Készült: 2021.03.06.15:25:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2020.11.30.), 297. felszólalás
Felszólaló Dr. Gurmai Zita (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:01


Felszólalások:  Előző  297  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkárt nem látok. Tisztelt Képviselőtársaim! Megkérném a teremben ülő kormánypárti képviselőtársaimat, hogy ha lehetőségük lenne, akkor ugyan nézzenek már ki az ablakon, nézzék már meg, hogy önök szerint mi van ebben az országban. Önök 118 milliárd forintot akarnak megszavazni a közmédiának akkor, amikor Gulyás Gergely miniszter úr szerint azért nem lehet tömegesen tesztelni, mert vigyázni kell a közpénzre. Mondják meg nekem, kérem: akkor csaknem 120 milliárdot miért akarnak elkölteni a saját propagandájukra? Akkor nem kell vigyázni a közpénzre? Csak az emberek tesztelésén spórolnak? Csak az emberek egészségén és életén spórolnak?

Önöknek fontosabb a saját hazugságaik hirdetése, mint az emberek élete, mert önök sem a közmédia tavalyi zárszámadásánál, sem a jövő évi költségvetésénél nem fogadtak el egyetlen módosítást sem. 118 milliárd, azaz 118 000 millió forint! De nyilvánvaló, hogy önöknek semmi sem túl drága, ha ezt a saját propagandára kell költeni  mert a közmédiának jelenleg semmi köze nincs a köz tájékoztatásához. Egy olyan hazugsággyárról van szó, amelynek a televízióját, leszámítva egy-egy világszerte népszerű sporteseményt, a kutya sem nézi. De ahogy csökken a nézettség, önök úgy költenek egyre több milliárdot erre a tévedésből még közszolgálatinak nevezett hazugsággyárra.

Ha az a pénz a sajátjuk lenne, akkor azt mondanám, hogy csinálják. De önök az emberek nehezen befizetett adójából akarnak most 118 milliárdot adni ennek a propagandagépezetnek, amely csak elkölteni tudja a pénzt. Jól gazdálkodni, saját forrásokat előteremteni az önök médiaalakjai már nem képesek. Nézzék meg a tavalyi költségvetést, mire fordították tavaly a Kunigunda utcában ezt a rengeteg pénzt! Az összeg jelentős része, mintegy 53,5 milliárd forint dologi kiadásokra ment el, de sokat nőtt a személyi célú kifizetések összege is, erre 17 milliárd forinttal költöttek többet, vagyis a Fidesz propagandistáit évről évre egyre jobban megfizetik.

Megmondom őszintén, kíváncsi vagyok, hogy ez a kormány, amely mindenről közvélemény-kutatást készített, vajon miért nem meri megkérdezni az emberektől, hogy egyetérteneke azzal, hogy 118 milliárd forintot költsenek a pénzükből egy ilyen közmédiára. Mert ebből a 118 milliárdból csaknem a teljes lakosságot le lehetne most tesztelni. Vagy fordíthatnák nyugdíjemelésre is, mivel a nyugdíjasoknak idén önök legfeljebb csak 2-3 kiló csirkefarhát árát adták. Az álláskeresési támogatás összege is nőhetne. De önök ezt a pénzt mégis olyanoknak akarják adni, akik hírek helyett hazugságokat gyártanak; olyanoknak, akik egy hangfelvétel szerint nyíltan utasítják a közmédia munkatársait, hogy fideszes propagandát csináljanak. Miért nem konzultálnak arról, hogy ezt a pénzt propagandára kellene költeni vagy inkább az előbb felsorolt célokra? Csak nem félnek az emberek válaszától?

Bevallom, mi kissé naivan abban bíztunk, hogy a járványhelyzetre és a gazdasági nehézségekre tekintettel önök most kevesebb pénzt fordítanak a hazugságaikra. Sajnos csalódnunk kellett. De vajon mire megy el ez a rengeteg pénz? Azt látjuk, hogy munkabérre, megbízási szerződésekre a tavalyi 16 milliárd helyett jövőre már 20 milliárdot akarnak költeni. Elképesztő, már-már érthetetlenül sokat kívánnak dologi kiadásokra is fordítani: 70 milliárd forintot, miközben tavaly sikerült ezt megoldani a nem túl kevés 53 milliárdból is. Miért akarnak akkor most ezen emelni?

Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt ezt az esztelen és értelmetlen pénzszórást nem támogatja. Nem támogatjuk, hogy több mint százmilliárd forint közpénzt öntsenek a Fidesz propagandagépezetévé silányított közmédiába. Nem támogatjuk, hogy az adófizetők pénzéből elvtelen, lejárató riportokat, külföldről átvett dezinformációs híreket terjesszenek. Nem támogatjuk, hogy az a közmédia, amely 2010-ben még 20-30 milliárd forintból is jól működött, jövőre majdnem 120 milliárd forintot kapjon. Nem támogatjuk, hogy a mikroszkopikus nézettségű állami televízióra pazarolják az emberek nehezen befizetett adóját. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Dr. Keresztes László Lóránt tapsol.)
Felszólalások:  Előző  297  Következő    Ülésnap adatai