaroknak e szép hazában. A nagy lehetőségek korszaka köszönt ránk a munkaerőpiacon. Ott sertepertélhet a konyhákon a munkanélkülivé váltak többsége, köztük persze a feleslegessé váló szakmunkásképző iskolák személyzete is, így hát e szakemberhiányért a főfelügyelet egy év múlva ezért még egy irgum-burgumot sem dörmöghet.

Már a kérdéseket teszem fel, mert letelt az időm. Tehát azt szeretném kérdezni államtitkár úrtól, hogy a hazai szakképzési előírások alól kaptak-e felmentést a fasírozottárus nemzetközi büféhálózatok, és az uniós csatlakozásunk után (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a melegkonyhával rendelkező üzletekre a jelenlegi szakképzettségi előírások is érvényben lesznek-e (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.), vagy csak a HACCP. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 




Felszólalások:  Előző  177  Következő    Ülésnap adatai